Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se mentin estimarile institutiilor de profil privind cresterea economica a Romaniei

21-Apr-2017
1348

Conform informatiilor oficiale, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a pastrat estimarea de crestere economica pentru acest an la 5,2%, dar cu o crestere nominala de 0,15%, fata de prognoza anterioara, la 816,5 miliarde lei, reiese din "Prognoza pe termen mediu 2017 - 2020 - varianta de primavara 2017". Astfel, pentru 2018 este prevazuta o crestere economica reala de 5,5%.

Se prognozeaza insa o scadere a consumului gospodariilor de la 7,3% in 2016, la 6,8% in acest an, iar la administratia publica de la 3,3%, la 1,6%.

Referitor la investitiile private, acestea sunt estimate sa urce cu 6,9%, de la o valoare negativa de—3,3% in 2016. Comparativ, in prognoza de iarna, CNP prognoza pentru 2016 o crestere a investitiilor private de 6,3% si de 7,2% pentru 2017.

De asemenea, in ceea ce priveste balanta comerciala, institutia vede aceeasi valoare a deficitului, respectiv peste 11,55 miliarde euro.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 3,8% la 4,2%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala in avanpremiera reuniunii de primavara.

FMI si-a imbunatatit usor si estimarile privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 3,4%, fata de avansul de 3,3% preconizat in toamna anului trecut, informeaza Agerpres.

Aceeasi sursa mentioneaza ca Romania va inregistra in acest an a doua cea mai mare crestere economica din Europa, fiind devansata doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2%, iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3%.

"Perspectivele economice pentru Europa Emergenta sunt relativ favorabile, cu exceptia Turciei. Pentru intregul grup, cresterea este preconizata sa ramana la 3% in 2017 si sa se imbunatateasca la 3,3% in 2018", subliniaza FMI in raportul "World Economic Outlook".

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in jos, pana la o crestere de 1,3%, de la un avans de 1,7% cat se estima in toamna, urmand ca ritmul de crestere a preturilor sa accelereze in 2018 pana la 3,1%, peste avansul de 2,5% preconizat anterior de FMI.

Cu toate acestea, aminteste Agerpres, FMI a lasat neschimbate estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in 2017, la minus 2,8%, si chiar si-a revizuit estimarile pentru anul 2018 pana la un deficit de cont curent de 2,5%, in conditiile in care in toamna prognoza ca deficitul de cont curent al Romaniei va depasi pragul de 3% in 2018 ajungand la minus 3,2%.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calcul impozit pe profit. Exemplu si reglementari cheie

    • Impozitul pe profit reprezinta o obligatie fiscala esentiala pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Romania. Determinarea acestuia implica aplicarea unei cote de impozitare, conform legislatiei fiscale in vigoare. In acest articol, vom analiza reglementarile cheie legate de impozitul pe profit si vom oferi un exemplu practic pentru a intelege mai bine procesul de calcul si obligatiile asociate. » citeste mai departe aici

  • Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar

    • OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024 si prevede, printre altele, mai multe modificari asupra Legii contabilitatii. Conform documentului, balanta de verificare va trebui sa fie intocmita lunar. Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar Referitor la balanta de verificare,...» citeste mai departe aici

  • Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?

    • Scopul inventarierii anuale este acela al stabilirii situatiei patrimoniale reale a societatii, respectiv a tuturor elementelor de active, datorii si capitaluri inregistrate in evidentele societatii in baza carora se intocmesc situatiile financiare anuale. Inventarierea anuala este reglementata la alin 2 al punctului 1 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobate prin OMFP 2861/2009: 1. -...» citeste mai departe aici

  • 10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea

    • Cu ce probleme majore va veti confrunta in 2025? Este suficient sa parcurgeti lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal care expune clar absolut toate schimbarile intrate recent in vigoare (sau care vor intra curand), grupate in 2 mari categorii, cu subiecte esentiale pentru mediul fiscal-contabil: A. Noutati fiscale 1. Taxa pe valoarea adaugata 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor 3. Accize 4. Noutati privind salarii si beneficii extrasalariale 5. Sistemul RO...» citeste mai departe aici

  • Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei

    • Legea contabilitatii a fost modificata prin OUG 138/2024 si prevede mai multe schimbari in privinta bilantului anual. A fost introdusa prevederea conform careia situatiile financiare anuale trebuie semnate in mod obligatoriu si de reprezentantul legal al firmei. Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor...» citeste mai departe aici

  • E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025

    • Conform OUG 138/2024, anumite obligatii privind Notificarea de conformare RO e-TVA au fost amanate pana pe 1 iulie 2025. OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024. E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025 A fost modificat OUG nr. 70/2024 in vederea amanarii pana la data de 1 iulie 2025 a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016