Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Imprumutul pe termen lung si impozitul retinut in cazul nerezidentilor

26-Aug-2011
4169
Valabil la 29.08.2011

O societate contracteaza un imprumut pe termen lung de la societatea mama din Germania. Cum va proceda societatea din Romania, in cazul in care societatea straina transmite certificatul de rezidenta fiscala, conform conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Germania, in ceea ce priveste plata impozitului cu retinere la sursa? Va plati societatea din Romania impozit cu retinere la sursa de 3% sau nu se va datora acest impozit?

In acest sens, art. 177 lit. j) din Codul fiscal prevede:
"Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri?.
j) incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzi sau redevente, a?a cum sunt definite la art. 12419, obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor".

Prin urmare, in situatia in care la data platii dobanzilor sunt indeplinite conditiile minime de participatie de 25% pe o perioada de cel putin 2 ani, atunci dobanzile platite nu vor fi purtatoare de impozit.


Pentru justificarea scutirii, pe langa certificatul de rezidenta fiscala, societatea va trebui sa detina si Declaratia beneficiarului de venit prin care se confirma indeplinirea conditiilor impuse de lege pentru acordarea scutirii. Formularul privind Declaratia pentru exceptarea de la impunere a platii impozitului pe veniturile din dobanzi platite nerezidentilor se regaseste in Anexa 15 din OMEF 724/2011.

In cazul neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 117 lit. j) pentru acordarea scutirii, in cazul in care societatea detine un certificat de rezidenta fiscala, vor fi aplicate prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Germania si se va retine la sursa un impozit de 3% conform art. 11 alin. (2).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016