Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modul de plata al angajatilor detasati in alta tara membra UE

14-Mai-2018
7537

Conform legislatiei in vigoare la nivel national si al UE, salariatul detasat pe teritoriul unui stat este persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajatorul respectiv.

Pe intreaga perioada a detasarii transnationale, obligatiile de plata ale salariatului vor fi indeplinite in continuare de catre angajatorul roman care a dispus detasarea. Contractul de munca ramane in vigoare pe intreaga perioada a detasarii, angajatul detasat figurand in continuare pe statul de plata al angajatorului care a dispus detasarea.

Inaintea inceperii detasarii, angajatorul roman trebuie sa intocmeasca un act aditional la contractul individual de munca al salariatului ce urmeaza sa fie detasat, referitor (dar nu numai) la:

  • durata detasarii,
  • moneda in care vor fi platite drepturile salariale si modalitatea de plata,
  • cuantumul diurnei,
  • conditiile de clima,
  • dispozitii principale privind legislatia muncii din tara unde s-a dispus detasarea, etc

 

Potrivit legislatiei in vigoare, salariatul roman va beneficia de cel putin nivelul minim de reglementare din tara unde este detasat. Astfel, potrivit dispozitiilor articolului 8 din Legea nr 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei beneficiaza de conditiile de munca valabile in statul membru de detasare cu privire la:

  • durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
  • durata minima a concediilor anuale platite;
  • salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
  • sanatatea si securitatea in munca;
  • masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
  • egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.

 

Dintre acestea, cel mai discutat aspect este cel legate de salariul care trebuie sa fie acordat angajatilor detasati in strainatate. Legea nr 16/2017 defineste salariul minim la articolul 2 alin. (1) lit. f) dupa cum urmeaza:

“Salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este cel definit de legislatia si/ori practica statului membru, altul decat Romania, pe teritoriul caruia/careia este detasat salariatul.”

Astfel, in cazul unei detasari din Romania in alt stat membru UE, salariul minim este cel definit de legislatia si/ori practica statului membru respectiv. Prin urmare, angajatorul trebuie sa se intereseze in acest stat cu privire la salariul minim aplicabil pe teritoriul sau, precum si daca statul respectiv include diurna in salariul minim.

Daca, pe langa diurna, angajatorul asigura si masa salariatului, masa impreuna cu valoarea diurnei:

  • daca este in valoare de pana la de 2,5 ori nivelul stabilit pentru diurna aplicabila la institutii publice (adica 87,5 Euro/zi (35 x 2,5)) nu este considerata avantaj salarial,
  • valoarea care depaseste aceasta limita va fi considerata avantaj salarial si va intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii si al impozitului pe venit.

 

Autor: Robert Gearba

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Modul de plata al angajatilor detasati in alta tara membra UE":
Rating:

Nota: 4 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016