Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Romania, foarte multe companii au o situatie financiara atipica

02-Oct-2017
2045

In opinia lui Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), numarul companiilor active din economia romaneasca s-a dublat in perioada 1994 - 2016, de la 300.000 pana la peste 600.000, pe fondul cresterii companiilor care au capitaluri negative.

Conform unui raport prezentat de oficialul BNR, citat de Agerpres, in 2016, aproximativ 44% dintre companiile din Romania, aproximativ 276.500, erau companii cu capitalul propriu sub limita reglementata, care au datorii de 355,7 miliarde lei, echivalentul a 43% din totalul datoriilor companiilor, ceea ce reprezinta "o slabiciune structurala majora".

"Avem o situatie paradoxala si cu totul inexplicabila. Numarul, ponderea si valoarea intreprinderilor care au o situatie financiara, noi am denumit-o atipica, este extraordinar de mare. Una din problemele esentiale este ca nu avem constrangeri bugetare tari la nivel de intreprinderi", a spus Eugen Radulescu, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de aceeasi sursa.

De asemenea, acesta a amintit ca 26% dintre companiile din Romania au o cifra de afaceri zero, 42% nu au niciun angajat, iar 100.000 de intreprinderi sau 16% din totalul companiilor din Romania, indeplinesc toate cele trei criterii cumulate, respectiv capital negativ, cifra de afaceri zero si niciun angajat.

"Aceasta inseamna ca avem o constrangere bugetara extrem de slaba si ca aceste 100.000 de intreprinderi au 65 de miliarde de lei datorii. Dupa parerea mea, ar trebui ca autoritatea publica sa fie cu mult mai activa. Unul din lucrurile la care ma gandesc este ca intreprinderile care nu au capitalul la nivel reglementat, sa nu mai aiba dreptul actionarii sa le imprumute, sa poata sa vina cu bani numai sub forma de aport de capital", a explicat Eugen Radulescu, potrivit Agerpres.

In opinia sa, toate aceste companii care se afla intr-o situatie atipica nu pot lua credite de la banca, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care intermedierea bancara in Romania este la un nivel scazut.

Potrivit cifrelor oficiale, in primul trimestru al acestui an, ponderea activelor sectorului bancar in PIB era de 51% in Romania, cel mai scazut din UE, comparativ cu 102% din PIB in Bulgaria si 261% in Uniunea Europeana. De asemenea, Romania este pe ultimul loc in UE si dupa ponderea creditului neguvernamental in PIB, 28%, fata de 98% in UE.

Pe de alta parte, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a subliniat ca este ceva normal in orice societate ca nu toate firmele sa aiba succes la inceput, dand exemplu cazul mai multor antreprenori de succes din SUA care au dat faliment cu primele lor companii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016