Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul bugetar va creste cu peste 5 la suta in 2019. Consolidarea fiscala din ultimii ani va fi anulata de noul Cod fiscal

30-Apr-2015
1959

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, considera ca aplicarea noului Cod fiscal, in forma trimisa in Parlament, va duce la cresterea deficitului bugetar peste 3% in 2016 si peste 5% in 2019, astfel ca toata consolidarea fiscala obtinuta in ultimii ani va fi anulata, avand in vedere ca deficitul bugetar trebuie mentinut la 1% din PIB.

Acesta a precizat, potrivit Agerpres, ca se observa un exces de responsabilitate din partea Parlamentului, in sensul ca nu toate masurile vor fi aprobate:

"In 2014 am obtinut un deficit de 1,4%. tinta era mai mare, dar nu am reusit sa facem investitiile programate. O tara care se sufoca de lipsa infrastructurii, nu reuseste sa cheltuiasca banii pe care ii are pentru investitii! Daca aplicam masurile din Codul Fiscal trimise de Guvern in Parlament, deficitul creste peste 3% deja de la anul, adica Romania reintra in procedura de deficit excesiv la nivel european, deficitul structural ar sari intr-un orizont 2019 la 5 si ceva la suta, adica ne-am intoarce la momentul 2010. Deci toata consolidarea fiscala din ultimii ani ar fi stearsa cu buretele, ar fi anulata, ar fi un derapaj major, in conditiile in care tinta noastra si obligatia pe care o avem este 1%. Acest 1% l-am indeplinit de anul trecut, intamplator, desi obiectivul era ca in 2015 sa il atingem. Deci Romania, prin nerealizarea investitiilor anul trecut, si-a indeplinit obiectivul pe termen mediu, iar singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa stam acolo", a precizat acesta, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a atras atentia asupra riscurilor pe care la presupune o reducere agresiva a taxelor care stimuleaza consumul. Acesta a amintit astfel de ultimele modificari cerute si efectuate de parlamentari in proiectul Codului Fiscal, si anume, respingerea reducerii accizelor si a eliminarii impozitului pe dividende, in acest caz optand pentru o cota de 5%.

Cu toate acestea, informeaza aceeasi sursa, presedintele Consiliului Fiscal considera ca discutiile "agresive" legate de reducerea taxelor, urmate de decizii contrare in Parlament, scad increderea populatiei si firmelor.

Ionut Dumitru considera ca in ce priveste reducerea contributiilor de asigurari sociale se pot face multe schimbari si ca ar trebui gasite metode pentru diminuarea acestora.

Referitor la intentia autoritatilor de a reintroduce pensiile speciale "duce tot intr-o fundatura si reprezinta un mare pas inapoi in reforma pensiilor", din cauza faptului ca nu respecta principiul contributivitatii.

Totodata, investitiile se afla la 50% din nivelul inregistrat in 2008.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016