Plata drepturi de autor pentru un produs brevetat
Trebuie sa platim autorului unui brevet , 2% din vanzarile realizate al produsului brevetat. Din veniturile platibile autorului, trebuie sa retinem contributiile sociale si sa cuprindem in declaratia 112 (CAS, CASS, somaj) sau numai impozitul de 10% reprezentand plati anticipate pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala?
Solutie:
Potrivit art. 46 alin. (4) din Codul fiscal, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Astfel, potrivit pct. 24 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Platitorul de venit are obligatia calculului, retinerii la sursa a impozitului si virarii acestuia la bugetul de stat, care se poate face dupa doua metodologii, respectiv:
- prin retinerea la sursa, potrivit art. 52 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal, a unui impozit In cota de 10% reprezentand plata anticipata In contul impozitului anual datorat de persoana fizica in cota de 16%; platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
- prin retinerea la sursa a unui impozit final stabilit in cota de 16% conform optiunii exercitate de In scris la momentul Incheierii contractului, potrivit art. 521 din Codul fiscal. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
In ambele cazuri, baza de calcul a impozitului pe venit la care platitorul va aplica cota de 10% reprezentand plata anticipata In contul impozitului anual datorat de persoana fizica In cota de 16%, respectiv cota de 16% reprezentand impozit final, va fi venitul brut din drepturile de proprietate intelectuala.
Indiferent de tipul venitului din drepturi de proprietate intelectuala, respectiv din drepturi de autor sau venituri urmare unor brevete de inventie, platitorul de venit va avea obligatia de a retine la sursa impozitul pe venit conform optiunii manifestate de persoana fizica, potrivit celor de mai sus.
Spre deosebire de obligatiile privind impozitul pe venit, cele privind contributiile sociale individuale difera In functie de natura venitului din drepturi de proprietate intelectuala realizate. Trebuie astfel facuta diferentierea Intre drepturile de autor reglementate prin Legea nr. 8/1996, si drepturile asupra unei inventii recunoscute prin acordarea unui brevet de inventie reglementate de Legea nr. 64/1991.
Pct. 131 al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal, prin trimitere la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste obiectul dreptului de autor si drepturile conexe drept operele originale de creatie intelectuala In domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis.
Drepturile asupra unei inventii sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin acordarea unui brevet de inventie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si
Marci, In conditiile prevazute de Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie. Precizam ca potrivit art. 5 din Legea nr. 64/1991, daca inventatorul este salariat,
In lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie apartine unitatii, pentru inventiile realizate de salariat In exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva Incredintata In mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract, respectiv salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie In exercitarea functiei sale, fie In domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente In unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, In lipsa unei prevederi contractuale contrare.
Daca inventia rezulta dintr-un contract de cercetare, In lipsa unei clauze contrare, dreptul la brevet de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.
Asadar, cele doua tipuri de drepturi, desi sunt drepturi de proprietate intelectuala cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente, nu implica aceleasi obligatii in sarcina platitorului privind contributiile sociale obligatorii.
Potrivit prevederilor art. III din O.U.G. nr. 58/2010, doar In masura In care sunt platite drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Codul fiscal, platitorul de venit avea In vedere, pe langa obligatiile privind retinerea impozitului pe venit si a celor privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, In cote de 10,5% si 0,5% aplicate la venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Potrivit alin. (15) al art. III din O.U.G. nr. 58/2010 astfel cum a fost modificata de O.U.G. nr. 82/2010, platitorii de venit nu au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite persoanelor prevazute la alin. (5) al art. III din O.U.G. nr. 58/2010.
Astfel, doar daca aceste persoane au calitatea de pensionari sau sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu li se vor aplica prevederile art. III din O.U.G. nr. 58/2010 platitorul neavand obligatia privind retinerea si polata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj.
Veniturile din brevete de inventie nefiind drepturi de autor sau drepturi conexe nu intra sub incidenta art. III din O.U.G. nr. 58/2010, platitorul de venit neavand obligatia privind calculul, retinere, virarea si declararea contributiilor sociale individuale introduse prin O.U.G. nr. 58/2010.
In ceea ce priveste declararea obligatiilor de plata, formularul 112 ? Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se va completa, In cazul veniturilor rezultate din activitati profesionale din drepturi de autor, de catre platitorii de venituri pentru care, potrivit art. III din O.U.G. nr. 58/2010, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
(Potrivit art. 296 indice 19 alin. (3) din Codul fiscal, platitorii de venit nu au obligatia depunerii declaratiei in cazul persoanelor pentru care, potrivit prevederilor art. III din O.U.G. nr. 58/2010, cu modificarile ulterioare, nu exista obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite acestor persoane.)
Din acest punct de vedere, pentru impozitul pe venitul realizat din drepturi de autor si pentru contributiile individuale de asigurari sociale si de somaj aferente se completeaza declaratia 112.
In conformitate cu O.P.A.N.A.F. nr. 73/2011, pentru obligatiile de plata reprezentand impozit retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind
impozit pe venit, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, se va completa si depune formularul 100 ? Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat. Prin urmare, vor face obiectul completarii formularului 100, obligatiile de plata reprezentand impozitul pe venit retinut la sursa pentru drepturile de autor scutite de la plata contributiilor sociale individuale (cum este cazul celor realizate de pensionari), precum si pentru celelalte tipuri de drepturi de proprietate intelectuala pentru care platitorul nu are decat obligatia privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe venit (cum sunt veniturile din brevete de inventie).
Asadar pentru impozitul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, se va completa si depune formularul 100 ? Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate datorata in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 95/2006, aceasta regelementare nefacand diferenta Intre veniturile din drepturi de autor si cele urmare brevetelor de inventie. Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine asiguratilor persoane fizice pentru aceste venituri, in temeiul art. 257 alin. (2) lit. f) si alin. (7) din Legea nr. 95/2006, numai in situatia in care nu realizeaza printre altele si venituri din salarii. Art. 11 si 16 din O.P.C.N.A.S. nr. 617/2007 precizeaza in mod expres ca persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra acestor venituri, numai in cazul in care nu realizeaza printre altele si venituri din salarii.
Platitorul de venituri nu este insarcinat cu aceasta obligatie de retinere si plata a contributiei la asigurarile sociale de sanatate, intrucat nu poate cunoaste natura si cuantumul veniturilor realizate din diferite surse de persoana fizica in intregul an fiscal si natura acestora, existand situatii, cum este cazul realizarii de venituri din salarii, care il pot exonera pe asigurat de la obligatia virarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate sau il pot obliga la plata acesteia dar nu mai putin decat asupra unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar. Asadar aceasta obligatie revine prin urmare cu precadere persoanei fizice si nu poate fi insusita de platitorul de venit.
Subliniem faptul ca in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III "Venituri din salarii" al titlului III din Codul fiscal.
Asadar in aceasta situatie a cumularii calitatii de salariat cu cea de prestator de drepturi de proprietate intelectuala, in conditiile mentionate mai sus, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din salarii, angajatorul fiind obligat sa calculeze, retina si vireze toate contributiile sociale obligatorii calculate in raport cu veniturile de natura salariala. Temeiul legal este pct. 24 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal, introdus prin H.G. nr. 84/2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004.