Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul bugetar va creste cu peste 5 la suta in 2019. Consolidarea fiscala din ultimii ani va fi anulata de noul Cod fiscal

30-Apr-2015
1844

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, considera ca aplicarea noului Cod fiscal, in forma trimisa in Parlament, va duce la cresterea deficitului bugetar peste 3% in 2016 si peste 5% in 2019, astfel ca toata consolidarea fiscala obtinuta in ultimii ani va fi anulata, avand in vedere ca deficitul bugetar trebuie mentinut la 1% din PIB.

Acesta a precizat, potrivit Agerpres, ca se observa un exces de responsabilitate din partea Parlamentului, in sensul ca nu toate masurile vor fi aprobate:

"In 2014 am obtinut un deficit de 1,4%. tinta era mai mare, dar nu am reusit sa facem investitiile programate. O tara care se sufoca de lipsa infrastructurii, nu reuseste sa cheltuiasca banii pe care ii are pentru investitii! Daca aplicam masurile din Codul Fiscal trimise de Guvern in Parlament, deficitul creste peste 3% deja de la anul, adica Romania reintra in procedura de deficit excesiv la nivel european, deficitul structural ar sari intr-un orizont 2019 la 5 si ceva la suta, adica ne-am intoarce la momentul 2010. Deci toata consolidarea fiscala din ultimii ani ar fi stearsa cu buretele, ar fi anulata, ar fi un derapaj major, in conditiile in care tinta noastra si obligatia pe care o avem este 1%. Acest 1% l-am indeplinit de anul trecut, intamplator, desi obiectivul era ca in 2015 sa il atingem. Deci Romania, prin nerealizarea investitiilor anul trecut, si-a indeplinit obiectivul pe termen mediu, iar singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa stam acolo", a precizat acesta, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a atras atentia asupra riscurilor pe care la presupune o reducere agresiva a taxelor care stimuleaza consumul. Acesta a amintit astfel de ultimele modificari cerute si efectuate de parlamentari in proiectul Codului Fiscal, si anume, respingerea reducerii accizelor si a eliminarii impozitului pe dividende, in acest caz optand pentru o cota de 5%.

Cu toate acestea, informeaza aceeasi sursa, presedintele Consiliului Fiscal considera ca discutiile "agresive" legate de reducerea taxelor, urmate de decizii contrare in Parlament, scad increderea populatiei si firmelor.

Ionut Dumitru considera ca in ce priveste reducerea contributiilor de asigurari sociale se pot face multe schimbari si ca ar trebui gasite metode pentru diminuarea acestora.

Referitor la intentia autoritatilor de a reintroduce pensiile speciale "duce tot intr-o fundatura si reprezinta un mare pas inapoi in reforma pensiilor", din cauza faptului ca nu respecta principiul contributivitatii.

Totodata, investitiile se afla la 50% din nivelul inregistrat in 2008.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Deficitul bugetar va creste cu peste 5 la suta in 2019. Consolidarea fiscala din ultimii ani va fi anulata de noul Cod fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016