Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Victimele din lupta cu marea evaziune. Directia Antifrauda loveste si in firmele oneste

16-Mar-2015
3444

Directia Generala de Antifrauda Fiscala (DGAF) cere bani firmelor care au facut tranzactii cu companiile acuzate de frauda. Incercand sa combata evaziunea, DGAF penalizeaza astfel chiar si firmele care nu au vreo vina dovedita.



Astfel, mii se societati sunt verificate si li se blocheaza activitatea si accesul la justitie, scrie Capital.ro, intr-o analiza asupra modului in care DGAF penalizeaza si companiile oneste:

"O adevarata campanie de descoperire a firmelor care fraudeaza TVA a luat amploare in ultima vreme. Directia Generala de Antifrauda Fiscala (DGAF) investigheaza marile lanturi de evaziune, o actiune legitima si necesara".

Potrivit sursei, metoda de recuperare a taxei este foarte controversata deoarece este verificat lantul de tranzactii, iar daca unul dintre furnizori a devenit, intre timp, inactiv sau si-a pierdut codul de TVA, se considera ca celelalte firme "stiau sau ar fi trebuit sa stie ca, prin achizitia lor, participa la o operatiune implicata intr-o frauda privind TVA", potrivit justificarii din procesele verbale, noteaza Capital.ro.

Prin urmare, inspectorii decid ca societatea nu mai poate beneficia de dreptul de deducere a taxei si blocheaza conturile, bunurile si stocurile.

"Procesul-verbal al Antifraudei nu este act administrativ-fiscal si nu poate fi contestat. Societatea trebuie sa astepte inspectia fiscala care se incheie cu raport si decizie de impunere. Doar acestea pot fi contestate. Avand in vedere ca pana la declansarea inspectiei pot trece si doi ani, este evident ca nu exista acces la justitie intr-un timp rezonabil si ca se poate ajunge la inchiderea businessului", explica Ruxandra Jianu, Partner, Biris Goran Consulting, pentru Capital.ro.

De cealalta parte, DGAF mentioneaza ca procesele verbale se bazeaza pe jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), conform careia firma "stia sau ar fi trebuit sa stie" ca participa la un mecanism de fraudare si a Regulamentului nr. 9 al BNR privind spalarea banilor. insa procesele verbale citeaza trunchiat din deciziile CJUE, omitand paragraful in care se arata ca vina trebuie dovedita de organele de urmarire penala, si nu prezumata, asa cum procedeaza DGAF.

Cu toate acestea, firmele carora li se imputa TVA au facut verificarile cerute de Codul fiscal, atasand facturilor documentele care atesta ca, la data tranzactiei, furnizorul avea cod valabil de TVA si nu era in Registrul contribuabililor inactivi.

In aceasta privinta, aceeasi sursa noteaza ca "abordarea inspectorilor poate fi considerata chiar absurda, din moment ce alte metode de verificare nu numai ca nu sunt prevazute de legislatie, dar nici nu pot fi intreprinse decat de Fisc".

Specialistii in fiscalitate atrag atentia ca masurile asiguratorii blocheaza activitatea si duc, in final, la faliment, precizand, potrivit sursei, ca nu se poate prezuma vinovatia fara sa ti se dea posibilitatea sa te aperi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016