Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghiseul Unic - One Stop Shop. 4 operatiuni pentru care se aplica regimul special UE

04-Aug-2021
6958
Ghiseul Unic - One Stop Shop. 4 operatiuni pentru care se aplica regimul special UE

Regimul special non-UE este o metoda de simplificare pentru persoane nestabilite in UE pentru a plati TVA datorata in toate statele membre UE intr-un singur stat membru prin intermediul ghiseului unic (OSS).

Este un regim optional, nefiind obligatoriu pentru persoanele impozabile nestabilite in UE.

Operatiuni pentru care se aplica regimul special non-UE

Pana la 1 iulie 2021 regimul special prevazut la art. 314 Cod fiscal era aplicat numai pentru servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate de persoane impozabile nestabilite in UE catre persoane neimpozabile din UE

De la 1 iulie 2021, acest regim special, se extinde si pentru alte prestari de servicii. Serviciile pentru care se aplica acest regim sunt cele prestate de persoane impozabile non-UE catre persoane neimpozabile stabilite in UE si care, potrivit art. 278 din Codul fisal, au locul prestarii in UE.

Regimul non-UE se aplica exclusiv de persoanele impozabile nestabilite in UE si numai pentru prestari de servicii care au locul prestarii in UE efectuate catre persoane neimpozabile.

Obligatiile privind regimul non-UE

Persoanele non-UE care aleg ca stat membru de inregistrare Romania pentru aplicarea regimului non-UE trebuie sa depuna o declaratie pe cale electronica la organele fiscale si vor primi un cod special de TVA.

De asemenea trimestrial trebuie sa depuna o declaratie speciala de TVA, intocmita in euro si care cuprinde, pe langa alte informatii, baza impozabila si TVA datorata in fiecare stat membru de consum.

TVA datorata in alte state membre (in cotele aplicabile in statele membre de consum) se achita in Romania, intr-un cont indicat de autoritatea fiscala, ulterior sumele fiind transferate catre statul membru de consum.

Ghiseul unic - ONE STOP SHOP - Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in UE, dar nu in statul membru de consum (art. 315 Cod fiscal) - Regimul UE

Regimul special UE este un regim special pentru declararea si plata TVAdatorata in alte state membre intr-un singur stat membru, pentru prestarile de servicii si vanzarile intracomunitare la distanta (OSS).

Incepand cu 1 iulie 2021 ghiseul unic a fost extins si pentru alte operatiuni decat serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate de catre persoane stabilite in UE catre persoane neimpozabile stabilite in alte state membre, precum si pentru vanzarile intracomunitare la distanta efectuate atat de furnizori stabiliti in UE, cat si de catre furnizori nestabiliti in UE. 

Nu este un regim obligatoriu, este doar o masura de simplificare prin care plata TVA datorata in alte state membre se plateste intr-un singur stat membru.

Inregistrarea persoanelor care aplica regimul
-furnizorii stabiliti in Romania prin sediul activitatii economice trebuie sa se inregistreze in Romania daca opteaza pentru regimul UE
-furnizorii care nu au sediul activitatii economice in UE (care opteaza pentru regimul UE)
- daca au un sediu fix in Romani, se vor inregistra in Romania pentru a aplica regimul special pentru vanzari intracomunitare la distanta, daca transportul incepe in Romania
- daca au mai multe sedii fixe in UE, pot alege Romania ca sediu fix pentru aplicarea regimului special
- daca nu au nici un sediu fix in UE pot alege sa se inregistreze pentru aplicarea regimului special in Romania, daca aici incepe transportul bunurilor; daca transportul bunurilor incepe din mai multe state membre, pot desemna Romania ca stat membru in care se vor inregistra pentru aplicarea regimului special.
Furnizorii din UE care nu au sediul activitatii economice in Romania, chiar daca au un sediu fix in Romania, nu pot aplica pentru regimul UE in Romania, ci in statul membru in care au sediul activitatii economice.

Operatiuni pentru care se aplica regimul special UE

1. Servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate de persoane impozabile stabilite in UE catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru decat prestatorul.

2. Alte servicii decat serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate de persoane impozabile stabilite in UE catre persoane neimpozabile, care au locul prestarii in alt stat membru conform art. 278 Cod fiscal

3. Vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, efectuate de furnizori stabiliti in UE si furnizori nestabiliti in UE (vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta definite la art. 266 alin (2) pct.35).

