Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prevederile aferente raportarii contabile semestriale pentru unitatile bancare

24-Aug-2011
3365
Contribuabilii sunt informati in aceasta perioada ca Ordinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr. 7/2011 a adus modificari si completari Ordinului BNR nr. 8/2010 privind aprobarea Sistemului de raportare contabila semestriala a institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare si Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Astfel, sistemul de raportare contabila semestriala se aplica entitatilor ce intra in sfera de reglementare contabila a BNR, respectiv: bancilor, persoane juridice romane, sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit straine, organizatiilor cooperatiste de credit, institutiilor emitente de moneda electronica, bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ, bancilor de credit ipotecar, inscrise in Registrul institutiilor de credit potrivit prevederilor art. 417 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

Sistemul de raportare contabila semestriala se aplica si institutiilor financiare nebancare, institutiilor de plata care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la acordarea de servicii de plata si institutiilor emitente de moneda electronica sau la Fond a caror activitate este limitata la emiterea de moneda electronica si prestarea de servicii de plata.

In ceea ce priveste completarea documentelor, trebuie amintit ca raportarile contabile semestriale aplicabile entitatilor ce intra in sfera de reglementare contabila a BNR cuprind urmatoarele formulare: situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, cod 10; contul de profit si pierdere, cod 20; date informative, cod 30.

Pentru raportarile contabile semestriale care trebuie depuse la Directia supraveghere din cadrul BNR, institutiile de credit primesc de la aceasta directie, prin reteaua de comunicatii interbancare sau pe dischete HD/1,44 Mb, fisierele cuprinzand modelele formularelor ce trebuie completate, care constituie baza pentru editarea in forma scrisa, prin listare, a formularelor respective, modificarea in orice fel a structurii fisierelor fiind interzisa.


Pentru raportarile contabile semestriale care trebuie depuse la unitatile teritoriale ale finantelor publice, formatul electronic, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publcie (MFP) pentru entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de BNR.

Programul de asistenta este pus de MFP la dispozitia acestor entitati, gratuit, de unitatile teritoriale ale finantelor publice, poate fi descarcat de pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro/ Asistenta contribuabili/ Programe utile/ Situatii financiare.

Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" a datelor de identificare conduce la imposibilitatea identificarii institutiei de credit si, in consecinta, se considera ca lucrarea nu a fost depusa, institutia de credit fiind sanctionata potrivit prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.

Raportarile contabile semestriale sunt semnate de persoanele in drept, respectiv directorul economic, contabilul-sef sau alt persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii sau persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, cuprinzand si numele in clar ale acestora.

Institutiile de credit care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la data de 30 iunie a anului de raportare, precum si institutiile de credit care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile semestriale, ci depun o declaratie pe propria raspundere la Directia supraveghere din cadrul BNR si la unitatile teritoriale ale finantelor publice, care va cuprinde toate datele de identificare ale institutiei de credit: denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare); adresa si numarul de telefon; numarul de inregistrare la registrul comertului; codul unic de inregistrare; capitalul social.

Raportarile contabile semestriale se depun la Directia supraveghere din cadrul BNR si la unitatile teritoriale ale finantelor publice impreuna cu o copie de pe codul unic de inregistrare, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice. La unitatile teritoriale ale finantelor publice, raportarile contabile semestriale pot fi depuse direct la registratura unitatilor respective sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata. Pentru anul 2011, termenul de depunere a Raportarii contabile semestriale si a declaratiei pe propria raspundere pentru entitatile care intra in sfera de reglementare contabila a BNR este miercuri, 31 august 2011.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016