Obligatii fiscale declarative si de plata privind CAS si CASS
Referitor la contributiile de asigurari de sanatate si pensii pe care trebuie sa le plateasca un PFA pentru anul 2019, indiferent de venitul contribuabilului realizat in 2019 (depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie), acesta va plati sanatate si pensie la calculul pe venitul brut minim pe economie, fara a se mai face o regularizare ulterior? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:
Intr-adevar, contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) nu sunt calculate in functie de venitul net anual realizat de PFA, ci in mod forfetar prin raportare la venitul ales care nu poate fi mai mic decat plafonul a 12 salarii minime brute pe tara in cazul CAS si prin raportare la acest plafon in cazul CASS.
Astfel in masura in care veniturile nete realizate depasesc plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara, contribuabilul va datora CAS in cota de 25% la venitul ales care nu poate fi mai mic decat plafonul a 12 salarii minime brute pe tara in cazul CAS si CASS in cota de 10% aplicata la acest plafon.
Stabilirea calitatii de contribuabil la plata CAS, prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 68 1, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
In situatia in care persoana fizica a estimat pentru anul 2019, in cadrul Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, un venit net anual cumulat mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, CAS se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 148 alin. (4) din Codul fiscal, respectiv la venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare pentru anul cand se realizeaza impunerea.
In situatia in care persoana fizica a estimat pentru anul 2019, in cadrul Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, un venit net anual cumulat mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, aceasta datoreaza CAS si are obligatia depunerii Declaratiei unice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 30 iunie 2020 in vederea definitivarii CAS. In Declaratia unica - Capitolul I. Date privind veniturile realizate se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. CAS se determina prin aplicarea cotei de 25% la acest venit ales.
Termenul de plata a CAS pentru anul 2019 este pana la data de 30 iunie 2020.
In ceea ce priveste CASS, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din Codul fiscal, respectiv a veniturilor din activitati independente, a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuale, a veniturilor din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, a veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, a veniturilor din investitii si a veniturilor din alte surse.
In situatia in care persoana fizica a estimat pentru anul 2019, in cadrul Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, un venit net anual cumulat mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, CASS se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv asupra nivelului a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare pentru anul cand se realizeaza impunerea.
In situatia in care persoana fizica a estimat pentru anul 2019, in cadrul Declaratiei unice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, aceasta datoreaza CASS la nivelul a 12 salarii minime pe tara si are obligatia depunerii Declaratiei unice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 30 iunie 2020, in vederea definitivarii CASS. CASS se va calcula aplicand cota de 10% asupra a 12 salarii minime brute pe tara.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi