Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozitul platit de nerezidenti in cazul comisioanelor

19-Sep-2011
4774
Valabil la 20.09.2011

Comisioanele obtinute in urma vanzarilor sau a serviciilor prestate prin intermediul site-urilor reprezinta venituri impozabile. Se va analiza insa in concret situatia unei societati care primeste de la furnizorii de servicii externi facturi reprezentand comisioane pentru serviciile de cazare achizitionate de clienti prin intermediul site-urilor. In randurile urmatoare vor fi notate prevederile care fac referire la inscrierea acestor comisioane in venituri obtinute de nerezidenti pe teritoriul Romaniei, precum si la obligativitatea retinerii impozitului la sursa.

Comisioanele platite nerezidentilor reprezinta venituri pentru care se retine impozit pe veniturile platite nerezidentilor, conform art.115 alin.(1) lit.f), iar conform art. 116 alin. (2) lit. d) societatea care plateste veniturile trebuie sa retina la sursa un impozit in cota de 16%.

In situatia in care exista Conventii de evitare a dublei impuneri incheiate de romania cu statele din care sunt rezidenti furnizorii de servicii, conform art 118 din Codul fiscal, in baza Certificatului de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statele respective, valabile la momentul efectuarii platii catre nerezidenti, se aplica prevederile conventiilor de evitare ale dublei impuneri si nu ale codului fiscal.

Astfel, unele conventii pot sa prevada cote mai mici de retinere decat cota de 16% stabilita de codul fiscal, sau altele nu prevad retinerea impozitului pe veniturile din comisioane. Trebuie insa retinut faptul ca prevederile mai favorabile din Conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica doar in situatia in care furnizorul va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platii catre nerezident.

Impozitul de 16% (conform codului fiscal) sau in cota mai mica (conform Conventiei) se retine la sursa la momentul efectuarii platii catre nerezident si se calculeaza la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data efectuarii platii. Acest impozit se declara in Declaratia 100 la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii, achitandu-se pana la aceeasi data bugetului de stat.

Societatea mai are posibilitatea sa plateasca impozitul de 16% fara a retine la sursa acest impozit prin procedeul sutei marite, achitand asadar integral factura furnizorului, insa in aceste conditii cheltuiala cu impozitul calculat va fi o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Impozitul platit de nerezidenti in cazul comisioanelor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016