Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se amana cu un an aplicarea standardelor internationale de raportare financiara pentru companiile de asigurari

16-Feb-2015
2166
In aceasta perioada a fost semnata de catre autoritati aplicarea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), care urmau sa devina obligatorii incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru toate societatile de asigurari/ reasigurari autorizate in Romania si pentru cele care activeaza in baza dreptului de libera stabilire.

Potrivit Agerpres, IFRS reprezinta un set de standarde contabile care vizeaza intocmirea si prezentarea situatiilor financiare intr-un mod transparent, care sa permita comparabilitatea informatiilor la nivel international.

"Directorii financiari ai societatilor de asigurari au fost informati ca nu se mai aplica IFRS din 2015 si nu mai trebuie sa retrateze conform IFRS inchiderea anului 2014", au spus sursele mentionate.
Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES ca, desi IFRS au fost introduse printr-o norma a ASF si au fost si proiecte-pilot de pregatire pentru companii de asigurari, aplicarea acestora trebuia aprobata de Ministerul Finantelor Publice /MFP/ si cele doua institutii au discutat, dar nu s-au pus de acord privind aplicarea din 2015 a acestei masuri, care are impact financiar si fiscal.
"Autoritatile nu aveau informatiile necesare despre impactul aplicarii IFRS pe societatile de asigurari", au spus sursele oficiale, citate de Agerpres.

De asemenea, anunta aceeasi sursa, in intervalul septembrie-octombrie 2014, compania de consultanta KPMG a derulat impreuna cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania /UNSAR/ un program de pregatire dedicat membrilor acesteia, privind implementarea IFRS, care a vizat aspecte tehnice actuariale privind contabilizarea contractelor de asigurare, instrumente financiare si alte standarde relevante pentru asiguratori, precum si implicatiile fiscale ce decurg din implementarea noului sistem de raportare.

De asemenea, in ultimii doi ani s-a desfasurat un proiect pilot care a implicat 10 companii de asigurare membre UNSAR, care au aplicat standardele IFRS in paralel cu reglementarile contabile conforme cu directivele europene, iar rezultatele obtinute in urma chestionarelor cantitative si calitative aplicate in cadrul proiectului au reprezentat un suport la realizarea proiectului de norma pe care ASF l-a inaintat Ministerului Finantelor Publice spre aprobare.

Norma ASF prevedea ca, incepand cu exercitiul financiar al anului 2015, societatile de asigurari/ reasigurari vor intocmi si vor publica situatiile financiare anuale individuale si consolidate in conformitate cu IFRS, in moneda nationala si in limba romana, si ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, aceste societati vor organiza si conduce contabilitatea in conformitate cu IFRS.

In concret, asa cum scrie agentia de presa, de la 1 ianuarie 2015 toata piata de capital din Romania ar fi trebuit sa aplice aplice IFRS. Bancile au trecut la raportarea pe IFRS din 2012, iar companiile listate la bursa au, de asemenea, obligatia de raporta rezultatele financiare conform IFRS, incepand cu rezultatele pe anul 2012.

Aceasta schimbare aduce modificari importante in ce priveste procesul de raportare contabila, avand efecte majore asupra datelor financiare ale companiilor si necesita restructurarea sistemelor IT interne.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Se amana cu un an aplicarea standardelor internationale de raportare financiara pentru companiile de asigurari":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016