Taxa de salubrizare va putea fi modificata pe parcursul anului si NU va mai avea regim fiscal (Proiect)
Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care s-au stabilit, printre altele, urmatoarele: taxa de salubrizare nu va mai fi supusa regimului fiscal si va putea fi ajustata sau modificata oricand pe parcursul anului. Cum se calculeaza noile tarife?
Conform Proiectului de OUG, taxa de salubrizare nu este supusa regimului fiscal si poate fi ajustata sau modificata oricand pe parcursul anului. Autoritatile administratiei publice locale au competente exclusive cu privire la elaborarea si aprobarea Regulamentului de instituire si administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.
Tarifele distincte pentru activitatile desfasurate de operatori se aproba in lei/tona, iar taxele distincte pentru utilizatori se calculeaza si se aproba in lei/persoana/luna pentru utilizatorii casnici si, dupa caz, in lei/mc pentru utilizatorii non-casnici.
Autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in ceea ce priveste organizarea, atribuirea, coordonarea si controlul activitatilor de salubrizare desfasurate in aria teritoriala de competenta a acestora.
Tarifele si taxele de salubrizare pentru utilizatori se calculeaza si se aproba:
a) in lei/persoana/luna, in cazul utilizatorilor casnici, persoane fizice si asociatii de proprietari/locatari;
b) in lei/mc, in cazul utilizatorilor non-casnici, persoane juridice, altele decat asociatiile de proprietari;
c) in alte unitati de masura stabilite de catre autoritatile administratiei publice locale, dupa consultarea publica, in cazul in care la nivelul unitatii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucuresti se implementeaza instrumentul economic plateste pentru cat arunci.
Tarifele platite de utilizatori pentru gestionarea deseurilor voluminoase colectate la solicitarea generatorilor de deseuri, inclusiv saltele si mobila, precum si pentru gestionarea deseurilor din constructii provenite din locuinte se fundamenteaza si se aproba in lei/mc.
In raporturile juridice/contractuale dintre autoritatile administratiei publice locale sau, dupa caz, dintre asociatiile de dezvoltare intercomunitara si operatorii care desfasoara activitati de salubrizare pe fluxul deseurilor municipale se aplica exclusiv tarife fundamentate in lei/tona.
Nivelul tarifelor ofertate/negociate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii se fundamenteaza pe elemente de cheltuieli, in baza fiselor de fundamentare pentru stabilirea tarifelor la activitatile specifice serviciului de salubrizare intocmite de catre operatori, in conformitate cu normele metodologice elaborate si aprobate de A.N.R.S.C.. Oferta este considerata inacceptabila de catre autoritatile/entitatile contractante daca tarifele ofertate nu sunt insotite de fisele de fundamentare pe elemente de cheltuieli.
Atentie! Aplicarea de catre operatori a unor tarife neaprobate sau mai mari decat cele stabilite si aprobate este interzisa, iar sumele incasate necuvenit se restituie catre bugetele locale sau catre utilizatorii de la care au fost incasate.
Tarifele/taxele de salubrizare se stabilesc astfel incat:
a) tariful pentru recipientele/containerele cu volumul cel mai mic puse la dispozitie utilizatorului, in acelasi numar de fractii, sa nu fie mai mare decat tariful ofertat/fundamentat pentru colectarea volumului de deseuri generat de utilizator, rezultat din aplicarea frecventei de colectare si a indicelui de generare a deseurilor prevazute in caietul de sarcini, in cazul in care se implementeaza elementul pe baza de volum;
b) tariful pentru ridicarea recipientului/containerului la o frecventa mai mica decat cea prevazuta in caietul de sarcini sa nu fie mai mare decat tariful ofertat/aprobat pentru gestionarea fractiunii de deseuri municipale, in cazul in care se implementeaza elementul pe baza de frecventa; nu este permisa ridicarea deseurilor reziduale biodegradabile la o frecventa mai mica decat cea prevazuta la art. 39 din Normele de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 119/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) sa acopere costurile capitalului investit in sistemele de cantarire a fractiunilor de deseuri colectate separat, inclusiv costurile cu verificarea metrologica la scadenta a cantarelor, in cazul in care se implementeaza elementul pe baza de greutate;
d) contravaloarea sacilor de colectare preplatiti sa nu fie mai mare decat valoarea rezultata din aplicarea tarifului distinct pentru gestionarea fractiunii de deseuri municipale colectate separat la capacitatea/volumul sacului de colectare, in cazul in care se implementeaza elementul pe baza de saci de colectare personalizati; sacii de colectare preplatiti pot fi achizitionati de la operatori si/sau comercializati prin magazinele de vanzare cu amanuntul a produselor ambalate ori prin alte sisteme implementate de catre autoritatile administratiei publice locale.
Autoritatile administratiei publice locale pot implementa si sisteme de abonamente, bazate pe pachete cu un numar anual de ridicari a containerelor/recipientelor. Diferentele in plus sau in minus ale costurilor aferente se regularizeaza anual, conform prevederilor din regulamentul local.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tranzactii intre parti afiliate. Valoarea de piata
Intrebare: Societatea A vinde un teren extravilan catre societatea B. Cele doua societati sunt afiliate si au acelasi administrator. Mijlocul fix a fost evaluat pentru vanzare printr-un raport de evaluare intocmit de un expert in data de 01.10.2023 (la solicitarea unei alte firme afiliate). Poate fi folosit acest raport din 01.10.2023 ca baza pentru pretul de tranzactionare intre afiliati la data de 19.06.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reparatie auto acoperita de asigurare
Intrebare: S-a efectuat o reparatie auto acoperita de asigurare. Firma de service ne emite factura, pe care o inregistram si deducem TVA, dar plata este facuta direct de asigurator. Monografie contabila: * % = 401: 119 lei * 611 = 100 lei * 4426 = 19 lei si * 401 = 7581: 119 lei (plata asiguratorului direct catre firma de service). Trebuie sa fac si o ajustare de TVA (635 = 4426) sau este corect sa deduc TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ambalaje care circula prin facturare. Regim TVA
Intrebare: Societate platitoare de TVA lunar, importatoare de bere germana, achizitioneaza din Germania bere si sucuri in sticla. Pe factura este trecuta si suma pentru ambalaj. In declaratia 390 VIES se trece toata suma facturii, adica marfa si ambalajul, sau doar marfa, fiind taxare inversa? Ulterior, societatea vinde produsele in magazinul propriu, unde se percepe o garantie pentru ambalaj, care este returnata clientului in momentul in care aduce ambalajul inapoi la magazin. Cand se aduna mai multe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << ICAS. CAEN activitate secundara unica 4681
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind aplicarea impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri (ICAS), reglementat la art. 46² din Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025. Firma X SRL are ca activitate principala codul CAEN 4683 ? Comert cu ridicata al materialelor de constructii, si ca activitate secundara codul CAEN 4681 ? Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate. Cifra de afaceri anuala este de 2.500.000 lei (500.000 euro). Activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim fiscal achizitii servicii nerezidenti
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA cumpara servicii de coaching online de la o societate din SUA. Pentru acestea, am depus formularul D301 pentru plata TVA in Romania. Va rog sa-mi confirmati daca am procedat corect. Totodata, impozitul pe veniturile nerezidentilor trebuie platit in legatura cu aceste servicii? Daca da, in ce procent? Aceeasi societate neplatitoare de TVA plateste abonament catre o societate din Irlanda pentru serviciul ChatGPT si, de asemenea, plateste servicii catre un procesator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<