Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ionut Misa: Romania se situeaza pe locul 5 intre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai scazut nivel de indatorare

07-Nov-2017
1747

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a declarat la 6 noiembrie 2017 in plenul Senatului Romaniei, ca potrivit datelor EUROSTAT din 24 octombrie 2017, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfarsitul trimestrului II al acestui an, Romania s-a situat pe locul 5 intre statele membre UE cu cel mai scazut nivel de indatorare si cu mult sub media de indatorare a statelor membre ale UE de 83,4% din PIB, cu un nivel al datoriei publice in PIB de 37,2%. Ministrul Finantelor Publice a explicat ca incepand cu anul 2012, atunci cand a inceput procesul de consolidare bugetara cu deficite bugetare de sub 3 % din PIB, dupa criza financiara si economica si in contextul relansarii cresterii economice, datoria publica calculata conform metodologiei Uniunii Europene s-a stabilizat la un nivel de cca. 37-39 % din PIB, cu mult sub limita stabilita de 60% stabilta prin Tratatul de la Maastricht, dupa cum se prezinta in tabelul de mai jos:

tabel

In ceea ce priveste deficitul bugetar, Ionut Misa a subliniat ca executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB conform metodologiei nationale de calcul, fata de deficitul programat pentru finele lunii septembrie de 2,35% din PIB. Deficitul mentionat in textul motiunii simple a opozitiei, respectiv 4,1% din PIB reprezinta deficitul ajustat sezonier si calculat conform Metodologiei ESA 2010. Astfel, Eurostat mentioneaza ca "datorita unui model sezonier de taxe, alte venituri si anumite elemente de cheltuieli, evolutia trimestriala este volatila si specifica tarii. Prin urmare, utilizatorii trebuie sa fie atenti in analiza lor inainte de a face orice extrapolare sau de a trage concluzii bazate pe evolutiile trimestriale. Utilizatorii ar trebui sa fie constienti de faptul ca amplitudinea sezonalitatii si natura sezonalitatii variaza considerabil intre tari."

De asemenea, Ministrul Finantelor Publice a aratat ca in urma masurilor puse in practica in privinta activitatii de administrare fiscala, rezultatele obtinute de A.N.A.F. au depasit nivelul incasarilor din anii precedenti. Astfel, activitatea din primele 9 luni ale anului fiscal 2017 arata:

- o depasire cu 5,9% (indice nominal) a veniturilor realizate in perioada similara a anului 2016 (un plus de 8,84 mld. lei in cifre absolute – respectiv 158,04 mld. lei in 2017, fata de 149,20 mld. lei in 2016). 
- un grad de realizare de 99,7% a programului de incasari stabilit prin legile bugetare anuale rectificate.

"Obligatiile fiscale declarate in aceeasi perioada inregistreaza o crestere cu 6,2%, respectiv 9,32 mld. lei in cifre absolute", a punctat Ministrul Finantelor Publice.

In cadrul discursului sustinut in Senatul Romaniei, Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca in primul semestru din anul 2017, conform datelor din bilanturile contabile, cifra de afaceri pe total economie a depasit 609 miliarde lei, in crestere cu 8,5% fata de semestrul I 2016, in aceeasi perioada profitul brut crescand cu 8,4%, si conducand la o rata a profitabilitatii de 6%. 
in ceea ce priveste costurile imprumuturilor de pe pietele externe, Ionut Misa a reamintit ca la emisiunea de euroobligatiuni in valoare de 1 mld. de euro realizata in data de 10 octombrie a.c., reprezentand redeschiderea emisiunii lansate in aprilie 2017, cu maturitatea initiala de 10 ani si cupon de 2,375%, Ministerul Finantelor Publice a obtinut cel mai scazut cost istoric pentru aceasta maturitate, si anume un randament de 2,114%. Ministrul Finantelor Publice a aratat ca nivelul disponibilitatilor in lei si in valuta la dispozitia trezoreriei statului, aflate in soldul contului curent general al trezoreriei, acopera actualmente peste 7 luni de necesar brut de finantare, ceea ce reprezinta una dintre cele mai sustenabile rezerve existente vreodata la nivelul Ministerului de Finante.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016