Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stim despre declararea veniturilor din inchirierea in scop turistic?

26-Nov-2014
7707
Va reamintim ca inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatore/te in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Regulile de impozitare prevazute de legislatia fiscala pentru aceasta activitate nu se aplica persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistica cu functiune de cazare certificata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Impozitarea veniturilor din aceasta activitate se realizeaza diferit, la norma de venit sau in sistem real, in functie de capacitatea de cazare a locuintei inchiriate in scop turistic, respectiv fie intre una si cinci camere inclusiv, fie un numar mai mare de 5 camere de inchiriat, precum si in functie de eventuala optiune a contribuabilului pentru impunere in sistem real (pe baza datelor din evidenta cotabila in partida simpla).

Inregistrarea fiscala si declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului (eveniment reprezentand inceperea activitatii) a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) pentru anul fiscal in curs, insotit, dupa caz, de "fi/a capacitatii de cazare" anexa la formularul 220 si de o copie a unui document care atesta dreptul de proprietate asupra locuintei care face obiectul inchirierii, nefiind necesara autorizarea la Oficiul Registrului Comertului.

Anual, ulterior inregistrarii, pana in 31 ianuarie a anului fiscal, se depune declaratia 220 si, dupa caz, fi/a capacitatii de cazare, pentru anul in curs. Acestea se depun si in situatia in care intervin modificari, de exemplu incetarea activitatii, modificarea capacitatii de cazare etc.


Norma anuala de venit aferenta anului 2014, corespunzatoare unei camere inchiriate in scop turistic de catre proprietari in locuinte personale cu capacitate de cazare intre 1-5 camere, amplasate in statiuni turistice de interes national, statiuni turistice de interes local sau in alte localitati decat cele amplasate in statiuni turistice de interes local /i national, pe teritoriul jud. Brasov, este de 10.200 lei.

Plata impozitului pe veniturile din inchirierea in scop turistic de catre proprietari a locuintelor personale cu capacitate de cazare intre 1-5 camere, se efectueaza in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data 25 noiembrie inclusiv. Prin exceptie, pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) insotite de "fi/a capacitatii de cazare, depuse in luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual se plate/te integral in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere de catre organul fiscal.

Legislatia permite si impozitarea in sistem real a veniturilor din inchirierea in scop turistic, de camere situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in cazul contribuabililor care au optat pentru acest sistem, prin depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) pentru anul in curs, pana la data de 31 ianuarie inclusiv sau in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii.

Platile anticipate se achita in aceleasi conditii ca si in cazul impunerii la norma de venit, doar ca, in acest caz, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, contribuabilii au obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat (Formular 200) la organul fiscal, in care vor declara venitul net anual realizat, in baza acesteia, impozitul anual datorat se calculeaza de organul fiscal, tinandu-se cont de platile anticipate efectuate in cursul anului.

Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale emise de organul fiscal se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

Incepand din 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv inchirierea locuinte lor proprietate personala in scop turistic datoreaza, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizeaza, si contributie de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5% din baza lunara de calcul.

Precizam faptul ca, nedeclararea veniturilor impozabile obtinute constituie infractiune de evaziune fiscala /i intra sub incidenta Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Sursa: Finante Publice Brasov

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016