Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustarea pentru bunuri de capital trecute in conservare. Cum procedam in ce priveste TVA?

06-Ian-2014
8548

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca pentru mijloacele fixe trecute in conservare se ajusteaza TVA dedusa conform art. 149 Legea 571/2003.


Mentionam astfel ca prin art. 149 si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol se reglementeaza ajustarea sumei TVA deduse pentru mijloacele fixe de natura bunurilor de capital definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal.

Prin trecerea in conservare a bunurilor de capital, decizie care are ca efect intreruperea utilizarii bunurilor respective pe o perioada indelungata de timp, determinata sau nedeterminata, se considera ca bunul de capital nu mai este alocat utilizarii pentru realizarea de operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA.

De asemenea, prin conservarea pe o perioada determinata sau nedeterminata de timp a mijloacelor fixe, nu se poate face dovada intentiei persoanei impozabile de a utiliza bunurile de capital in scopul realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile. In opinia mea, aceasta situatie este asimilata utilizarii unui bun de capital pentru operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, motiv pentru care se impune ajustarea sumei TVA deduse in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul fiscal  "Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Revenire - clarificare In situatia actuala in care nu am timpul necesar pentru verificarea fisei pentru confirmarea situatiei reale, cum procedez? Ce suma inscriu in Decontul TVA al lunii februarie 2025,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Anulare drept de deducere tva Sincer, nu stiu de ce, asta este si nedumerirea noastra, ni s-a comunicat de la ANAF ca nu am avea drept de deducere al tva. S-a specificat ca ar fi o directiva europeana, dar nu...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Avans spre decontare, plata in numerar in Germania Achizitii auto din alt stat membru UE. In cazul in care este necesara plata cash in alt stat membru UE pentru achizitii auto (fara posibilitate transfer bancar) cum as putea...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Incasare creanta pentru care s-a ajustat TVA Societatea a scos din evidenta o creanta neincasata (ajustand si TVA aferent) datorata de catre o persoana fizica autorizata pentru care procedura falimentului a fost inchisa in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Export bunuri livrate din Romania, formalitati vamale in alt stat membru Acesta a fost si punctul de plecare a intrebarii ,de ce nu s a facut exportul la un BV RO?! Va rugam sa ne precizati daca exista in legislatie specificat ca, docum vamale de export...citeste mai mult

a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:

2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;

Aceste prevederi trebuie corroborate cu cele de la pct. 54 alin. (7) din normele de aplicare «Incepand cu anul 2008, conform art. 149 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, daca bunul de capital este utilizat total sau partial in alte scopuri decat activitatile economice ori pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, ajustarea deducerii se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare si proportional cu partea din bunul de capital utilizata in aceste scopuri."

Ajustarea se efectueaza numai daca, la momentul trecerii in conservare, bunurile de capital se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani.

De exemplu, ajustarea se efectueaza pentru 2 ani (2014, 2015) daca bunul achizitionat in anul 2011, aflat in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani (2011, 2012, 2013, 2014, 2015) este conservat incepand cu data de 1.12.2013. Astfel, daca un bun de capital achizitionat in anul 2007, cu o perioada de amortizare de 8 ani se conserva la 1 decembrie 2013 (anul 7 de utilizare 2007 - 2013), ajustarea nu mai trebuie efectuata deoarece bunul respectiv nu se mai afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani care a expirat la 1 ianuarie 2012.

Ajustarea se efectueaza prin aplicarea cotei de 19% sau 24% in vigoare la data achizitiei bunului de capital (pana la 1 iulie 2010 - 19% sau dupa aceasta data 24%) si se evidentiaza din punct de vedere fiscal in registrul bunurilor de capital.

Dupa incetarea starii care a generat ajustarea in beneficiul bugetului de stat, poate fi efectuata ajustarea in beneficiul persoanei impozabile, dar numai daca bunul respectiv se afla in cadrul perioadei de ajustare la momentul in care bunul este scos din starea de conservare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016