
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Ministerul Finantelor Publice a pus in Transparenta decizionala un Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal - proiectul se afla in dezbatere publica din 14 august a.c.
Proiectul propune modificari importante in materie fiscala. Una dintre acestea vizeaza avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice aflate in patrimoniul persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
Ca regula generala, legislatia actuala (art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal) incadreaza in categoria avantajelor de natura salariala utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii.
Aceste avantaje intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.
De la aceasta regula este prevazuta o exceptie. Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. t) sunt venituri neimpozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50%, conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k), respectiv pentru platitorii de impozit pe profit si platitorii de impozit pe veniturile din activitati independente.
Astfel, in cazul societatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si al celor care datoreaza impozit specific unor activitati, utilizarea autoturismelor din patrimoniul societatilor sau inchiriat de la o terta persoana, in folos personal, constituie avantaj de natura salariala.
Avantajul sub forma utilizarii in scop personal a unui autoturism intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii. Pentru a determina avantajul entitatile trebuie sa tina evidenta numarului de kilometri efectuati in interes personal, cu ajutorul foilor de parcurs sau a altor documente.
Prin proiectul de ordonanta lansat in dezbatere publica se propune ca avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. l) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in patrimoniul persoanelor juridice care aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati sa fie excluse atat din sfera veniturilor impozabile cat si din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Forma actuala a proiectului propune exceptarea din baza de calcul a impozitului si contributiilor doar pentru autoturismelor aflate in patrimoniul persoanelor juridice utilizate si in scop personal, nu si pentru cele inchiriate de la terte persoane.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<