Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiunea de sponsorizare. Recunoasterea cheltuielilor si scaderea lor din impozitul pe profit. D100

29-Iul-2020
7465

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:



- in trimestrul II 2020 fac o sponsorizare catre un Ong (este inscris in Registrul de la Anaf). Va rog sa imi spuneti daca pot scadea suma deductibila confirm celor 2 indicatori (ca impozit pe profit) din impozitul pe profit de achitat in trimestrul II 2020.

- pentru calculul parametrilor deductibilitatii sponsorizarii folosesc impozitul constituit in trim II 2020 si CA aferenta Trim ii 2020?

- bonificatia de 10 % o aplic la suma efectiv achitata (fara sponsorizare)?
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Monografie decont deplasare regie autonoma Cum se inregistreaza bonurile fiscale pentru combustibil care au codul fiscal al asociatiei inscris pe bon, dar sunt decontate partial salariatului? Salariatul a efectuat o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Dividende distribuite, persoana nerezidenta, impozit Societatea in cauza are incepand din luna februarie 2024 ca actionari o persoana fizica, cetatean roman care detine 20% din capitalul social si 80% din capital este detinut de un...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Deductibilitate utilitati spatiu inchiriat Revin si specific la intrebarea anterioara: - persoana fizica nu face parte din societate - un apartament este inchiriat pentru birou Atunci utilitatile facturate pe persoana...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Modificarea datelor declarate in Sistemul RO e-Transport In luna mai au fost transmise in RO e-Transport datele pentru obtinerea codului UIT cu valoarea in EUR, corect valoarea trebuia transmisa in lei, cantitatile declarate au fost...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    TVA servicii birou notarial Un birou notarial, platitor de TVA, in cazul in care realizeaza servicii constand in lichidarea regimului matrimonial, la facturarea acestor servicii va aplica regimul de scutire...citeste mai mult

- cum procedez daca la sfarsitul anului pot sa scad o suma mult mai mica ca si sponsorizare. Sa presupunem ca indicatorii financiari nu imi mai permit acelasi nivel al sponsorizarii iar eu am diminuat impozitul pe profit cu o suma mult mai mare.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:

Operatiunea de sponsorizare, asa cum este aceasta definita in Legea nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, se efectueaza in baza unui contract incheiat in forma scrisa, prin care se specifica obiectul, valoarea si durata sponsorizarii, precum drepturile si obligatiile partilor.

In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective din impozitul pe profit, prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sumele de aceasta natura inregistrate in evidenta contabila sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar ele pot diminua impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0, 75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat (art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare).

Asa cum se prevede la pct. 5 alin. (5) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, la calculul rezultatului fiscal, ”limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II din Codul fiscal.”

Din parcurgerea acestor prevederi legislative rezulta ca in trim. II limitarea cheltuielilor cu sponsorizarea, se efectueaza luind in calcul impozitul pe profit determinat potrivit dispozitiilor titlului II din Codul fiscal si cifra de afaceri aferenta perioadei, respectiv pentru trim. II 2020.

Bonificatia de 10% aplicata asupra impozitului pe profit calculat/datorat pentru trim. II, instituita initial prin OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020 si modificata prin OUG nr. 99/2020, are in vedere plata la termen a obligatiei fiscale de natura impozitului de catre persoanele juridice care au capacitate financiara de plata.

Cota de deducere se aplica direct, fara a fi necesara evidentierea ei in mod distinct in contabilitate, dupa ce s-a scazut suma deductibila de sponsorizare.

Reglarea sumelor scazute in timpul anului si incadrarea lor in limitele prevazute de Codul fiscal se efectueaza dupa inchiderea exercitiului fiscal, pe baza Declaratiei 101.

Daca mai ramane o parte din suma privind sponsorizarea care nu poate fi scazuta, aceasta se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, in ordinea inregistrarii cheltuielilor respective, in aceleasi conditii de deductibilitate.

Bonificatia nu mai poate fi modificata deoarece aceasta s-a acordat pentru plata efectiva a impozitului pana la termenele scadente.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016