Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 01 ianuarie 2023 impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional

26-Dec-2022
32564
De la 01 ianuarie 2023 impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta aduce la cunostinta contribuabililor persoane juridice ca, incepand cu data de 01 ianuarie 2023, urmare modificarilor aduse de O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar- fiscale, impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional.

Optiunea pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, se poate face doar daca la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.

Atentie! Plafonul de 500.000 de euro pentru incadrarea firmelor la regimul micro se aplica incepand cu veniturile din 2023. Detalii>> 

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

-capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

-a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

-are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

-are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Entitati care sunt excluse din categoria platitorilor de impozit pe venturile microintreprinderilor, acestea fiind:

- Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii; - Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii; - Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii; - Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

- entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica. - persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar; - persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si

reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

- persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;

- persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale."

Microintreprinderile care, in cursul unui an fiscal, realizeaza venituri de peste 500.000 de euro sau ale caror venituri realizate din consultanta si/sau management reprezinta peste 20% din veniturile totale vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit de 16% incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Societatile in cauza nu vor mai putea aplica ulterior regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor.

Daca o microintreprindere nu mai indeplineste conditia de a avea cel putin un salariat cu contract individual de munca cu norma intreaga in cursul anului fiscal, aceasta va trece la sistemul de impozitare pe profit incepand cu trimestrul in care conditia respectiva nu mai este indeplinita. Pentru a aplica in continuare regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, aceasta are la dispozitie 30 de zile de la incetarea raportului de munca pentru a angaja un nou salariat cu contract individual de munca pe durata determinata de minim 12 luni sau pe o perioada nedeterminata.

Daca oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de 3 microintreprinderi, acestia vor trebui sa stabileasca societatea/societatile care ies de sub incidenta acestui sistem de impozitare, incepand cu trimestrul in care este inregistrata aceasta situatie. De asemenea, cei in cauza vor trebui sa depuna declaratia de mentiuni la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la data iesirii firmelor din sistemul de impunere pe venitul microintreprinderilor.

Microintreprinderile, care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare oricare dintre activitatile excluse mentionate in lege, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Persoanele juridice comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.

Institutia mentioneaza totodata faptul ca, incepand cu data de 01.01.2023, se abroga Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, iar contribuabilii care desfasoara activitati conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621 5629 si 5630 pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara indeplinirea conditiilor mai sus prezentate.

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016