
Raportul Special
realizat de specialisti
REMINDER!
Ministrul Finantelor a transmis o instiintare catre toate ministerele din Romania in care acestea sunt somate sa reduca cheltuielile de personal.
Informatia nu a fost dezmintita de ministrul Finantelor Publice, Eugen teodorovici, ba din contra.
Instiintarea transmisa de Ministerul Finantelor Publice, la mijlocul lunii aprilie, institutiilor publice, prin care se cere impunerea unor masuri de reducere a salariilor sau chiar a unor posturi, a fost prezentata de un senator USR pe pagina sa de facebook.
”Orlando Teodorovici a trimis tuturor institutiilor publice din tara, inclusiv institutiilor de cultura si a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, in mod expres, «reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale»”, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.
Din documentul transmis de senatorul USR reiese ca banii prevazuti pentru plata salariilor pentru trimestrul al IV-lea nu sunt suficienti pentru acoperirea cheltuielor cu personalul din sectorul public. Ministrul Finantelor reaminteste obligatia ordonatorilor principali de credite de a se incadra in cheltuielile aprobate prin buget, si ii roaga sa ia masurile necesare, inclusiv prin reducerea numarului de salariati sau a drepturilor salariale ceea ce ar insemna fie o restructurare de personal fie o reducere corspunzatoare a salariilor.
In final, ministrul roaga Ministerul Muncii sa i se comunice saptamanal masurile luate pentru incadrarea in cheltuielile de personal prevazute. Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018. Pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi aplicate sanctiuni cu amenda de la 50.000 de lei la 100.000 de lei care se aplica persoanelor fizice (!) care au indeplinit functia de ordonatori economici.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
“Potrivit art. 46 din Legea privind finantele publice nr. 500/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, MFP aproba repartizarea pe trimestre a veniturilor si cheltuielilor bugetare, in functie de termenele legale de incasare a veniturilor, de termenele si posibilitatile de asigurare a surselor de finantare a deficitului bugetar si de perioada in care este necesara efectuarea cheltuielilor.
In acest temei legal, MFP a aprobat si comunicat, cu adresa nr. 462804/2019, repartizarea pe trimestre a prevederilor bugetare aprobate pe anul 2019. In ce priveste cheltuielile de personal, MFP a aprobat repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise, chiar daca, din modul de repartizare a acestora, sumele propuse pentru trimestrul IV nu acopera plata integrala a salariilor.
In vederea respectarii plafoanelor cheltuite de personal ale bugetului general consolidat, aprobate prin OUG nr. 14/2019, plafoane de cheltuieli care sunt obligatorii si nu pot fi depasite, conform art. 17 alin. (2)1 si art. 26 alin (4)2 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, nr. 69/2010, republicata, MFP revizuieste repartizarea pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru trimestrele III si IV, in sensul asigurarii unei ditributii echilibrate a sumelor pe aceste doua trimesttre. Totodata, precizam ca sumele aferente voucherelor de vacanta trebuie asigurate din prevederile aprobate pe semestrul I a.c.
Obligatia ordonatorilor principali de credite, stabilita prin:
este de a dispune masurile necesare in vederea incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Astfel, la art. 3, alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 se prevede: “Ordonatorii de credite au obligatia sa stabileasca salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie/soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare/indemnizatiile lunare, sporurile, alte drepturi salariale in bani si in natura prevazute de lege, sa sigure promovarea personalului in functii, grade si trepte profesionale si avansarea in gradatii, in conditiile legii, astfel incat sa se incadreze in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu.”
De asemenea, la art.18 din Legea nr. 69/2010 se prevede: “Pentru incadrarea in limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea sa diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege in cuantum variabil si pe cele a caror acordare este facultativa, potrivit legii.”
In acest sens, supunem atentiei si prevederile art. 34 alin. (2) si (3) din OUG nr. 114/2018 cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care persoanlul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, iar ordonatorii de credite raspund in conditiile legii de stabilirea nivelului sporurilor si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget pe anul 2019.
De asemenea, potrivit art. 38 din acelasi act normativ, in anul 2019, numarul maxim de posturi care se finanteaza din fonduri publice, pentru institutiile si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, se stabileste de catre ordonatorii de credite astfel incat sa se asigure plata integrala a drepturilor de natura salariala acordate in conditiile legii cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Precizam ca nerespectarea de catre ordonatorii de credite a prevederilor art. 34 alin. (3) si art. 38 consituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 de lei la 100.000 de lei care se aplica persoanelor fizice care au indeplinit calitatea de ordonator de credite la data savarsirii faptei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre organele de inspectie economic-financiara din cadrul MFP si de Curtea de Conturi.
