Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA 9 la suta pentru alimente. Proiect de modificare a normelor Codului fiscal

04-Mai-2015
9763

Prin OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in MOF nr. 250 din 14 aprilie 2015 s-a stabilit aplicarea cotei de TVA de 9% pentru urmatoarele bunuri si servicii:



- livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice

Prin normele metodologice trebuiesc stabilite codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzatoare acestor bunuri.
In data de 27.04.2015 pe site-ul Ministerului Finatelor Publice a fost publicat un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea urmatoarelor bunuri:



a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101- 0105, 0106 14 10;
b) animale vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0106 19 00;
c) pasari vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codurile NC 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80;
d) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0206 10 10, 0206 29 10, 0206 80 10, 0206 90 20;
e) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301 – 0308, cu exceptia pestilor ornamentali;
f) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401 - 0406;
g) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407 – 0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99
20;
h) miere naturala care se incadreaza la codul NC 04090000;
i) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00 si 0511 99 85 00;
j) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701 – 0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0709 60 91, 0709 60 95, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
k) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
l) cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901 – 0910;
m) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 – 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii;
n) produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 00 – 1108;
o) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 – 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 40
10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209, 1211;
p) gume, rasini si alte seve si extracte vegetale, care se incadreaza la codurile NC 1301 si 1302, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1302 11 00;
q) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501 – 1520 00 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503 00, 1505 00, 1509 10 10 si a celor destinate utilizarilor tehnice sau industriale, altele decat cele destinate fabricarii produselor pentru alimentatia umana;
r) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601 00 – 1605;
s) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701 – 1704;
s) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801 00 00 – 1806;
t) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901 – 1905;
t) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001 – 2009;
u) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101 – 2106;
v) bauturi si otet, care se incadreaza la codurile NC 2201, 2202 si 2209 00;
w) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301 -2309;
x) sare care se incadreaza la codul NC 2501 00;
y) produse chimice anorganice si organice, produse farmaceutice, care se incadreaza la codurile NC 2805 12 00, 2817, 2835 25 00, 2835 26 00, 2836 50 00, 2922 41 00, 2922 50 00, 2930 40 00, 2933 99 80, 2936 90 00, 3002 10 98 00;
z) alte bunuri, care se incadreaza la codurile NC 3504 00 90, 3507.

Cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru livrarea bunurilor prevazute la lit. d) – z) numai in masura in care acestea sunt utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor, ori pentru a completa sau inlocui alimentele. In cazul bunurilor care pot fi utilizate in alte scopuri, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 9%.

Cota de 9% se va aplica si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 Modificari FISCALE aduse de Legea Austeritatii. Explicatii si Exemple



Modificari FISCALE aduse de Legea Austeritatii. Explicatii si Exemple






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obligatiilor companiilor in ceea ce priveste inregistrarea si raportarile la O.N.P.C.S.B

    • Societatile, indiferent de natura capitalului (autohton sau international), trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, republicata si actualizata prin acte normative ulterioare. Legea impune un cadru de conformitate pentru entitatile raportoare, care include, printre altele, obligatii de cunoastere a clientelei, evaluare a riscului, raportare a tranzactiilor suspecte sau in numerar, desemnarea de...» citeste mai departe aici

  • Lichidare firma. Exemplu de MONOGRAFIE contabila utila in 2025 daca va inchideti firma

    • Unele firme, din diverse motive precum lipsa de activitate, acumularea de pierderi sau decizia asociatului unic, ajung in situatia de a fi lichidate. Procesul de inchidere presupune parcurgerea mai multor etape administrative si contabile, printre care dizolvarea voluntara, radierea si intocmirea unei monografii contabile finale. In cele ce urmeaza, prezentam un exemplu practic de monografie contabila aplicabila in 2025, utila pentru radierea societatii. O societate are urmatoarea situatie in...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. 5 intrebari si raspunsuri cu privire la cota de impozitare in 2025 + alte aspecte contabile

    • Distribuirea dividendelor reprezinta un proces esential pentru recompensarea asociatilor/actionarilor unei societati, dar implica o serie de obligatii fiscale si contabile ce trebuie respectate cu strictete. In anul 2025, cota de impozitare aplicabila dividendelor distribuite este de 10%, conform legislatiei in vigoare, aplicabila atat dividendelor interimare, cat si celor distribuite din profitul exercitiilor financiare incheiate anterior. Este important de subliniat ca, pentru a beneficia...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul contabil al cotizatiilor anuale CECCAR

    • Contribuabilii se intreaba adesea cum trebuie tratate din punct de vedere contabil si fiscal cotizatiile anuale platite catre organisme profesionale, cum este CECCAR. Aceste sume, desi sunt achitate integral la inceputul anului, ridica intrebari legate de momentul recunoasterii cheltuielii si de deductibilitatea fiscala. In cele ce urmeaza, analizam tratamentul corect al acestor cotizatii, in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare. Avem acest caz. O societate de contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe. Puteti reduce perioada de amortizare dpdv contabil si fiscal?

    • Mijloacele fixe reprezinta active utilizate pe termen lung in activitatea economica si se amortizeaza treptat, potrivit unor reguli contabile si fiscale. In anumite conditii, o entitate poate dori sa reduca perioada de amortizare pentru a reflecta mai fidel uzura sau utilizarea activelor. Este important de diferentiat tratamentul contabil fata de cel fiscal in astfel de situatii. Prezentul articol clarifica in ce conditii se poate modifica perioada de amortizare si ce implicatii are acest...» citeste mai departe aici

  • [CONTROL ANTIFRAUDA] Reglementari legale, drepturile contribuabililor si studii de caz utile

    • Controalele antifrauda sunt actiuni specializate desfasurate de Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) pentru prevenirea, descoperirea si combaterea evaziunii fiscale si a altor fapte ilegale din domeniul financiar-fiscal. Aceste controale sunt de regula operative si inopinate, fiind reglementate distinct fata de inspectia fiscala clasica. Contribuabilii vizati trebuie sa respecte obligatiile impuse de lege si sa colaboreze cu inspectorii antifrauda, avand totodata si anumite drepturi...» citeste mai departe aici