
Raportul Special
realizat de specialisti
Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), filiala Bucuresti, reaminteste membrilor sai faptul ca la data de 18 iulie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului care abroga Legea nr. 656/2002.
Potrivit prevederilor art.60 (3) din lege, entitatile raportoare sunt obligate sa se conformeze tuturor obligatiilor ce le revin, in termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 21 ianuarie 2020.
Intra sub incidenta Legii nr. 129/2019 entitatile prevazute la art. 5 din Legea nr. 129/2019, respectiv:
a) “institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice straine;
b) institutiile financiare persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare persoane juridice straine;
c) administratorii de fonduri de pensii private, in nume propriu si pentru fondurile de pensii private pe care le administreaza, cu exceptia caselor de pensii ocupationale profesionale;
d) furnizorii de servicii de jocuri de noroc;
e) auditorii, expertii contabili si contabilii autorizati, cenzorii, persoanele care acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila;
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examen Consultant Fiscal 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Citeste si:
CECCAR Bucuresti enumera o parte dintre cele mai importante obligatii instituite de noul act normativ, precum:
1. Obligatia desemnarii persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019
Conform art. 23 entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe astfel de persoane, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
Sunt exceptate de la desemnare si comunicare persoanele fizice care au calitatea de entitate raportoare, precum si entitatile raportoare prevazute la art. 5 lit. i).
Persoanele prevazute la art. 5 lit. i) au obligatiile legale (de raportare numerar, de identificare a clientelei, de intocmire norme si politic interne etc) cu privire la respectivele operatiuni, fara a desemna o persoana.
Persoanele care nu se regasesc in lista exhaustiva de la art. 5 din lege nu au nicio obligatie referitor la acest domeniu.
Neindeplinirea obligatiei de desemnare atrage o amenda de la 25.000 lei la 150.000 lei pentru persoanele fizice, in timp ce pentru persoanele juridice, amenzii de mai sus i se adauga 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
Desemnarea unei persoane in relatia cu Oficiul, obligatie prevazuta la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, se realizeaza exclusiv in format electronic, prin accesarea site-ului institutiei - rubrica ”Desemnare persoana si raportare on-line” - subrubrica ”Desemnare persoana si raportare on-line” si parcurgerea etapelor in vederea obtinerii unui cont in Sistemul Electronic de Transmisie Date (SETD).
Pentru entitatile raportoare care au desemnat una sau mai multe persoane in relatia cu Oficiul inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 129/2019 sau nu mai au dovada transmiterii documentului privind desemnarea persoanei, se recomanda retransmiterea informatiilor in temeiul Legii nr. 129/2019, exclusiv in format electronic, prin parcurgerea etapelor in vederea obtinerii unui cont in Sistemul Electronic de Transmisie Date (SETD).
Obligatia prevazuta la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, de desemnare a unei persoane in relatia cu Oficiul, trebuie indeplinita de insasi entitatea careia ii revine respectiva obligatie.
2. Declararea beneficiarului real al persoanelor juridice
Societatile supuse obligatiei de inregistrare la Registrul Comertului trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere privind beneficiarul real al persoanei juridice. Declaratia se depune in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau in 15 zile de la aparitia oricarei modificari privind datele de identificare ale beneficiarului real.
Primul termen pentru depunerea acestei declaratii este 21 iulie 2020, iar sanctiunea pentru nerespectatea obligatiei poate ajunge la 10.000 lei si dizolvarea societatii.
3. Obligatia de raportare catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
- raportarea tranzactiilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro;
- raportarea transferurilor externe in si din conturi, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, realizata exclusiv de catre institutiile de credit si institutiile financiare definite conform legii;
- raportarea transferurilor de fonduri a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 2.000 euro, realizata exclusiv de catre entitatile prin intermediul carora se realizeaza activitatea de remitere de bani.
Raportarea tranzactiilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, nu exclude si raportarea acestora ca tranzactii suspecte, daca exista indicatori de suspiciune, conform art. 6 din lege.
Raportarea catre Oficiu a tranzactiilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, efectuate de catre clientii entitatilor mentionate la art. 5 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 129/2019, revine clientilor insisi si nu expertului contabil, contabilului autorizat, care ii acorda consultanta contabila, fiscala, financiara sau de afaceri.