Prin adresa nr. 473352/2019, MFP a solicitat ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetelor de asigurari sa comunice masurile ce urmeaza a fi dispuse, astfel incat sa se incadreze in cheltuielile de personal aprobate prin buget asa cum stipuleaza actele normative mai sus citate.
Mentionam ca in raspunsurile transmise pana la aceasta data majoritatea ordonatorilor principali de credite au precizat ca nu au identificat masuri de reducere a cheltuielilor de personal, respectiv reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale conform prevederilor legale mai sus mentionate si, in consecinta, vor solicita fonduri suplimentare cu ocazia rectificarii bugetare.
Precizam ca MFP nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificarilor bugetare intrucat acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului institutional (reducerea cheltuielilor de investitii)”.
MFP a transmis institutiilor publice modificarea repartizarii pe trimestre a prevederilor bugetare aprobate la titlul “Cheltuieli de personal” pe anul 2019 si a rugat “a dispune masurile pe care le considerati necesare pentru incadrarea in prevederile trimestriale aprobate.
Totodata, va rugam sa ne comunicati saptamanal masurile intreprinse pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate. MFP va monitoriza si va informa Guvernul in legatura cu stadiul implementarii acestora”.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
O reorganizare a informatiei privind Declaratia 201 si depunerea pana la 25 maiMinisterul Finantelor pune la dispozitia contribuabililor un nou portalMFP modifica programul Prima masina: Persoanele fizice vor putea achizitiona si masini electriceNou Ordin privind finantarea Autoritatilor de managementCorectia erorilor din raportarea contabila semestrialaUltimele articole
SAF-T: D406 pentru luna decembrie 2024 trebuie depusa pana 31 ianuarie 2025Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareIncepand cu exercitiul financiar al anului 2024 se aplica noi criterii de marime pentru firmeInventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025Articole similare
Lista contribuabililor bun-platnici la finalul sem. I 2024 a fost publicata pe portalul ANAFStudiu de caz: Impozitul pe venit stabilit in cazul donatiilorFirme care incaseaza vouchere de vacanta. Este obligatorie utilizarea sistemului E-Factura?Indrumare privind obligatiile fiscale: Lista intalnirilor ANAF cu contribuabilii (octombrie 2019)Autoritatea de Supraveghere Financiara si-a redus cheltuielile cu 30% si managerii cu 60% in doar doi aniUltimele articole
Ghid complet pentru gestionarea eficienta a banilor in afacerea taImpozitul pe constructii speciale 2025: reglementari, studii de cazLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Examen Consultant Fiscal 2025. 4 + grile pentru nota 10 la examen!Politici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiArticole similare
Date oficiale de la Finante: Prima RECTIFICARE BUGETARA din 2018, cu plusuri si minusuriRectificarea bugetara pe anul 2019 a fost publicata in M. Of.MFP: Deficitul bugetar la 7 luni a scazut la 1,26% din PIBMinistrul Finantelor: Bugetul alocat concediilor medicale, suplimentat cu peste 1 miliard de leiMFP explica modificarea veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2017Ultimele articole
OUG 51/2020: Rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020Ministrul Muncii: O parte din platile pentru somaj tehnic a fost deja facutaMinisterul Finantelor: La rectificarea bugetara, cei mai multi bani merg la Ministerul Muncii si Ministerul SanatatiiRectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomiciPremierul Orban: Unul dintre obiective la rectificare este rambursarea la zi a TVA-ului catre companiiSfaturi de la experti
Tartament fiscal bunuri de capital si stocuri furate si imputate
Intrebare: SRL cu obiect de activitate constructii, cu santiere deschise prin tara... in luna octombrie 2024, la un santier care avea asigurata paza, s-au furat scule in valoare de 97.000 lei... dintre acestea, unele apartineau la 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subventii facturate catre Guvern
Intrebare: Societatea noastra beneficiaza de o suma de bani de la Guvern pentru un proiect intitulat: ?Servicii organizare evenimente necesare sesiunilor de formare si dezvoltare profesionala pentru calificarea de experti in dezvoltare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA