Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni triunghiulare. Cum facem raportarea fiscala in ce priveste TVA-ul?

25-Sep-2017
6710

Prin cele ce urmeaza, avem situatia in care, printr-o tranzactie triunghiulara, societatea A din statul P strain vinde catre societatea B din Romania, iar societatea B vinde catre societatea C din statul X strain. Marfa este transportata direct din statul P strain in statul X strain, iar transportul este asigurat de A. Vom vedea cum si unde se declara in D300, D390 si D394.



Iata raspunsul specialistului:

Inainte de efectuarea celor doua tranzactii (o achizitie intracomunitara de bunuri in statul X strain si o livrare locala de bunuri in statul X strain) persoana impozabila din Romania care are calitatea de cumparator revanzator trebuie sa se adreseze autoritatii fiscale din statul X strain pentru a verifica daca statul X strain aplica masurile de simplificare pentru astfel de situatii. Din cate cunosc, statul X strain nu aplica aceste masuri de simplificare pentru tranzactiile care au loc pe teritoriul sau. In acest caz, societatea B din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul X strain deoarece este obligata la plata TVA in statul X strain, atat pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata (bunuri expediate de societatea A din statul P strain), cat si pentru livrarea efectuata (bunuri facturate catre societatea C din statul X strain). Astfel, in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si in statul X strain, societatea B din Romania trebuie sa raporteze operatiunile efectuate pe teritoritoriul Bulgariei, catre autoritatea fiscala din statul X strain, conform legislatiei fiscale din statul X strain, armonizata cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.

Daca statul X strain ar aplica masurile de simplificare, obligat la plata TVA pentru operatiunile care au locul in statul X strain ar fi cumparatorul C din statul X strain, inregistrat in scopuri de TVA in statul X strain. In acest caz, cumparatorul revanzator din Romania nu ar mai fi obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul X strain deoarece achizitia intracomunitara efectuata ar fi neimpozabila in statul X strain. In aceasta situatie, cumparatorul revanzator din Romania ar fi obligat sa raporteze cele doua tranzactii efectuate la autoritatea fiscala din Romania, conform prevederilor art. 268 alin. (8) lit. b), din Codul fiscal aplicabil in Romania, dupa cum urmeaza:

- prin decontul de TVA cod 300: 
a) achizitia de la societatea A, la randul 28 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile";


b) livrarea catre C, la randul 1.
- prin declaratia informativa cod 390 VIES: livrarea catre C, cu simbolul T, utilizand codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului C, stabilit in al treilea stat membru, respectiv in statul X strain. Valoarea A.I.C. efectuata pe teritoriul Bulgariei nu se raporteaza de catre B prin declaratia cod 390 deoarece nu este impozabila in Romania (bunurile nu ajung in Romania).

Conform prevederilor art. 276 "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri" alin. (5) din Codul fiscal aplicabil in Romania, locul achiziei intracomunitare de bunuri nu se considera a fi in Romania in cazul unei operatiuni triunghiulare, in situatia in care cumparatorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu art. 316 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 268 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru. Prin art. 276 alin. (2) se reglementeaza in mod expres faptul ca, in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, prevazuta la art. 268 alin. (3) lit. a), daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Valoarea celor doua operatiuni realizate de catre societatea B nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 394 deoarece nu sunt operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016