In situatia in care, din verificarile realizate cu privire la activitatile clientilor proprii, rezulta indicatori de suspiciune conform art. 6 din lege, entitatile mentionate la art. 5 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 129/2019 au obligatia transmiterii unui raport de tranzactii suspecte.
4. Obligatia de stabilire a politicilor, normelor interne, mecanismelor de control intern si a procedurilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor
- Obligatii decurgand din procedura raportarii (art. 8-9);
- Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei
- Obligatii decurgand din utilizarea unor terte parti (art. 18);
- Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19);
- Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21);
- Obligatia identificarii si evaluarii riscurilor (art. 25);
- Obligatia de a comunica Oficiului datele si informatiile necesare indeplinirii atributiilor prevazute de lege (art. 26).
Concret, trebuie elaborate si puse efectiv in aplicare, de catre toate entitatile raportoare prevazute la art. 5 lit. e), masuri:
• in materie de cunoastere a clientelei;
• in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
• in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
• in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
• de instruire si evaluare periodica a angajatilor.
Conform Legii nr. 656/2002 obligatia de intocmire a politicilor si normelor in materia prevenirii si combaterii spalarii banilor si a finantarii terorismului revenea organismului de autoreglementare (art 20 alin. 2). in prezent toate entitatile raportoare de la art. 5 lit. e) au obligatia de a intocmi aceste norme personal, indiferent daca au sau nu personalitate juridica (art 24 din Legea nr. 129/2019).
Conform art. 59 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, CECCAR va elabora reglementari sectoriale in vederea aplicarii legii, iar obligatia de intocmire de norme si politici interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor revine fiecarei entitati raportoare mentionata la art. 5 lit. e) din lege, acestea fiind intocmite in functie de natura si volumul activitatii desfasurate de fiecare.
Sursa: CECCAR Bucuresti
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Buletin legislativ: Explicatii referitoare la acte normative noi cu incidenta fiscalaInregistrarea in scopuri de TVA: Prevederi privind criteriile de evaluare a riscului fiscal. Anexele 5 si 6 (proiect MFP)S-a publicat in Monitorul Oficial: CECCAR prelungeste perioada de valabilitate a vizei aferente anului 2019Administratorii au dreptul la diurna neimpozabila incepand cu data de 1 ianuarie 2016Analiza zilei: Noi operatiuni supuse taxarii inverse incepand cu 1 ianuarie 2016Ultimele articole
MEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUITSemnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmeiLegea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunarSituatiile financiare anuale, modificate: termene de depunere, semnare bilant, balanta de verificareIntocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?Articole similare
Legea 129/2019 pentru prevenirea fraudei fiscale: Modificari aduse OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (tabel comparativ ANAF)Noutati Legislatie Fiscala 15 - 19 mai 2009Victimele din lupta cu marea evaziune. Directia Antifrauda loveste si in firmele onesteSPALAREA BANILOR: Ce solicita ONPCSB in cazul unui controlBLACK SUMMER a inceput la R&S! Reduceri de pana la 70% + transport GRATUIT pentru produsele tale preferateUltimele articole
SPALAREA BANILOR. Cand intervine obligatia de a face audit internONPCSB si SPALAREA BANILOR. Cum se inregistreaza o entitate raportoare in evidentele ONPCSBSPALAREA BANILOR. Cum trebuie raportate care ONPCSB tranzactiile in numerar de minim 10.000 euroRaportare la ONPCSB. Cine are obligatia de raportare + un studiu de caz util contribuabililorMEGA OFERTE in luna decembrie la Rentrop&Straton! Reduceri de pana la 80% si transport gratuitArticole similare
Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Conturile bancare ale firmelor si persoanelor fizice pot fi accesate de politisti sau procurori pentru verificarea infractiunilor economiceObligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilorTranzactii financiare suspecte, in domeniul imobiliar. Cand se depune raportul la ONPCSBNoul regulament ONPCSB a fost aprobat prin Ordinul 215/2023. Cum se vor inregistra in portal expertii contabili si contabilii autorizatiUltimele articole
Raportare la ONPCSB. Cine are obligatia de raportare + un studiu de caz util contribuabililorDeclaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILEPrevenirea spalarii banilor: Din 22 noiembrie 2023 rapoartele se trimit prin noul sistem informatic al ONPCSBPrevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Care este procedura de urmat, conform OUG 53/2022?Sunt toate firmele OBLIGATE sa desemneze o anumita persoana care sa faca raportari catre ONPCSB?Sfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA