
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de mai jos, o persoana fizica urmeaza sa presteze servicii de scriere carti catre diferiti beneficiari externi din SUA. Activitatea reprezinta cedarea proprietatii intelectuale.
Vom vedea care sunt obligatiile fiscale in acest caz.
Iata raspunsul specialistului!
Pentru inregistrarea fiscala persoana fizica depune formularul 020.
Conform art. 67 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit din Romania sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit in Romania.
Astfel, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala obtinute de la un platitor de venit din SUA sunt venituri din strainatate si se declara de catre persoana fizica pe baza formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Art. 130 alin. (3) din Codul fiscal stabileste ca, pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania si neimpozabile/scutite in conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplica acelasi tratament fiscal ca si pentru cele obtinute din Romania.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste, conform art. 70 din Codul fiscal, prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
In conformitate cu prevederile art. 148 alin. (2) lit. d) persoana fizica va datora CAS in anul 2019 daca, venitul net lunar realizat in anul 2018, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor art. 72 si 73.
Daca venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la art. 70, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia persoana fizica va datora in anul 2019 contributie de asigurari sociale (CAS 25) si contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS -10).
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<