Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Conditii si obligatii privind acordarea de discounturi de pana la 100%

06-Nov-2019
1162

Un cabinet stomatologic inregistrat ca SRL neplatitor de TVA doreste sa acorde tratamente gratuite intr-o zi din saptamana sub forma de discount 100% pentru toti copiii cu varsta intre 5-10 ani. Ce trebuie sa faca pentru a fi in regula in cazul unui control? Trebuie sa emita o decizie in care metioneaza acordarea discountului si perioada desfasurarii sau poate sa fie pe perioada nelimitata? Trebuie afisata aceasta decizie intr-un loc vizibil in cabinet, conform OG99/2000? Baza de impozitare a impozitului pe venitul microintreprinderilor va fi afectata de acest discount acordat, adica in contabilitate bonul fiscal se va inregistra cu zero pe contul 704? De asemenea, doreste sa acorde discount de 30% si pacientilor (si in acest caz bonul fiscal se va inregistra pe contul 704 cu valoarea redusa?). Prin oferirea acestor discount-uri, cabinetul doreste sa se promoveze/sa aduca clienti noi.

Specialistul nostru subliniaza urmatoarele aspecte:

"Consideram ca serviciul medical acordat gratuit poate fi facturat cu acordarea unei reduceri comerciale de 100%, fiind astfel facturat, cu recomandarea de a fi evidentiat pe aceiasi factura cu prestarea serviciului. In prezent legea nu interzice vanzarea sub pretul de achizitie (cu toate ca OG 99/2000 este inca in vigoare) atata timp cat se pot aduce dovezi concludente ca nu s-a generat o pierdere la nivelul societatii.

Din punct de vedere fiscal puteti acorda discount 100% in vederea stimularii vanzarilor.
Se emite o decizie a conducatorului entitatii prin care se aproba acordarea cu titlu gratuit.
Daca aparatul de marcat electronic permite reduceri/majorari de sume, acestea sunt explicitate in bonul fiscal. Potrivit art. 34 lit. c) si lit. f) din Normele de aplicare a OUG nr.28/1999, printre functiile interzise aparatelor de marcat electronice fiscale se numara si emiterea de bonuri fiscale cu valori totale negative, ori corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal. In aceste conditii, pe bonul fiscal se poate evidentia distinct discountul acordat clientilor, care este de fapt o reducere de pret (”de sume”, cum se mentioneaza in norme).


Reducerea comerciala este reducerea care se acorda, indeobste, asupra pretului de livrare (in cazul rabaturilor - acordate pentru defecte de calitate - sau risturnelor - acordate pentru calcularea asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate) sau asupra volumului total al tranzactiilor, daca valoarea acestora depaseste un anumit plafon stabilit intre furnizor si beneficiar.

Reducerile comerciale se inregistreaza in contabilitate in functie de momentul acordarii (concomitent, pe aceiasi factura/bon fiscal, cu livrarea/prestarea de baza sau ulterior pe o factura distincta), ori in functie de posibilitatea alocarii reducerii unei operatiuni specifice, identificabile de livrare (daca se poate identifica bunul caruia ii este adresata reducerea).

Conform pct. 76 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, atunci cand prestarea de servicii si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale ajusteaza veniturile din vanzare. 

Astfel, daca pe documentul de vanzare (bon fiscal/factura) evidentiati si reducerea comerciala, venitul de recunoscut in contabilitate este ajustat corespunzator:

4111 = %
704 pret redus
4427

Pentru calculul impozitului pe venit microintreprindere, venitul luat in considerare la baza impozabila este venitul ajustat".

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Conditii si obligatii privind acordarea de discounturi de pana la 100%":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

  • Declaratia 230: Descarca noua versiune actualizata 2020
    • UPDATE 2020 ANAF a publicat, joi – 9 ianuarie, Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare. Prin Legea nr.30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de...» citeste mai departe aici

  • Certificatul de atestare fiscala in 2020: Procedura de eliberare a certificatului, MODIFICATA
    • Ordinul nr. 3008/2019 care prevede modificarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 945 din 26 noiembrie 2019. Prevederile actului normativ intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, mai exact acestea se vor aplica incepand cu data de 26 decembrie a.c. Proiectul de Ordin fusese pus in dezbatere publica pe site-ul ANAF la inceputul lunii noiembrie si prevedea modificarea si completarea...» citeste mai departe aici

  • Legea 129/2019: Raportarea tranzactiilor in contractele de asociere in participatiune cu un furnizor de jocuri de noroc
    • O firma de constructii are incheiat un contract de asociere in participatiune cu un organizator de jocuri de noroc pentru desfasurarea in comun a activitatii de jocuri de noroc. Firma de constructii pune la dispozitie spatiul in care se desfasoara activitatea, iar organizatorul pune la dispozitie aparatele cu licentele si tot el conduce evidenta contabila. Firma de constructii incaseaza in baza decontului emis de organizator venituri din aceasta asociere. Incasarile se fac in numerar. Ce...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016