Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu formarea si pregatirea profesionala. Cum deducem cheltuielile?

15-Apr-2013
17575
Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei societati care beneficiaza de servicii de training
prestate prin intermediul unei unitati protejate. Intre unitatea protejata si unitatea autorizata de formare profesionala exista un acord scris. Unitatea protejata factureaza firmei servicii de training. Unitatea protejata nu este acreditata pentru training, insa are un parteneriat cu firma acreditata. Vom vedea astfel daca in conditiile mentionate mai sus, serviciile de training (formare profesionala) sunt deductibile pentru firma beneficiar.


Solutia consultantului:

Conform art. 21 alin. 2 lit. h din Codul fiscal sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri si, in consecinta, deductibile fiscal si cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesioana a personalului angajat.

Totodata, potrivit art. 55 alin. 4 lit. n din Codul fiscal cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor legata de activitatea desfasurata de acestia pentru angajator nu sunt considerate venituri de natura salariala si nu sunt impozitate la nivelul angajatilor.

Formarea profesionala a adultilor este reglementata de OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile ulterioare. Potrivit art. 18 alin. 1 din aceasta ordonanta programele de formare profesionala organizate de furnizori de formare profesionala autorizati sunt finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala, care au regimul actelor de studii. La alin. 3 al art. 18 se prevede ca angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective.

Indiferent de modul in care se organizeaza activitatea de formare profesionala, pentru deductibilitate este absolut necesar ca, din punct de vedere al continutului, programele de formare profesionala sa aiba legatura cu domeniile in care activeaza societatea.

Este indicat ca organizarea programului de formare profesionala sa fie rezultatul unei decizii a managementului societatii (spre exemplu, o decizie a administratorului/hotarare a adunarii generale pentru organizarea programului, din care sa reiasa motivatia organizarii lui, modul de desfasurare – prin intermediul furnizorilor autorizati sau la nivel intern, daca este cazul sa se apeleze la terti, salariatii participanti, obligatiile salariatilor in urma participarii la program etc.).

In mod specific, cheltuielile cu formarea profesionala a salariatilor sunt deductibile fiscal, daca in baza parteneriatului dintre unitatea protejata si furnizorul autorizat de formare profsionala, salariatilor care participa la acest program li se elibereaza certificatele de absolvire (de calificare) cu recunoastere nationala. Ele sunt deductibile si daca respectivele cursuri sunt organizate de societatea insasi (chiar daca cu suportul serviciilor achizitionate de la unitatea protejata) si se finalizeaza cu certificate eliberate de societate, recunoscute doar la nivel intern.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016