Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si venituri care nu intra la norma de venit. Ce declaratii se depun?

01-Aug-2016
7544

Un PFA a depus declaratia 221 pentru anul 2015 si pentru anul 2016 avand 9.5 ha cereale si plateste impozit la norma de venit. Vom vedea daca mai poate depune si declaratia 200 pentru anul 2015 avand in vedere ca pe langa venituri din vanzarea cerealelor in 2015 a avut si venituri din vanzare fan de lucerna si porumb (pentru furaje) care nu intra la norma de venit.

Finantele au precizat ca se depune D221 sau Declaratia 200. Vom vedea daca PFA-ul va calcula veniturile si cheltuielile aferente codului CAEN 4621 "Comert cu amanuntul al furajelor" si va depune Declaratia 200.

Potrivit prevederilor art. 71 alin (4) si (5) din Codul fiscal cu aplicabilitate pana la 31.12.2015, veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 48, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Potrivit prevederilor pct. 149 indice 9 din Normele metodologice de aplicare,. contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.

In cazul cheltuielilor efectuate in comun care sunt aferente veniturilor pentru care exista regimuri fiscale diferite, respectiv determinare pe baza de norma de venit si venit net anual determinat pe baza datelor din contabilitate, cotele de cheltuieli vor fi alocate proportional cu suprafetele de teren/numarul de capete de animale/numarul de familii de albine detinute.


Asadar, veti stabili cheltuielile aferente acestei activitati.

Daca pentru cele doua activitati sunt efectuate cheltuieli comune, apreciem ca este necesara utilizarea unor chei corespunzatoare de repartizare a acestora.

Potrivit prevederilor art. 83 alin (1), contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Potrivit prevederilor art. 81 alin (3), contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Asadar, avand in vedere prevederile mai sus mentionate apreciez ca pentru anul 2015 pentru activitatea de comert cu amanuntul al furajelor , trebuie sa depuneti declaratia privind venitul realizat formular 200, care se depunea pana la 25 mai inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a veniturilor precum si declaratia privind venitul estimat/norma de venit formular 220, daca este cazul.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016