Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizare Revelion: Cota de TVA care se aplica pentru serviciile de masa

27-Dec-2018
6415

"Un restaurant doreste sa organizeze in seara de Revelion un eveniment festiv pentru care vinde pachet de Revelion la pretul de 400 lei. In cadrul acestui eveniment se asigura 3 feluri de mancare si bautura alcoolica si nealcoolica - este open bar (la liber). Care este cota de TVA aferenta conform OUG 89/2018? Mancarea se taxeaza cu TVA 5% si bautura alcoolica cu 19% in regim de restaurant sau este vorba de un eveniment separat de activitatea de baza si se taxeaza intreg pachetul cu cota de 19%?"

Raspunsul specialistului

Conform art. 291 alin. (3) lit. e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu 1 noiembrie 2018, beneficiaza de cota redusa de TVA (5%) si serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;

Potrivit pct 37 alin 12 din normele metodologice date in aplicarea art 291 din Codul fiscal "prin servicii de restaurant si de catering se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica.Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering."

La pct.18 alin. (1) si (2) din norme se mentioneaza urmatoarele: "(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)".

Asadar, din aceste prevederi legale rezulta faptul ca beneficiaza de cota redusa de TVA de 5% numai activitatile care constau in furnizarea de produse alimentare pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.
Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul sau in data de 1 noiembrie 2018 un proiect de ordin pentru aprobarea instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor Codului fiscal referitoare la cota redusa de TVA pentru serviciile de restaurant si catering.

Va prezentam mai jos principalele instructiuni, precum si un exemplu dat in acest sens de MFP:

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Fond de pensii facultative pilonul III. Retinere din salariu Societatea doreste sa acorde unor salariati pensie privata pilonul 3. Va rog sa ne spuneti ce inregistrari contabile trebuie facute si cum se face retinerea...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Obligatii TVA AIC autoturism O firma inregistrata in scopuri de tva in Romania achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica din Germania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al tva? Autoturismul...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Titular PFA student sub 26 de ani. Pierdere fiscala. CASS In cazul unui PFA infiintat in octombrie 2024, in sistem real, care incheie anul 2024 cu pierdere fiscala, are obligatia de plata a CASS daca titularul este student sub 26 de ani?...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Justificare neconcordante in sistemul VIES Va multumim pentru raspunsul oferit. Codul care figureaza pe acest raport al inspectiei fiscale, de care amintiti si Dvs este plus, codul dar pe 209 sunt nesemnificative...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Acordare bonus colaboratori Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC + export). Afinele sunt achizitonate de la...citeste mai mult

"In conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (2) din Normele metodologice, in sensul TVA, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct. 18 alin. (1) din normele metodologice."

Pentru incadrarea din punct de vedere al TVA a unei operatiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele conexate C 497/09 Manfred Bog,C 499/09 CinemaxX Entertainment GmbH & Co. K, C 501/09 Lothar Lohmeyer si C 502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.

Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering in sensul TVA trebuie sa fie diferite de cele prevazute la alin. (7). Astfel de elemente includ, fara a se limita la acestea:furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente.Punerea la dispozitie a unor elemente de mobilier intr-o zona a carei destinatie principala nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.

Punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar,care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livrarii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.

In situatia persoanelor impozabile care ofera clientilor atat servicii de restaurant, cat si livrari de alimente „la pachet”, pentru calificarea operatiunii drept livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant, este definitorie optiunea clientului la momentul efectuarii comenzii.

Concluzia care se desprinde din aceste instructiuni este ca se aplica cota redusa de TVA numai in situatia in care exista un cadru adecvat care permite consumul alimentelor sau bauturilor non alcoolice, servirea lor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire,de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor etc.

Fara aceste servicii conexe, activitatea unei firme nu poate beneficia de cota redusa de TVA de 5%.

In concluzie, pentru serviciile prestate cu ocazia Revelionului, avand in vedere ca se asigura serviciile conexe pentru consum (personal de servire,cadru adecvat, mobilier, personal de curatenie, tacamuri etc), se aplica cota redusa de TVA de 5% pentru mancare si bauturi nealcoolice, aceste servicii putand fi considerate servicii de restaurant in sensul TVA. Pentru bauturi alcoolice se aplica cota de 19%.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016