Baza legala
Codul fiscal, Titlul IV, Capitolul V, art.91-98
Modul de stabilire
Veniturile din investitii cuprind:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
d) castiguri din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii; (la 24-12-2020, sintagma: aurului financiar a fost inlocuita de Alineatul (3), Articolul VI din LEGEA nr. 296 din 18 decembrie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1269 din 21 decembrie 2020)
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.
(1) Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.
Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului. Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
(la 01-01-2018, Prima teza a alineatului (1) a articolului 97, Capitolul V, Titlul IV a fost modificata de Punctul 28, Articolul I ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017)
(2) Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.
Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii.
Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
(la 01-01-2018, Prima teza a alineatului (2) a articolului 97, Capitolul V, Titlul IV a fost modificata de Punctul 28, Articolul I ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017)
(3) Veniturile sub forma dobanzilor platite de societatea emitenta a valorilor mobiliare imprumutate, pe parcursul perioadei de imprumut inaintea restituirii acestora, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.
Calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite. Termenul de plata al impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.
(la 01-01-2018, Prima teza a alineatului (3) a articolului 97, Capitolul V, Titlul IV a fost modificata de Punctul 28, Articolul I ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017)
(4) In situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din dobanzi si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care platitorul de venit a efectuat calculul impozitului pe venit, stabilirea diferentelor de impozit se efectueaza la data constatarii elementelor care genereaza modificarea. Regularizarea diferentelor de impozit se efectueaza de catre platitorul de venit incepand cu luna constatarii.
(5) Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
(la 01-01-2018, Prima teza a alineatului (5) a articolului 97, Capitolul V, Titlul IV a fost modificata de Punctul 28, Articolul I ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017)
(6) In aplicarea prevederilor prezentului capitol se utilizeaza si norme aprobate prin instructiuni comune emise de presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si ministrul finantelor publice.
(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/ investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
(la 03-09-2021, Alineatul (7) din Articolul 97 , Capitolul V , Titlul IV a fost modificat de Punctul 17, Articolul I din ORDONANTA nr. 8 din 30 august 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 31 august 2021)
(la 01-01-2023, Prima teza a alineatului (7) al articolului 97 a fost modificata de Punctul 44, Articolul I din ORDONANtA nr. 16 din 15 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 716 din 15 iulie 2022)
Nota
Potrivit literei a) a articolului IX din ORDONANTA nr. 16 din 15 iulie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 716 din 15 iulie 2022, prevederile pct. 44 al art. I se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023.
(8) In cazul dividendelor si/sau dobanzilor platite de societatea emitenta a valorilor mobiliare imprumutate, pe parcursul perioadei de imprumut inaintea restituirii acestora, calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.
Te-ar putea interesa si:
Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal (exceptie taxe locale)
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Regim fiscal al voucherelor cadou. Se procedeaza ca si in cazul tichetelor cadou?Plafon casierie 2024. Ce se intampla cu sumele ce depasesc plafonul de 50.000 leiLegalitatea si tratamentul fiscal al contractelor in arendaDeductibilitatea cheltuielilor cu asigurarea apei minerale in conditii de temperaturi extremeCe venituri sunt neimpozabile in 2016?Ultimele articole
Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Obtii venituri din mediul ONLINE? Iata ce obligatii fiscale ai catre ANAFPersoane fizice care NU au depus Declaratia Unica in 2024. Cum trebuie sa procedeze in aceasta situatiePrecizari ANAF cu privire la impozitarea surselor de fonduri de natura darurilor de nunta/de botezDeclaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelArticole similare
Sponsorizarea: Deducere cheltuieli din impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Completare F100Comunicat ANAF: Reamintirea unor aspecte cu privire la formularul 205MFP a publicat Codul Economic. Cum va arata noul impozit pe gospodarie?Noutati in legislatia fiscala privind persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independenteModificarea statutului fiscal al unei firmeUltimele articole
IMPOZIT PE VENIT in 2025. Ce modificari importante au aparutBonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineascaDeclaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Articole similare
Completare CASS in Declaratia Unica pentru venituri obtinute din strainatate in 2019Cum se plateste impozitul pe venit?Administrator bloc neinregistrat fiscal. Completarea F100, F 205 si a Declaratiei UniceNoul Cod fiscal: Salariatii vor plati CAS si CASS la tot venitul pentru ca se elimina plafonul de 5 salarii medii bruteDeclaratia Unica in 2023: Cum a fost modificat formularul in urma schimbarilor fiscale aduse de OG 16/2022 si OUG 2/2022Ultimele articole
Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparutPrecizari ANAF cu privire la impozitarea surselor de fonduri de natura darurilor de nunta/de botezANAF clarifica. Darurile de nunta/de botez NU sunt venituri impozabileAspecte fiscale privind completarea Declaratiei Unice in cazul PFAD212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?Sfaturi de la experti
Dividende neridicate si lasate in societate
Intrebare: In luna decembrie 2024, asociatul unic hotaraste repartizarea sumei de 100.000,00 lei din profitul nerepartizat din anii precedenti (contul 1171) la dividende. Se calculeaza impozitul de 8% in valoare de 8.000,00 lei, cu scadenta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Transmitere facturi de cazare. Clienti cu cod de TVA strain
Intrebare: O societate comerciala cu obiect de activitate in regim hotelier emite facturi catre persoane juridice straine (cu cod de TVA). Are obligatia transmiterii acestor facturi emise pe cod de TVA strain in e-Factura, avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?
Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut
Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA