
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Potrivit Raportului Anual pentru IMM-urile Europene, prezentat, joi, la Tallinn, la evenimentul SME Assembly 2017, Comisia Europeana cere autoritatilor romane mai multa predictibilitate si stabilitate pentru firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania. Acesta prezinta detaliat situatia afacerilor mici si mijlocii din statele membre, dar si a persoanelor fizice autorizate (PFA) si a altor profesionisti independenti.
”Legislatia trebuie sa fie previzibila, cu o utilizare mai sistematica si mai consistenta a testului IMM-urilor. Simplificarea si modernizarea mediului de afaceri si solutionarea mai rapida a procedurilor de insolventa vor ajuta IMM-urile romanesti sa creasca si sa devina mai competitive si vor crea un mediu mai favorabil pentru ca noile firme sa porneasca la drum si sa creasca. (...) Romania va trebui sa dea semnale ca este pregatita sa ia masuri pentru a obtine o mai mare stabilitate si predictibilitate economica” - mentioneaza reprezentantii Comisiei Europene, in raportul pe anul 2017 dedicat tarii noastre.
Totodata, Comisia Europeana le mai cere autoritatilor romane sa promoveze mai mult internationalizarea micilor afaceri si sa sprijine inovatia si aptitudinile IT. Cresterea increderii firmelor romanesti in comertul on-line este un alt element de care Romania are nevoie, in viziunea Comisiei UE, conform startupcafe.ro.
Cerintele nu difera prea mult de cele pe care le au reprezentantii patronilor cu firme mici si mijlocii din Romania. Acestia si-au aratat de mai multe ori pana acum nemultumirea prinvind impredictibilitatea fiscala din tara, atragand atentia ca numai in primele 11 luni ale anului 2017 statul a decis 261 de modificari la Codul fiscal, prin intermediul a 10 acte normative adoptate de Guvern si Parlament.
Conform graficului de mai jos, Romania se afla intr-o situatia mult mai rea fata de alte state UE in ceea ce priveste interactiunea firmelor cu administratia publica:
Dar primin o bila alba pentru urmatoarele:
In plus, functionarii Comisiei Europene au remarcat faptul ca romanii au prins gustul dezvoltarii unei afaceri proprii si ca presa noastra sustine antreprenoriatul.
In raportul Comisiei Europene s-a mai pus accent si pe PFA. Din acesta reiese ca16,5% din forta de munca din Romania, in anul 2016 era ocupata de self-employed, locul al patrulea in UE ca proportie. Media UE este de 14% - procentaj de self-employed in forta de munca, conform sursei citate mai sus.
93,6% dintre romanii care functionau ca self-employed nu aveau angajati, Romania fiind pe primul loc in privinta ponderii profesionistilor independenti si a PFA-urilor fara salariati. La polul opus este Ungaria, unde 47,7% dintre self-employed au la randul lor salariati.
Dintre persoanele care si-au facut PFA anul trecut cele mai multe un nivel mediu de pregatire profesionala (liceu sau studii post-liceale, adica aproximativ 52% dintre acestea.
Pentru mai multe detalii, consultati raportul aici: https://www.scribd.com/document/365224672/Romania-2017-SBA-Fact-Sheet#from_embed
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<