Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a identificat mai multe nereguli privind unele portofolii neperformante in cadrul unei banci

30-Mai-2017
1989

In perioada urmatoare, Guvernul urmeaza sa aprobe proiectul legislativ care prevede schimbul de informatii fiscale intre tari, pentru un control riguros al profiturilor multinationalelor.

Conform propunerilor care tin cont de reglementarile UE in domeniu, proiectul ajuta la implementarea unui control detaliat in ce priveste veniturile si profiturile inregistrate de companiile multinationale pentru ca acestea sa fie impozitate in tara in care au obtinut venituri. 

Reprezentantii Ministerului de Finante au explicat ca vor fi analizate veniturile, profiturile, transferurile dintre societatile din grup, pentru o identificare mai buna a sumelor care trebuie impozitate. Potrivit Bursa.ro, "reprezentantii mediului de afaceri prezenti la sedinta comisiei de dialog social au fost de acord cu aceasta propunere, subliniind ca exista multe companii internationale care isi expatriaza profitul ca sa nu plateasca impozit in Romania".

In urma unor controale efectuate in sistemul bancar, informeaza surse oficiale citate de Bursa.ro, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit nereguli la portofoliile de credite neperformante ale unei banci.

Ziarul BURSA a anuntat, anul trecut, ca ANAF a initiat controale in randul bancilor, identificand nereguli care au consecinte grave. 

 "Bancile constituie portofolii de credite, in care includ atat performante, cat si neperformante si pe care le vand la preturi mult mai mici unor societati care se ocupa sa recupereze sumele neachitate in anii urmatori vanzarii. Exista situatii in care au fost vandute si performante, aceste active fiind puse in acelasi pachet cu neperformantele. Este indiscutabil ca bancile au un interes pentru care vand imprumuturi fara restante. Este posibil ca bancile sa-si mute profiturile catre alta zona de fiscalitate. Acele profituri inregistrate din creditele performante trebuie inregistrate ca profituri in Romania, insa, fiind integrate in acele pachete de neperformante, profiturile sunt inregistrate in alte parti, astfel incat bancile sa isi diminueze profitul si sa nu mai plateasca taxele si impozitele aferente. Exista situatii in care bancile sunt actionari majoritari la societatile afiliate, catre care isi vand creditele", a declarat Ionut Misa, care, la momentul declaratiei facute pentru Bursa.ro, avea functia de director general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF.

Insa, sunt si societati care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu inseamna ca nu au legatura cu bancile. Pentru ca sunt situatii in care in companiile respective pot fi identificate ca actionari alte companii, care sa aiba, la randul lor, actionari majoritari - bancile. stim ca exista astfel de practici, dar nu avem acces la informatii si este foarte greu sa ajungem la ele. Speram ca acum, cu acordurile privind accesul la informatii, sa reusim sa demonstram aceste practici, pentru ca ele exista, chiar daca la a treia - a patra veriga. Avem semnale ca exista astfel de practici si la banci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vandute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferenta de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuiala deductibila. Au fost pierderi, ceea ce inseamna ca bancile si-au diminuat profitul".

Astfel, conform sursei, "in urma inspectiilor de specialitate derulate in sistemul bancar, ANAF a descoperit ca una din bancile care actioneaza pe piata noastra are datorii la stat de circa 9 milioane de euro, dupa cum ne-au declarat, recent, reprezentantii institutiei fiscale".

De asemenea, se aminteste ca proiectul legislativ propune un plafon minim al cifrei de afaceri realizate de grup de 750 de milioane de euro, plafon considerat foarte mare pentru Romania in conditiile in care, spun reprezentantii MFP, doar sapte companii si doua banci de la noi au cifre de afaceri care depasesc pragul de 750 de milioane de euro.

Bursa.ro anunta ca, potrivit surselor sale guvernamentale, "cele doua banci sunt BCR si Banca Transilvania". 

Este adus in discutie si planul anti-BEPS care include recomandari pentru modificari legislative atat in plan national, cat si international, in scopul contracararii situatiilor care apar ca urmare a utilizarii neconcordantelor legislative din sistemele fiscale nationale ale statelor in care acestea isi extind activitatile. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016