Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturarea reducerilor comerciale acordate ulterior livrarii intracomunitare efectuate

07-Oct-2019
6498

In situatia unei livrari intracomunitare, cum se factureaza un discount acordat ulterior livrarii? Cum se contabilizeaza acest discount - inregistrare contabila, pozitia din jurnalul de vanzari? Ce obligatii declarative exista in acest caz?

La aceste intrebari gasiti raspunsul in cele ce urmeaza.

Specialistul nostru arata ca, in ceea ce priveste reducerea comerciala, aceasta se acorda valoric, prin negocierea unui procent de reducere aplicat la valoarea livrarilor efectuate, facturate, de exemplu, in lunile anterioare.

Reducerea comerciala acordata in suma absoluta, de exemplu de 270 euro rezultata din aplicarea reducerii de 3% asupra livrarii initiale (9.000 euro x 3% = 270 euro) trebuie facturata pe numele cumparatorului din statul membru, la data acordarii, de exemplu, in luna octombrie 2019. Pentru reducere, pot fi emise, cu semnul minus, fie doua facturi, cate o factura aferenta unei perioade fiscale, de exemplu una pentru iulie si alta pentru august 2019 (considerand ca pentru aceste doua luni se acorda reducerea retroactiv), fi o singura factura, chiar daca este aferenta livrarilor efectuate in doua sau mai multe perioade fiscale, de exemplu, iulie si august 2019. In fiecare factura emisa pentru reducere se inscrie mentiunea "reducere comerciala" sau "discount" pentru factura initiala nr. …./data… pentru care se acorda reducerea, conform cerintei de la art. 319 "Facturarea" alin. (20).


"(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeasi operatiune."Mentiunea poate fi "price rebates, refunds, discounts, and other price reductions provided in Article 286 (4) a) granted after the supply of goods invoiced no.... " sau orice denumire preluata din contractul incheiat intre parti.

Practic, in situatia prezentata, are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA reglementata prin art. art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) din Codul fiscal "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: .... c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;"

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 32 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 287 prin care se reglementeaza ca aceste prevederi sunt aplicabile si livrarilor intracomunitare de bunuri "In situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii ....., dar evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare. "



Similar documentelor "credit note" primite de la furnizori intracomunitari, factura de reduceri comerciale acordate de catre o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, poate fi, de asemenea, considerata "credit note". Valoarea acestei facturi trebuie inregistrata in evidenta contabila si fiscala, in lei, la cursul valutar in vigoare la data: 
- emiterii facturii initiale de livrare in iulie/august 2019 sau
- emiterii facturii de reducere comerciala, in luna octombrie 2019, daca reducerea se acorda global, pentru toate livrarile effectuate intr-un anumit interval de timp, de exemplu, trimestrul III 2019.

In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile art. 282 alin. (9) din Codul fiscal "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente." completate cu cele de la pct. 25 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 282 alin. (9) "…. Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. Totusi, in cazul in care nu se poate determina operatiunea de baza care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA si regimul de impozitare in vigoare la data la care a intervenit evenimentul si, corespunzator, si cursul de schimb valutar de la aceasta data, in cazul operatiunilor pentru care baza de impozitare este determinata in valuta."

Deci, daca se acorda o reducere comerciala globala pentru tranzactiile efectuate in iulie si august 2019, pentru inregistrarea in evidenta contabila si fiscala a operatiunii, poate fi utilizat cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de reducere, de exemplu, cursul in vigoare la data de 31 octombrie 2019. 

Valoarea facturii de reducere emise se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna octombrie 2019 si se raporteaza, cu semnul minus, in luna octombrie 2019, atat in decontul de TVA cod 300, la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal”, cat si in declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul L.

Referitor la declaratia informativa cod 390, se au in vedere si prevederile art. 325 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal conform carora"(3) Declaratia recapitulativa cuprinde urmatoarele informatii:...... k) valoarea ajustarilor de TVA efectuate in conformitate cu prevederile art. 287 si 288. Acestea se declara pentru luna calendaristica in cursul careia regularizarea a fost comunicata clientului."

Din punct de vedere contabil, se efectueaza inregistrarea 709 "Reduceri comerciale acordate" = 411 "Clienti" conform prevederilor pct. 76 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate "Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti."

Mai multe intrebari si raspunsuri oferite de specialisti gasiti pe Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016