Control efectuat de inspectori antifrauda. Masuri asiguratorii
"Am avut control de la Antifrauda. Au considerat ca o factura de achizitie nu reflecta operatiuni reale si, fara sa analizeze documentele justificative puse la dispozitie de catre societate, au scris proces verbal prin care s-a stabilit un debit reprezentand TVA, impozit profit. Mai mult decat atat, au instituit si sechestru asiguratoriu pe bunuri mobile, imobile, creante certe si viitoare, conturile blocate. Societatea a depus contestatie la judecatorie (asteptam sa se judece) pentru ridicarea sechestrului asiguratoriu.
- Cum mai incasam banii de la clienti daca avem conturile blocate si nu se va ridica sechestrul? Avem clienti care incaseaza banii de la fonduri europene si trebuie sa ne si faca plata, conform graficului stabilit.
- Impotriva debitelor stabilite de antifruda prin proces verbal, ce se poate face? Se contesta? Daca da, unde se depune contestatia si in cate zile de la data acestuia? In procesul verbal nu se specifica aceste aspecte." Raspunsul expertilor care au realizat ghidul "Totul despre factura": Proprirea si sechestrul asiguratoriu sunt reglementate la art. 129 din Codul de procedura fiscala. Aceste masurile asiguratorii se dispun si se duc la indeplinire, prin procedura administrativa, de organele fiscale competente.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Club sportiv, numire cenzor Club sportiv, ONG, fara scop patrimonial, fara angajati, cu 8 contracte de activitate sportiva care se declara lunar in D112, are obligatia de a a avea cenzor? Specific ca in...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Achizitiile intracomunitare de bunuri O societate rezidenta in Polonia cu cod valid de tva, livreaza echipamente de tratarea apelor uzate catre o societate beneficiara din Romania cu cod valabil de tva. In pretul total...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Se dispun masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.
Aceste masuri pot fi luate si inainte de emiterea titlului de creanta, inclusiv in cazul efectuarii de controale sau al antrenarii raspunderii solidare. Masurile asiguratorii dispuse atat de organele fiscale competente, cat si de instantele judecatoresti ori de alte organe competente, daca nu au fost desfiintate in conditiile legii, raman valabile pe toata perioada executarii silite, fara indeplinirea altor formalitati. Odata cu individualizarea creantei si ajungerea acesteia la scadenta, in cazul neplatii, masurile asiguratorii se transforma in masuri executorii.
Masurile asiguratorii se dispun prin decizie emisa de organul fiscal competent. In decizie organul fiscal va preciza debitorului ca prin constituirea unei garantii la nivelul creantei stabilite sau estimate, dupa caz, masurile asiguratorii vor fi ridicate.
Prin OANAF 260/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este aprobata Procedura de aplicare efectiva a masurilor asiguratorii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala
In cazul in care se infiinteaza poprire asiguratorie asupra disponibilitatilor banesti se indisponibilizeaza, in masura in care este necesar pentru achitarea sumei datorate, sumele existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei si/sau valuta. Sumele vor fi retinute si, in cazul inceperii procedurii de executare silita, vor fi virate la buget, in conturile deschise la unitatea de trezorerie a statului. Din momentul indisponibilizarii nu se mai deconteaza documentele de plata transmise unitatii bancare si nu se mai accepta de catre unitatea bancara plati din conturile respective pana la data ridicarii masurii asiguratorii sau pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, dupa caz, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.
Asadar, pe perioada indisponibilizarii se vor opera incasarile in contul bancar insa nu se vor accepta plati din conturile respective pana la data ridicarii masurii asiguratorii sau pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, dupa caz, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.
Conform art. 93 indice 3 din Codul de procedura fiscala, controlul operativ si inopinat se efectueaza de catre inspectorii antifrauda, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor, in conditiile legii.
Controlul operativ si inopinat se poate efectua si in scopul realizarii de operatiuni de control tematic care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.
La inceperea controlului operativ si inopinat, inspectorul antifrauda este obligat sa prezinte contribuabilului legitimatia de control si ordinul de serviciu.
Ori de cate ori controlul operativ si inopinat se efectueaza la sediul social sau la sediile secundare ale contribuabilului, acesta se consemneaza in registrul unic de control.
La finalizarea controlului operativ si inopinat se incheie procese-verbale de control/acte de control, in conditiile legii.
Modelul si continutul formularului tipizat "Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor", cod A.N.A.F. 14.13.22.99/7, destinat utilizarii in activitatea de control a inspectorilor antifrauda din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala este prezentatat in anexa nr. 1 la OANAF 3494/2013 privind aprobarea modelului si continutului formularului tipizat "Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor", cod A.N.A.F. 14.13.22.99/7, destinat utilizarii in activitatea de control a inspectorilor antifrauda din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
Conform modelului, Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor trebuie sa contina mentiunea „In conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001, aprobata prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, impotriva prezentului proces-verbal care tine loc si de instiintare de plata se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Intocmit in 3 exemplare, din care un exemplar s-a inmanat azi............................../sau se va comunica contravenientului in cel mult o luna de la data incheierii.”
Studiu de caz extras din ghidul care lamureste orice aspect ce tine de factura>>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi Glovo si Tazz
Intrebare: Pentru o societate din domeniul HORECA care efectueaza livrari prin Bolt, Glovo, Tazz, am o nelamurire vis-a-vis de factura primita de la Glovo si Tazz, livratori pentru care livrarea se face atat cash, cat si cu cardul. Pe factura de la Glovo apar pozitiile: Comision Hercules 875,29 Servicii Promovare 208,5 Taxa platforma 25 Pe factura HCL Online (Tazz) apar pozitiile: Comision conform contract 875,29 Taxa administrare 25 Taxa Genius 52,5 Monografia contabila pentru aceste facturi este in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor persoana fizica nerezidenta
Intrebare: O societate comerciala cu activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor invita un speaker din UE sau din afaceri non-UE, persoana fizica. Acesta vorbeste in cadrul conferintelor pentru un anumit numar de ore pentru care ar trebui platit. Care ar fi modalitatea corecta si legala de remunerare a acestuia? Mentionez ca persoana variaza de la o conferinta la alta. M-am gandit la varianta "drepturi de autor", dar aceste persoane nu detin CNP sau NIF din Romania.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Lichidare stoc Intreprindere Individuala
Intrebare: Sunt titularul unei intreprinderi individuale (I.I.) cu activitate de vanzare de piese auto, in magazin. Doresc sa inchid activitatea si sa radiez I.I. Detin un stoc de marfa, inregistrat la valoarea de vanzare de aproximativ 80.000 lei, si am primit o oferta de cumparare de la un alt intreprinzator cu aceeasi forma de organizare. Cumparatorul doreste sa achizitioneze intreaga marfa, dar nu la preturile de vanzare. Ce procedura trebuie sa urmez pentru radierea I.I. si pentru a vinde marfa la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozitarea veniturilor din anularea ajustarilor privind deprecierile
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe venit, cu ocazia inventarierii de la final de an, face ajustari privind deprecierea marfurilor. Aceste marfuri sunt cuptoare, mobilier si lazi frigorifice folosite de societate pentru a fi oferite tertilor, cu care avea incheiate contracte de vanzare a produselor de panificatie congelate. In baza contractelor, societatea a oferit aceste echipamente in custodie. Ele au fost inregistrate ca obiecte de inventar si nu au fost trecute pe cheltuiala. Intre timp,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<