Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regruparea fortelor economice: Previziuni si redresarea moderata pe care o asteptam

16-Nov-2015
2190

Redresarea economica in zona euro si in Uniunea Europeana in ansamblul sau, aflata in prezent in cel de al treilea an, ar trebui sa continue intr-un ritm modest anul viitor, in pofida unor conditii mai dificile la nivelul economiei mondiale.

In contextul scaderii pretului petrolului, al politicii monetare flexibile si al unei valori externe relativ slabe a monedei euro, in acest an, redresarea economica s-a dovedit a fi rezilienta si s-a manifestat in toate statele membre. Cu toate acestea, a fost lenta.

Impactul factorilor pozitivi este in scadere pe fondul aparitiei unor noi provocari, cum ar fi incetinirea cresterii economiilor de piata emergente si a comertului mondial, la care se adauga tensiunile geopolitice persistente. Ca urmare a actiunii stimulatoare a altor factori, cum ar fi mai buna ocupare a fortei de munca cu consecinte benefice asupra venitului disponibil real, conditiile de creditare mai relaxate, progresele in reducerea efectului de levier financiar si investitiile mai mari, este de asteptat ca ritmul de crestere sa reziste provocarilor din 2016 si 2017. In unele tari, impactul pozitiv al reformelor structurale va contribui, de asemenea, la sprijinirea in continuare a cresterii.

In total, conform previziunilor, PIB-ul real al zonei euro va creste cu 1,6 % in 2015, cu 1,8 % in 2016 si cu 1,9 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se asteapta o crestere a PIB-ului real cu 1,9 % in acest an, cu 2,0 % in 2016 si cu 2,1 % in 2017.

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte pentru moneda euro si dialog social, a declarat: „Previziunile economice de astazi arata ca economia zonei euro isi continua redresarea moderata. Cresterea este sustinuta in mare parte de factori temporari, cum ar fi scaderea pretului petrolului, cursul de schimb mai slab al euro si politica monetara flexibila a BCE. Zona euro si-a dovedit rezilienta in fata evolutiilor externe, precum incetinirea comertului mondial, ceea ce este incurajator. Pentru a sustine si a consolida redresarea trebuie sa profitam de aceasta conjunctura favorabila si sa instauram finante publice responsabile, sa stimulam investitiile si sa aplicam reforme structurale pentru cresterea competitivitatii. Aceste aspecte sunt importante, in special in contextul incetinirii economiei mondiale, al tensiunilor continue din vecinatatea noastra si al necesitatii de a gestiona criza refugiatilor cu fermitate si in mod colectiv.”

Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: „Economia europeana isi continua tendinta de redresare. In perspectiva anului 2016, vedem accelerarea cresterii si scaderea somajului si a deficitelor bugetare. Si totusi imbunatatirile sunt inca distribuite neomogen: in special in zona euro, convergenta nu se realizeaza suficient de repede. Raman provocari majore: investitii insuficiente, structuri economice care franeaza ocuparea fortei de munca si cresterea economica si niveluri in mod persistent ridicate ale datoriei private si ale celei publice. Trebuie sa raspundem acestor provocari cu politici indraznete si decisive in 2016, in special in contextul perspectivei globale incerte.”

Redresarea se manifesta in toate statele membre

Cererea interna este in crestere in acest an in majoritatea statelor membre din zona euro, iar activitatea economica ar trebui sa se intensifice in intreaga UE in 2016 si 2017. Consumul privat este in crestere ca urmare a veniturilor nominale mai mari si a unui nivel scazut al inflatiei. Este de asteptat, de asemenea, ca investitiile sa creasca intr-o anumita masura, ca urmare a majorarii veniturilor disponibile ale gospodariilor, a imbunatatirii marjelor de profit ale corporatiilor, a conditiilor de finantare favorabile si a unei mai bune perspective a cererii.

Reformele din trecut sprijina obtinerea unor rezultate mai bune pe piata muncii

Piata muncii continua sa se consolideze intr-un ritm lent, care variaza de la un stat membru la altul. Tarile grav afectate care au aplicat reforme ale pietei muncii ar trebui sa inregistreze insa cresteri mai mari in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. In zona euro, este de asteptat ca ocuparea fortei de munca sa creasca cu 0,9 % in acest an si anul viitor si cu 1 % in 2017. In UE, ocuparea fortei de munca ar trebui sa creasca cu 1,0 % in acest an si cu 0,9 % in 2016 si 2017. In ansamblu, se estimeaza ca somajul va continua sa scada treptat si se vor inregistra diferente considerabile intre statele membre. Conform previziunilor somajul va scadea, in zona euro, de la 11,0 % in acest an, la 10,6 % in anul viitor si la 10,3 % in 2017, iar in UE in ansamblu sau, de la 9,5 % in acest an, la 9,2 % in 2016 si la 8,9 % in 2017.

