
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Operatiunea de sponsorizare, asa cum este aceasta definita in Legea nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, se efectueaza in baza unui contract incheiat in forma scrisa, prin care se specifica obiectul, valoarea si durata sponsorizarii, precum drepturile si obligatiile partilor.
In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective din impozitul pe profit, prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sumele de aceasta natura inregistrate in evidenta contabila sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar ele pot diminua impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0, 75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat (art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare).
Asa cum se prevede la pct. 5 alin. (5) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, la calculul rezultatului fiscal, ”limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II din Codul fiscal.”
Din parcurgerea acestor prevederi legislative rezulta ca in trim. II limitarea cheltuielilor cu sponsorizarea, se efectueaza luind in calcul impozitul pe profit determinat potrivit dispozitiilor titlului II din Codul fiscal si cifra de afaceri aferenta perioadei, respectiv pentru trim. II 2020.
Bonificatia de 10% aplicata asupra impozitului pe profit calculat/datorat pentru trim. II, instituita initial prin OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020 si modificata prin OUG nr. 99/2020, are in vedere plata la termen a obligatiei fiscale de natura impozitului de catre persoanele juridice care au capacitate financiara de plata.
Cota de deducere se aplica direct, fara a fi necesara evidentierea ei in mod distinct in contabilitate, dupa ce s-a scazut suma deductibila de sponsorizare.
Reglarea sumelor scazute in timpul anului si incadrarea lor in limitele prevazute de Codul fiscal se efectueaza dupa inchiderea exercitiului fiscal, pe baza Declaratiei 101.
Daca mai ramane o parte din suma privind sponsorizarea care nu poate fi scazuta, aceasta se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, in ordinea inregistrarii cheltuielilor respective, in aceleasi conditii de deductibilitate.
Bonificatia nu mai poate fi modificata deoarece aceasta s-a acordat pentru plata efectiva a impozitului pana la termenele scadente.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Ca urmare a unei hotarari judecatoresti, instanta decide ca se anuleaza in parte decizia de impunere: 1. venit suplimentar in suma de 10.609 lei, tva aferenta in suma de 8.835 lei si penalitatile si dobanzile aferente. 2. venit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate x, achizioneaza o constructie noua cu teren in vederea fnantarii pe masura 3. In contractul de vanzare cumparare (din informatiile primite de la notar) valoarea terenului este specificata distinct de valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<