Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezinflatia pe iulie a depasit asteptarile analistilor

12-Aug-2013
2050
Analisti financiar-bancari din Romania nu se asteptau la dezinflatia pe luna iulie sa treaca peste estimarile lor. Afirmatia a fost facuta chiar de vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Eugen Sinca.

"Amploarea dezinflatiei din iulie a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. Inflatia lunara a fost negativa (-0,34 la suta), ceea ce a condus la scaderea inflatiei anuale la 4,4 la suta. Inflatia CORE 2 ajustat care este monitorizata atent de BNR si care exclude din nivelul general al preturilor pe cele administrate, volatile, combustibilii si tutunul a scazut la 2,5 la suta", a spus economistul sef al BCR, Eugen Sinca, citat de Agerpres. 

El spune ca alimentele s-au ieftinit cu 1,6 la suta fata de iunie datorita recoltei abundente de legume si fructe proaspete. Pretul bunurilor nealimentare a crescut dupa scumpirea gazelor naturale pentru populatie cu 7,9 la suta conform unui calendar agreat cu FMI si Comisia Europeana.

In acelasi timp si combustibilii si tutunul au avansat fiecare cu 0,6 la suta lunar si au contribuit la presiunile asupra grupei produselor nealimentare. Serviciile au crescut cu 0,3 la suta deoarece ieftinirea telefoniei dupa aprecierea lunara a leului a fost contrabalansata de cresterea pretului administrat al serviciilor de apa si salubritate (+3 la suta). 

"Noua noastra estimare de inflatie pentru luna decembrie este 2,5 la suta iar la inceputul anului 2014 vedem inflatia anuala in jurul nivelului de 1,4 la suta. Ciclul de relaxare a politicii monetare va continua iar dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la 4 la suta pana in noiembrie. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse in T1 2014, punand presiune in jos asupra dobanzilor interbancare la lei", a mai spus Sinca.


ROBOR la 3 luni este estimat la 3,6 la suta, in decembrie 2013 si 3,4 la suta, in decembrie 2014, cu sanse sa vedem chiar si dobanzi mai mici daca BNR reduce din nou dobanda cu 50 de puncte de baza in septembrie (estimam sanse de 30 la suta pentru un astfel de scenariu). "Riscul unei deprecieri puternice a leului in mijlocul ciclului de relaxare a politicii monetare este redus datorita continuarii reformelor in noul acord cu FMI si Comisia Europeana si a nivelului inalt al rezervelor valutare ale BNR (33,4 miliarde euro)", a spus Eugen Sinca. 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016