Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF anunta: exceptia la Impozitul pe Venit

10-Oct-2011
4672
In atentia contribuabililor

- referitor la declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si a contributiilor sociale aferente

Declararea: Regula generala

- Persoanele fizice si juridice precum si entitatile care au calitatea de angajator sau de persoane asimilate angajatorului, sunt obligate sa depuna LUNAR, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile, Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Exceptia


- Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie a anului 2011, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun TRIMESTRIAL Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal sunt :

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

- Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile depuse pentru fiecare luna din anul anterior.

** La stabilirea numarului mediu de salariati prevazut la art.296.19 alin.1.3 din Codul fiscal se iau in calcul numai persoanele cu contracte individuale de munca, atat cu norma intreaga, cat si cu timp partial.

** Persoanele care au realizat venituri de natura profesionala, potrivit art.III din OUG nr.58/2010, precum si cele care au realizat venituri asimilate salariilor nu se iau in calcul la stabilirea numarului mediu de salariati.

- Venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.

Entitatile de mai sus pentru trimestrul IV 2011 pot opta pentru depunerea lunara a D112 daca depun ?Declaratie privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate? (formular aprobat prin OpANAF nr.3154/2011, publicat in M.O, nr.677/23.09.2011) pana la data de 25.09.2011.

Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.

- Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor mentionati la lit.a-c ale alin.2 al art.58 care si-au inceput activitatea in cursul anului 2011,
depun lunar D112.

Exceptie : Platitorii care estimeaza ca vor indeplini conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul veniturilor stabilit de lege, au dreptul sa aplice perioada fiscala trimestru, incepand cu trimestrul IV 2011, daca depun declaratia de mentiuni (formular 010) pana la data de 30 octombrie 2011

- Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor mentionati la lit.a-c ale alin.2 al art.58 care se infiinteaza dupa data de 1 octombrie 2011,
depun lunar D112.

Exceptie : Platitorii infiintati dupa 1 octombrie 2011 care odata cu declaratia de inregistrare depun si declaratia de mentiuni prin care estimeaza ca vor indeplini in cursul anului conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul veniturilor stabilit de lege depun trimestrial D112.

- Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca depun trimestrial D112, indiferent de numarul de salariati si de veniturile realizate anul anterior, sau de data infiintarii acestora.

Exceptie : Acesti platitori pot opta pentru trimestrul IV 2011 pentru depunerea lunara a D112, daca depun ?Declaratie privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate? pana la data de 25 septembrie 2011. Ori de cate ori in cursul trimestrului inceteaza calitatea de asigurat a unei persoane, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazut la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit incetarea calitatii de asigurat a unui beneficiar de venit, astfel:

- Daca a incetat calitatea de asigurat in prima luna din trimestru, se depune declaratia aferenta acestei luni , pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, iar declaratiiile aferente lunilor 2 si 3 din trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului

- In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, pana la data de 25 inclusiv a lunii 3 din trimestru, urmand ca dupa incheierea trimestrului, sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.

- In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a treia a trimestrului, declaratiile aferente intregului trimestru se depun pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului.

In cazurile prevazute la art.296.19 alin.1.8 din Codul fiscal, in situatia depunerii Declaratiei privind optiunea pentru depunerea lunara a declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru prima luna a trimestrului sau pentru prima si a doua luna a trimestrului, dupa caz, virarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale se va efectua trimestrial, potrivit art.58 alin.2 si art.296.18 din Codul fiscal Declaratia 112 se depune NUMAI prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.

Data depunerii declaratiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data inregistrarii acestora pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiilor.

Modificarea Vectorului Fiscal

Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art.58 alin.2 lit.a-d, cu exceptia celor care au optat pentru declararea si plata lunara, trecerea la perioada fiscala trimestriala se efectueaza de catre organul fiscal, in mod automat, cu notificarea contribuabilului in conditiile legii.

Verificarea indeplinirii conditiilor pentru incadrarea in perioada fiscala trimestriala se face de citre organele fiscale, pe baza datelor din situatiile financiare incheiate la 31 decembrie 2010. Pentru cei care nu au depus aceste situatii, se mentine perioada fiscala lunara.

Plata:

- Regula generala : Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

- Exceptia: Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie a anului 2011, platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art.58 alin.2 din Codul fiscal si care nu au optat pentru depunerea lunara a declaratiei vireaza impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

In mod similar se stabileste termenul de plata a contributiilor sociale individuale/datorate de angajator, respectiv :

* pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza
* pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, in cazul platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016