4. Anumite livrari interne prin interfete electronice

1. Servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si presteaza servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune catre persoane neimpozabile din alte state membre, pot:

- considera locul prestarii in Romania, potrivt art. 278 al (3) Cod fiscal, daca in anul precedent, precum si in cel curent nu depasesc plafonul de 10.000 eur prevazut la art. 278^1 Cod fiscal (in conditiile in care prestatorul nu este stabilit si in alt stat membru);- fie, daca au depasit plafonul sau, daca persoana este stabilia si in alte state membre ori opteaza pentru plata TVA in alt stat membru, locul prestarii este in statul in care este stabilit beneficiarul persoana neimpozabila, avand posibilitatea:

-sa se inregistreze in fiecare stat membru in care este datorata taxa, sau sa aplice regimul special UE (OSS), respectiv sa declare si sa plateasca in Romania TVA datorata in alte state membre.

2. Alte servicii decat serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune

Alte servicii decat serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune, pentru care s-a extins aplicarea regimului special, prestate de persoane impozabile stabilite in UE catre persoane neimpozabile, care au locul prestarii in alte state membre, sunt serviciile prevazute la alin.(4) si (5) ale art. 278 din Codul fiscal.

Pentru aceste alte servicii decat serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune, persoanele impozabile nestabilite in UE aplica regimul non-UE prevazut la art. 314 Cod fiscal.

Pentru aceste servicii, pana la data de 1 iulie 2021, o persoana impozabila cu sediu activitatii in Romania ar fi avut obligatia inregistrarii in statul membru unde era datorata taxa.

3. Vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta

Incepand cu 1 iulie 2021 regula generala privind locul vanzarii intracomunitare la distanta este stabilita de noul al. (2) al art. 275 Cod fiscal la locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea bunurilor catre client (se modifica locul vanzarii la distanta si sunt eliminate plafoanele de vanzari la distanta practicate de statele membre intre 35.000 si 100.000 euro).

Persoanele impozabile care realizeaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta au optiunea de a aplica regimul special UE prevazut la art.315 Cod fiscal, pentru a plati TVA datorata in alte state membre intr-un singur stat membru sau pot sa se inregistreze in fiecare stat membru in care se incheie expedierea bunurilor, pentru a plati TVA datorata.

Prin art. 278^1 introdus in Codul fiscal se stabileste un plafon de 10.000 euro care in lei reprezinta in Romania 46.337 lei, plafon care cuprinde:

-vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta
-prestarile de servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune, furnizate catre persoane neimpozabile stabilite in UE, dar in alt stat membru decat statul prestatorului.

Plafonul nu se aplica de orice persoana impozabila, ci numai de catre cele care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 278^1 Cod fiscal:

a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii (furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune) catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); sic) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.

Daca plafonul din vanzari intracomunitare la distanta si servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune este depasit, se aplica regulile de baza de la momentul depasirii plafonului, respectiv:

- vanzarea intracomunitara la distanta are loc acolo unde se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transpotul bunurilor
- serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru decat Romania sunt impozabile la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.

4. Livrari interne facilitate de interfete electronice

Livrarile interne de bunuri, si anume atunci cand bunurile se afla in acelasi stat membru ca si clientul catre care sunt trimise, pot fi declarate in mod exceptional in cadrul regimului UE, de catre o interfata electronica care faciliteaza vanzarea pentru un furnizor non-UE.

Aplicarea regimului UE de interfetele electronice 

Livrarile de bunuri in cadrul UE efectuate de interfetele electronice pentru furnizori non-UE pot fi:
- vanzari intracomunitare de bunuri la distanta; sau
- livrari interne, respectiv cand bunurile se afla in acelasi stat membru ca si clientul catre care sunt trimise, in mod exceptional pot fi declarate in baza regimului special.

Daca furnizorul este stabilit in UE, pentru livrarile de bunuri in cadrul UE (livrari interne si vanzari intracomunitare de bunuri la distanta), o interfata electronica nu devine cumparator-revanzator.

Operatiunile care intervin in cazul in care interfata electronica faciliteaza vanzarea la distanta de bunuri care sunt in libera circulatie in UE pentru un furnizor nonUE (art. 270 alin.16), devenind astfel un cumparator-revanzator, sunt:
- vanzarea de la furnizorul non-UE catre interfata - scutita de TVA (art. 292^1 Cod fiscal)
- vanzarea intracomunitara la distanta efectuata de interfata electronica catre client, aplicand regimul special prevazut la art. 315 Cod fiscal - OSS, taxabila.

La vanzarile prin interfetele electronice prevazute la art. 270 alin (15) si (16), faptul generator si exigibilitatea TVA, intervin la data la care a fost acceptata plata, respectiv: momentul in care confirmarea platii, mesajul de autorizare a platii sau un angajament de plata din partea clientului este primita de catre furnizorul care vinde bunuri prin intermediul interfetei electronice sau in contul acestuia, indiferent de momentul in care se efectueaza plata efectiva a sumei de bani.

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016