A fost votata limitarea comisioanelor interbancare pentru operatiunile cu carduri
Potrivit unei propuneri de regulament european votate, marti, de Parlamentul European, comisioanele interbancare la operatiunile financiare cu carduri ar urma sa fie limitate la anumte valori maxime, in Romania si in celelalte state membre ale Uniunii Europene.
In concret, aceste limite sunt stabilite pentru platile nationale si internationale prin card si vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri, potrivit Parlamentului European, scrie HotNews.ro care reda declaratiile lui Pablo Zalba (PPE, Spania), raportorul in Parlament pentru acest raport, citat de Biroul de presa al PE:
"Aceasta lege, impreuna cu viitoarea directiva a serviciilor de plata, vor crea un cadru pentru platile efectuate in Europa, asigurand mai multa transparenta, stimuland competitia si permitand comerciantilor si utilizatorilor sa aleaga cardurile care ofera cele mai bune conditii".
Sursa amintita mentioneaza ca pentru ca aceasta masura sa fie implementata, legislatia trebuie sa fie aprobata si de Consiliul Uniunii Europene (la nivel de ministri de finante ai tarilor membre UE) si publicata in Jurnalul Oficial al UE. La 6 luni dupa intrarea in vigoare, viitoarea lege va fi aplicata obligatoriu, vara sa necesite transpunere in legislatiile interne.
Iata care sunt limitele comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardul, dorite de Parlamentul European:
Pentru tranzactiile internationale cu carduri de debit, limita admisa va fi de 0,2% din valoarea tranzactiei.
Pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, limita va fi de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani in care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat care sa nu depaseasca echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuala a operatiunilor pentru toate operatiunile nationale cu cardul de debit din cadrul fiecarui sistem de carduri de plata.
Pentru tranzactii nationale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 5 eurocenti, dupa aceasta perioada de tranzitie de 5 ani.
Pentru tranzactiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei, iar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit.
Parlamentul European sustine ca prin limitarea comisioanelor intrebacare la tranzacttile cu carduri vor fi favorizati comerciantii si cumparatorii.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme