Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii datorate de PFA care e si salariat. Ce plateste in 2016?

20-Ian-2016
14149

In cazul urmator, discutam despre un PFA, medic specialist care are CIM. Pe langa aceasta, dispune si de contract si realizeaza venituri din anumite surse de colaborare cu diverse clinici medicale. Pentru aceste venituri obtinute si impozitate in sistem real ce taxe si impozite trebuie sa plateasca in anul 2016 (cote pentru CAS sau sanatate)?

Medicul respectiv care este liberprofesionsit si care are si contract individual de munca, va datora obligatoriu urmatoarele contributii pentru activitatea care o desfasoara ca PFA:

- contributie de asigurari de sanatate de 5,5% aplicat la venitul net impozabil, in baza deciziei de impunere emisa de fisc;

Cu privire la CAS – pensie pentru a vedea daca se datoreaza CAS sau nu, analizam art. art.148 alin.4 , mai jos redat:

"Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2) se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;

Astfel, medicul va datora in mod obligatoriu CAS daca acesta nu este pensionar sau daca in 2015, medicul a avut un venit net mai mare de 938 lei / luna sau daca in 2016, estimeaza ca va avea un venit net mai mare de 938 lei/luna.


Astfel, in cazul obtinerii unui venit net mai mic de 938 lei /luna medicul nu va datora contributie de asigurari sociale de 10,5%.

Valoarea de 938 lei reprezinta 35% din castigul salarial mediu brut. In anul 2016, castigul salarial mediu brut pe economie este de 2681 lei (2681 x35% = 938 lei).

In cazul in care se obtine un venit net mai mare de 938 lei/luna (in anul 2015 sau estimat in anul 2016), medicul va declara si plati CAS anticipat in cota obligatorie de 10,5% si optional si cota angajatorului de 15,8%.

Baza de calcul la care se aplica procentele de mai sus este 35% din castigul salarial mediu brut pe economie (938 lei), astfel ca lunar obligatia de plata este de 10,5% x938 = 98 lei/luna, respectiv 1182 lei/an.

Contributia de asigurari sociale se plateste trimestrial, pana la data de 25 incluisv a primei luni din trimestrul urmator, reprezentand plati anticipate. Astfel, medicul va plati trimestrial suma de 296 lei, urmand sa efectueze regularizarea in anul urmator functie de venitul net obtinut in anul curent. Astfel, in anul urmator persoana fizica va regulariza CAS platit anticipat, astfel incat aceasta sa fie datorata in functie de venitul net, astfel:

- daca venitul net impozabil (exclsuiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 35% din salariul mediu brut/an dar mai mic decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la venitul net (exclusiv CAS);
- daca venitul net impozabil (exclusiv CAS) este mai mare decat contravaloarea a 5 salarii medii brute pe economie, CAS de 10,5% se va aplica la baza de calcul reprezentand contravaloarea a 5 salarii medii pe economie astfel ca suma maxima ce se va achita obligatoriu anual este de 10,5% x 2681*5*12 = 16.890 lei/an.

Redam mai jos prevederile legale art.148:


"(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

(3) Pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

(5) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) si (2), obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4)."

Raspuns oferit www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016