Perspectiva bugetara continua sa se imbunatateasca

In 2015, se asteapta ca raportul dintre deficit si PIB, agregat la nivelul zonei euro, sa scada la 2,0 %, datorita eforturilor de consolidare fiscala depuse in trecut si intensificarii ciclice a activitatii economice si, intr-o mai mica masura, datorita scaderii cheltuielilor cu dobanzile. Pana in 2017, raportul dintre deficit si PIB ar trebui sa scada in zona euro la 1,5 %. Este de asteptat ca orientarea fiscala a zonei euro sa ramana, in general, neutra. Pentru zona euro, se estimeaza ca raportul dintre datorie si PIB va scadea de la varful de 94,5 % inregistrat in 2014, la 91,3 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se estimeaza ca raportul dintre deficit si PIB va scadea de la valoarea de 2,5 % previzionata pentru acest an, la 1,6 % in 2017, iar raportul dintre datorie si PIB va scadea de la valoarea de 87,8% previzionata pentru acest an, la 85,8 % in 2017.

Scaderea pretului petrolului reduce temporar inflatia

Scaderea abrupta a preturilor la petrol si la alte materii prime a avut ca efect o inflatie globala negativa in zona euro si in UE in luna septembrie. Acest lucru mascheaza insa faptul ca majorarea salariilor, cresterea consumului privat si ingustarea deviatiei PIB incep sa exercite o presiune din ce in ce mai mare asupra preturilor. Este de asteptat ca inflatia anuala sa creasca, in zona euro, de la 0,1 % in acest an la 1,0 % anul viitor, iar in UE de la 0 % in acest an la 1,1 % anul viitor; pentru 2017 se previzioneaza o valoare de 1,6 % atat pentru zona euro, cat si pentru UE.

Incetinirea economiei mondiale reduce cererea pentru exporturile UE

Perspectivele cresterii economice mondiale si ale comertului mondial s-au deteriorat considerabil incepand din primavara, din cauza declinului economiilor de piata emergente, in special al Chinei. Este de asteptat ca economiile de piata emergente sa atinga cel mai scazut nivel in cursul acestui an si sa inceapa redresarea in 2016.
Pana in prezent, exporturile zonei euro au fost, in mare masura, neafectate de deteriorarea comertului mondial, in principal datorita deprecierii din trecut a euro. Cu toate acestea, se preconizeaza o incetinire a cresterii exporturilor in 2016, urmata de o revenire usoara in 2017.

Creste excedentul de cont curent

Excedentul de cont curent in zona euro ar trebui sa creasca in acest an, ca urmare a reducerii deficitului comercial provocat de importurile de petrol si a imbunatatirii conditiilor de desfasurare a schimburilor comerciale, dar si ca urmare a mentinerii unor excedente mari in unele state membre si a corectiei in trecut a deficitului in alte state membre. Este de asteptat ca excedentul de cont curent sa scada usor in 2017, pe masura ce pretul petrolului va creste si conditiile de desfasurare a schimburilor comerciale se vor deteriora.

Sosirea solicitantilor de azil ar putea avea un mic impact economic pozitiv

Aceste previziuni ofera o prima evaluare a impactului economic produs de sosirea in UE a unui mare numar de solicitanti de azil. Desi pe termen scurt cheltuielile publice suplimentare conduc la cresterea PIB-ului, pe termen mediu este de asteptat sa se produca un impact pozitiv suplimentar asupra cresterii economice ca urmare a cresterii ofertei de forta de munca, cu conditia sa se aplice politici judicioase, care faciliteaza accesul la piata muncii. Pentru UE in ansamblul sau impactul asupra cresterii economice este mic, dar acesta poate fi mai semnificativ in unele state membre.

Riscurile care afecteaza aceste previziuni sunt, in principal, externe si, in marea lor majoritate, negative
Riscurile legate de perspectivele economice mondiale au crescut. O crestere mai scazuta a pietelor emergente, in special o ajustare mai perturbatoare in China, si efectele normalizarii asteptate a politicii monetare a SUA asupra pietelor emergente ar putea avea un impact negativ mai mare asupra investitiilor si a activitatii economice in Europa decat se estimeaza in prezent.

Context

Previziunile tin seama de toate datele si factorii relevanti disponibili pana la 22 octombrie 2015, inclusiv de ipotezele privind politicile guvernamentale. Sunt incluse in previziuni numai politicile anuntate in mod credibil si detaliate in mod corespunzator, presupunand ca acestea nu sufera modificari.

Aceste previziuni se bazeaza si pe o serie de ipoteze referitoare la elemente externe, cum ar fi cursurile de schimb, ratele dobanzilor si preturile materiilor prime. Cifrele utilizate reflecta asteptarile pietei, determinate pornind de la pietele instrumentelor derivate, la momentul realizarii previziunilor.

Comisia va actualiza previziunile sale economice in februarie 2016.

Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016