Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza a profitului companiiilor mari din Romania. Cine e pe primul loc?

15-Feb-2016
1754

In Romania, la ora actuala, circa 700 de companii se incadreaza in categoria companiilor foarte mari, avand peste 500 de angajati. Asa cum arata o analiza intocmita de dr. Cezar Mereuta, cer­­­cetator asociat al Centrului de Ma­cro­mo­delare Economica al Aca­demiei Romane, aceste 700 de companii sunt si cele care au realizat jumatate din din profitul intregului sistem de companii din Roma­nia in 2014.

In analiza intocmita de dr. Cezar Mereuta si citata de Zf.ro, se arata astfel urmatoarele:

“In 2014, firmele cu peste 500 de sa­la­riati, care in total sunt 700 in Romania (adica 0,15% din numarul total de com­pa­nii din Romania), au acoperit 50% din pro­fi­tul intregului sistem. Ca ur­mare, com­­pa­niile cu peste 500 de sala­riati sunt actualele mo­toare ale pro­fita­bilitatii generale a sis­temului de com­panii din Ro­mania. si ele sunt foarte pu­tine, ele repre­zinta in cifra de afaceri vreo 33% din cifra de afaceri a intre­gu­lui sistem, dar aduc 50% din profit”.

In opinia acestuia, este necesara existenta unei alte institutii sau asociatii, similare Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care sa fie responsabila pentru supravegherea companiilor mari si foarte mari. Aceasta analiza a activitatii acestor companii ar avea astfel un rol in colectarea informatiilor referitoare la rolul important pe care il au aceste unitati in ce priveste profitul inregistrat in sistemul national de companii din Romania.

Potrivit Zf.ro care citeaza analiza dr. Mereuta, se mentioneaza ca “in categoria marilor companii avem perlele din sectorul energetic: Trans­gaz, Romgaz, Transelectrica, Hidro­electrica etc. Miturile marilor com­­panii romanesti cu pierderi se demi­tizeaza. Perceptia fata de com­pa­niile foarte mari trebuie sa se schimbe chiar daca au ramas, e adevarat, cateva com­panii foarte mari cu capital ma­jo­ritar de stat cu pierderi - cum e cazul com­paniilor de cai ferate, Tarom, Posta Romana si Oltchim“.

De asemenea, acesta a mentionat ca pe primul loc s-a situat compania Auto­mobile Dacia care in ultimii 15 ani de analiza a obtinut un indice de volum al cifrei de afaceri de 18 ori mai mare in 2014 fata de anul 2000.

In plus, potrivit sursei amintite, aceeasi companie se mentine in pozitie de lider al companiilor din Romania, in ultimii doi ani, dupa cifra de afaceri.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Analiza a profitului companiiilor mari din Romania. Cine e pe primul loc?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016