Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 101 in 2025. Cum se face deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari

19-Feb-2025
1610
Declaratia 101 in 2025. Cum se face deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari
Cuprins

Incepand cu exercitiul financiar 2024, legislatia fiscala aduce modificari importante privind deducerea cheltuielilor, unele fiind eliminate sau reduse. Iar in acest articol vom vedea cum se face deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari, ce impact are asupra impozitului pe profit, dar si o speta utila contribuabililor, explicata de specialist.

Deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari in D101

In ceea ce priveste deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari, contribuabilii vor putea deduce cea mai mica suma intre urmatoarele doua optiuni:

  • 0,75% din cifra de afaceri.
In cazul in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc explicit „cifra de afaceri”, aceasta limita va fi determinata conform normelor specifice stabilite de legislatia in vigoare.
  • 20% din impozitul pe profit datorat.

De asemenea, termenul limita pana la care contribuabilii pot redirectiona impozitul pe profit pentru sponsorizari si/sau acte de mecenat este data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit.

Astfel, pentru anul fiscal 2024, depunerea formularului de redirectionare a impozitului pe profit se va face pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit pentru anul 2024.

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»

Cheltuieli cu sponsorizarile si declararea in D101 - speta utila

In continuare vom vedea o speta utila cu privire la cheltuielile cu sponsporizarile si declararea lor in D101, asa cum a fost explicata de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.

Vom lua cazul urmator. O societate comerciala incheie un contract de sponsorizare cu o asociatie non profit. Nu a cosiderat cheltuiala deductibila sponsorizarea (7,5% din impozit pe profit nu mai mult de 20% din cifra de afaceri) si la 31.12.2024 achita integral impozitul pe profit pe care il datoreaza Bugetului de stat.

Societatea depune formularul 101 pana la 31 martie 2025. Are voie sa inregistreze in formularul 101 suma pentru sponsorizare si concomitent sa depuna formularul 177 ca apoi ANAF sa redirectioneze suma catre entitatea beneficiara conform contractulului de sponsorizare?

Specialistul ne spune ca in ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective din impozitul pe profit, prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sumele de aceasta natura inregistrate in evidenta contabila sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar ele pot diminua impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat (art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare).

Sumele privind sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat pentru anul pentru care acesta se declara, daca indeplinesc cumulativ conditiile prezentate mai sus.

Cheltuielile care se scad sunt cele efectiv efectuate in exercitiul pentru care se calculeaza impozitul pe profit si care au la baza un contract de sponsorizare si care au respectat cerintele Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.


Pentru aplicarea prevederilor referitoare la scaderea sumelor din baza impozabila a impozitului pe profit, aferente anului 2024, acestea trebuie sa fie efectiv platite pana la finele exercitiului 2024.

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

Pana la data depunerii formularului D101 privind impozitul pe profit anual trebuie completat si depus si formularul 107 Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aprobata prin Opanaf nr. 1825/2018.

NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, click AICI»


In formularul 101 privind impozitul pe profit anual, modificat prin Opanaf nr. 779/2024, suma privind sponsorizarea inregistrata in contul de cheltuieli se trece la rd. 2 si rd. 27, iar la rd. 43 se inscrie valoarea care se incadreaza in limitele de mai sus.

In evidenta proprie inregistrarea cheltuielilor cu sponsorizarea se efectueaza prin nota 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 Conturi la banci in lei.

Incepand cu anul 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 322/2021 pentru completarea Codului fiscal, act normativ care prevede ca din impozitul pe profit datorat de o societate, o parte care se incadreaza in limitele stabilite la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, care nu a fost utilizata in timpul anului, sa poata fi redirectionata pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat.

Cand se transmite formularul 177 la ANAF

Pentru sumele care pot fi redirectionate se completeaza si se transmite formularul 177 Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor aprobat prin Opanaf nr. 1679/2022.

Prin aceasta formula, persoana juridica solicita organului fiscal plata catre beneficiarii sponsorizarii a sumelor redirectionate.
Formularul 177 Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile art. 79 alin. (1 1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In termen de 45 de zile de la depunerea Formularului 177, organul fiscal va prelucra cererea si va plati direct, prin ordin de plata, catre organizatia nonprofit sau unitatea de cult sumele cerute pentru redirectionare de catre societate.

Daca la data depunerii cererii de redirectionare debitele privind impozitul pe profit nu sunt stinse, termenul de 45 de zile incepe sa curga de la data stingerii acestora.

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

Compartimentul de specialitate din cadrul ANAF verifica daca persoana juridica platitoare de impozit pe profit a completat si transmis corect cererea (forrmular 177 contract sponsorizare) si daca aceasta nu inregistreaza obligatii de plata reprezentand impozit pe profit.

Asa cum s-a mentionat, suma care poate fi redirectionata este cea care ramane dupa scaderea celorlalte de aceeasi natura care au fost inregistrate si declarate initial (anul 2024).

Termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit si a formularului 177 este 25 iunie 2025.

In rubrica "Anul" se inscrie anul pentru care se completeaza formularul, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2024).

Valoarea impozitului pe profit sau a diferentei de impozit pe profit care poate fi redirectionata se calculeaza prin scaderea din valoarea minima determinata, potrivit prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit (in speta 2024).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016