Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 masuri nefaste pentru Romania, date intr-un an de zile

06-Nov-2017
3247

Lista de masuri nefavorabile pentru economia Romaniei este una si mai lunga, insa merita trecute in revista cele mai importante si nocive astfel de zece masuri (unele dintre ele ramase la stadiul de proiect) care au bulversat mediul de afaceri, au pus pe jar intreaga fiscalitate si au alungat investitorii straini. 

Fiecare dintre aceste masuri a sporit neincrederea investitorilor in piata romaneasca, a slabit dialogul dintre institutiile statului si mediul privat, a dus la cresterea nejustificata a preturilor si a influentat negativ, pe termen lung, dezvoltarea Romaniei. 

Sa vedem care sunt aceste 10 masuri nocive, dintr-o lista mai lunga de masuri exemplificate recent de Wall-street.ro:

1. Split TVA sau plata defalcata a TVA, masura deja devenita celebra si care a alarmat toate companiile din Romania. In prezent, dintr-un sistem care ar fi urmat sa devina obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru toate societatile, s-a pastrat doar obligatia ca sistemul split TVA sa se aplice firmelor in insolventa si celor care au datorii reprezentand TVA. Cu toate acestea, pana la 1 ianuarie anul viitor mai e loc de alte proiecte noi si schimbari de planuri, asa cum am fost obisnuiti. 


2. Impozitul pe gospodarie. Anuntat in prima jumatate a anului, impozitul pe gospodarie promitea deduceri, cheltuieli reduse, scutiri si numai avantaje, alaturi de o armata de circa 35.000 de consultanti fiscali care sa se ocupe de fiecare gospodarie in parte. Un plan imposibil de pus in pratica si care, asa cum era de asteptat, nu s-a realizat, nu inainte de a fi alarmat insa din nou firmele si cetatenii deopotriva. La final de an, se anunta impozitul pe cifra de afaceri de 1%, masura contestata vehement de mediul de afaceri. 


3. Majorarea accizei la carburanti a facut ca preturile alimentelor sa creasca simtitor, iar efectele s-au vazut imediat dupa anuntul cu privire la aceasta acciza. 


4. Eliberarea detinutilor din inchisori a fost o masura luata fara o analiza temeinica si fara politici de reintegrare a celor eliberati. Chiar daca nu este o masura fiscala, a afectat direct si in mod negativ societatea civila, crescand rata infractionalitatii si punand in pericol siguranta si viata cetatenilor. Au fost eliberati, in urma decretului Ministerului de Justitie, circa 5.000 de detinuti. 


5. Ordonanta 13 a dus din nou la accentuarea dezechilibrului actual al tarii si a scos societatea civila in strada, la proteste, intr-un numar record de cateva sute de mii. Daca aveam nevoie de un reflector urias asupra noastra si care sa arate nivelul de coruptie existent in prezent, acesta a fost. 

6. Majorarea dupa bunul plac al salariilor in cadrul primariilor din tara. In comune sarace, unii primari au ajuns sa aiba salarii de mii de euro, chiar daca aceste sume nu existau nici macar la bugetul Primariei. 


7. Taxa de solidaritate sau noua contributie asiguratoare pentru munca nu este o taxa justificata si, inainte de toate, NU este o contributie. Noua forma de impozitare nu are o destinatie justificata si nu reprezinta decat o forma de crestere a veniturilor la bugetul de stat. 


8. Profitul companiilor de stat va merge tot la stat, eliminand insa posibilitatea companiilor de a face investitii. Vorbim de companii care, deja lipsite de fonduri, vor fi in imposibilitatea de a se redresa. 

9. Desfiintarea Pilonului II de pensii. Un atac asupra mediului privat, o amenda data ING pentru semnalul de alarma tras in mod just, urmand ca pe final de an sa aflam ca vom avea de platit o contributie redusa la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7% in conditiile in care acest fond este unul performant (ceea ce nu se poate spune despre fondul de stat). 

10. Nu in ultimul rand, plata contributiilor la nivelul salariului minim si pentru contractele part-time, cumulat cu mutarea taxelor salariale la angajat, de la angajator si, de asemenea, eliminarea plafonarii bazei de calcul pentru CAS. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016