Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare constructii. Cum procedam in ce priveste rezultatele reevaluarii?

25-Feb-2016
5036

Pe lista analizelor de azi includem si un exemplu care se refera la o societate care la 31 decembrie 2015 a efectuat reevaluarea grupei 212 "Constructii" pentru a beneficia de cota redusa de impozitare la primarie. Vom vedea daca este obligatorie inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii. Se precizeaza ca nu au fost efectuate alte reevaluari pana in prezent in afara de cele ale constructiilor (din trei in trei ani) si ale caror rezultate au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor.

Totodata, stabilim care este actul legislativ pe care societatea isi poate baza decizia de inregistrare/neinregistrare a rezultatelor reevaluarii.


Conform Art. 460 alin. (6) si (8) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal, valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 3 ani pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, in caz contrar cota impozitului fiind de 5% din valoarea impozabila.

De asemenea, din punct de vedere fiscal, conform art. 460 alin. 5 din Legea nr.227/2015, in cazul persoanelor juridice care detin in proprietate cladiri, valoarea impozabila a acestora este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul si poate fi:

- ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
- valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
- valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;


- valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

Valoarea impozabila a cladirilor detinute de persoanele juridice nu se va mai raporta la valoarea de inventar din contabilitate, respectiv la valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului -persoana juridica, ci la valorile mentionate la Art. 460 alin. (5) din Noul Cod fiscal.

Astfel, pentru determinarea impozitului local pe cladiri, nu este necesar ca valoarea rezultata in urma reevaluarii sa fie inregistrata in contabilitate, fiind suficienta depunerea declaratiei fiscale cu noua valoare impozabila a cladirii, la care se anexeaza raportul de evaluare intocmit de evaluatorul autorizat.

Conform Art. 495 lit. b) din Noul Cod fiscal, persoanele juridice au obligatia sa depuna declaratii privind cladirile pe care le detin in proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinatia si valoarea impozabila a acestora, pana la data de 31 martie 2016 inclusiv. La aceasta declaratie societatea va anexa doar raportul de evaluare intocmit la 31.12.2015, fara sa mai depuna niciun document contabil/balanta de verificare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Reevaluare constructii. Cum procedam in ce priveste rezultatele reevaluarii?":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016