Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua Directiva privind combaterea spalarii banilor a fost adoptata

21-Mai-2015
2430

Saptamana aceasta a fost adoptata o noua Directiva impotriva spalarii banilor. Noile prevederi stabilesc ca bancile, auditorii, avocatii sau agentii imobiliari sunt obligati sa raporteze tranzactii suspecte efectuate de clientii lor, statele avand la dispozitie doi ani pentru transpunerea Directivei in legislatiile nationale.

Cea de-a patra Directiva privind combaterea spalarii banilor a fost adoptata la Strasbourg si are ca obiectiv major intensificarea luptei impotriva infractiunilor fiscale si a finantarii terorismului, potrivit unui comunicat.

Se stabilesc totodata obligatii specifice de raportare pentru banci, auditori, avocati, agenti imobiliari si cazinouri, printre altii, in cazul unor tranzactii suspecte efectuate de clientii lor.

Statele membre UE sunt obligate sa creeze registre centrale cu informatii privind proprietarii finali ai companiilor sau ai altor persoane juridice, informeaza Mediafax, precum si ai trusturilor. Aceste registre centrale nu erau mentionate in propunerea initiala a Comisiei Europene, dar au fost introduse de deputati in cursul negocierilor.

"Registrele centrale vor fi accesibile pentru autoritati si pentru unitatile lor de investigatii financiare (fara nicio restrictie), pentru «entitatile obligatorii» (cum ar fi bancile in cadrul aplicarii masurilor de precautie privind clientela), precum si pentru public (desi accesul publicului poate fi acordat doar pe baza unei inregistrari online a persoanei care doreste sa acceseze registrul si a achitarii unei taxe care sa acopere costurile administrative)", precizeaza comunicatul citat de sursa amintita mai sus.

Se mentioneaza ca in situatia in care doresc sa acceseze un registru, organizatiile, persoanele fizice sau jurnalistii de investigatie trebuie sa demonstreze interesul legitim in ce priveste actiunile de spalare de bani sau finantare a terorismului, alaturi de alte infractiuni care ar putea contribui la finantarea acestora.


Pe aceasta tema, conform sursei amintite, Monica Macovei a declarat:

"Directiva spalarii banilor face un pas inainte. Dar nu anihileaza toate canalele prin care banii nostri se scurg in valizele infractorilor sau iau calea terorismului si finanteaza acte de terorism, in care mor oameni. De exemplu, Directiva cere companiilor datele beneficiarilor reali, datele persoanelor care au profit de pe urma activitatii companiilor. insa accesul la aceste date este permis presei si cetatenilor numai daca acestia dovedesc un interes serios si legitim. Prin urmare, avem o bariera pentru aflarea publica a beneficiarilor reali ai acestor companii".

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016