Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare transport salariat. Cum procedam tinand cont de impozitul pe venit din 2015 si 2016?

04-Ian-2016
12149

In cazul urmator, conform contractului de munca, unui salariat i se deconteaza transportul zilnic de acasa la locul de munca echivalentul a 10 litri benzina la 100 km distanta (cu mentiunea ca are declaratie notariala ca nu exista mijloc de transport in comun cu care sa ajunga la program la serviciu). Cheltuiala deductibila la societate si se inregistreaza pe "Alte cheltuieli de exploatare".

Stabilim daca aceasta se considera venit asimilat salariului si se impoziteaza cu toate contributiile aferente sau daca se incadreaza la art. 55 alin. (4) la exceptii si nu i se impoziteaza salariatului. De asemenea, vom vedea care este tratamentul comparativ (2015 vs. 2016).

Conform art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Daca nu ati prevazut in contractul de munca aceasta modalitate de suportare de angajator a contravalorii transportului la si de la locul de munca, sumele respective vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.

In anul 2016, in ceea ce priveste impozitul pe venit, situatia este aceeasi conform art. 76 alin. (4) din noul Cod fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016