Schimbari importante: Ce modifica OMFP nr. 518 din 2012
Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 518/2012 pentru modificarea unor ordine ale ministrului finantelor publice a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 264, din 23 aprilie 2012.
Redam mai jos continutul acestuia asa cum a aparut in Monitorul Oficial:
In baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. a)-m), alin. (2) si (3), art. 144^1, art. 147^3 alin. (10), precum si art. 153 alin. (7^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, cu completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. I. - La Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI, nr. 1.043 din 29 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(5) Scutirea de taxa pe valoarea adaugata nu se acorda pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care se aplica alte scutiri prevazute la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal sau la art. 144 din Codul fiscal. Livrarile de bunuri destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal sau pentru orice alt tip de nave pot fi scutite de taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, daca livrarea respectiva se incadreaza intr-o masura de simplificare prevazuta prin ordin al ministrului finantelor publice."
Art. II. - Normele privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), j^1), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.389/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI, nr. 597 din 24 august 2011, se modifica dupa cum urmeaza:
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
1. La articolul 2, alineatul (7) va avea urmatorul cuprins: "(7) In vederea autentificarii certificatelor de scutire:
a) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) vor solicita avizul in scris privind conditiile de reciprocitate din partea Directiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ori de cate ori este cazul;
b) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (7) vor solicita o adresa scrisa emisa de Ministerul Apararii Nationale care sa confirme faptul ca fortele armate ale statelor straine membre NATO se afla in Romania pentru a lua parte la efortul comun de aparare, ori de cate ori este cazul. Aceste avize vor fi prezentate autoritatii fiscale teritoriale competente."
2. La anexa nr. 2, la Instructiunile de completare a certificatului de scutire de TVA, la punctul 5, litera a) va avea urmatorul cuprins: "5.a) Trimiterea la formularul de comanda (rubrica 5.B) trebuie sa contina cel putin data si numarul comenzii. Formularul de comanda trebuie sa contina toate elementele inscrise in rubrica 5 a certificatului. Certificatul de scutire si, dupa caz, formularul de comanda trebuie vizate de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania si de autoritatea fiscala teritoriala. Pentru bunurile si serviciile achizitionate de contractantii care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se va certifica de catre forte faptul ca bunurile si serviciile sunt achizitionate pentru sau in numele fortelor. In situatia in care livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prezinta un nivel de clasificare atestat de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania, in coloana a doua a rubricii 5.B se va mentiona doar numarul contractului aferent bunurilor si/sau serviciilor respective."
Art. III. - La Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 22 noiembrie 2011, litera b) de la nota de subsol a art. 3 lit. b) si a art. 4 alin. (1) lit. a) pct. 2 si 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "b) la asociatii societatii comerciale, indiferent de ponderea pe care o detin in capitalul social al acesteia, si la administratori, in cazul altor societati comerciale decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tranzactii intre parti afiliate. Valoarea de piata
Intrebare: Societatea A vinde un teren extravilan catre societatea B. Cele doua societati sunt afiliate si au acelasi administrator. Mijlocul fix a fost evaluat pentru vanzare printr-un raport de evaluare intocmit de un expert in data de 01.10.2023 (la solicitarea unei alte firme afiliate). Poate fi folosit acest raport din 01.10.2023 ca baza pentru pretul de tranzactionare intre afiliati la data de 19.06.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reparatie auto acoperita de asigurare
Intrebare: S-a efectuat o reparatie auto acoperita de asigurare. Firma de service ne emite factura, pe care o inregistram si deducem TVA, dar plata este facuta direct de asigurator. Monografie contabila: * % = 401: 119 lei * 611 = 100 lei * 4426 = 19 lei si * 401 = 7581: 119 lei (plata asiguratorului direct catre firma de service). Trebuie sa fac si o ajustare de TVA (635 = 4426) sau este corect sa deduc TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ambalaje care circula prin facturare. Regim TVA
Intrebare: Societate platitoare de TVA lunar, importatoare de bere germana, achizitioneaza din Germania bere si sucuri in sticla. Pe factura este trecuta si suma pentru ambalaj. In declaratia 390 VIES se trece toata suma facturii, adica marfa si ambalajul, sau doar marfa, fiind taxare inversa? Ulterior, societatea vinde produsele in magazinul propriu, unde se percepe o garantie pentru ambalaj, care este returnata clientului in momentul in care aduce ambalajul inapoi la magazin. Cand se aduna mai multe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << ICAS. CAEN activitate secundara unica 4681
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind aplicarea impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri (ICAS), reglementat la art. 46² din Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025. Firma X SRL are ca activitate principala codul CAEN 4683 ? Comert cu ridicata al materialelor de constructii, si ca activitate secundara codul CAEN 4681 ? Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate. Cifra de afaceri anuala este de 2.500.000 lei (500.000 euro). Activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim fiscal achizitii servicii nerezidenti
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA cumpara servicii de coaching online de la o societate din SUA. Pentru acestea, am depus formularul D301 pentru plata TVA in Romania. Va rog sa-mi confirmati daca am procedat corect. Totodata, impozitul pe veniturile nerezidentilor trebuie platit in legatura cu aceste servicii? Daca da, in ce procent? Aceeasi societate neplatitoare de TVA plateste abonament catre o societate din Irlanda pentru serviciul ChatGPT si, de asemenea, plateste servicii catre un procesator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<