Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum plateste PFA asigurarile de sanatate?

04-Sep-2009
35536

Problema fiscala


In cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), achitarea contributiei la asigurarile sociale de sanatate este obligatorie? Dar in cazul in care PFA au si calitatea de salariat? Care este cota de contributie la asigurarile sociale de sanatate? Dar contributia pentru concedii si indemnizatii se achita de catre persoanele fizice autorizate (PFA)?

1. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cazul PFA

1.1. Cine plateste contributia pentru PFA?

Contributia la asigurarile sociale de sanatate se plateste de catre persoana fizica autorizata (PFA).


1.2. Cum se calculeaza contributia pentru PFA?

Persoanele fizice autorizate (PFA) au obligatia de a vira trimestrial contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota prevazuta de lege, aplicata asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit. In cazul in care aceste persoane beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota de contributie se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa.

1.3. Care este cota de contributie pentru PFA?

In practica s-a ivit o controversa in legatura cu cota prevazuta de lege, care trebuie achitata de persoanele fizice autorizate (PFA) , cu titlu de contributie la asigurarile sociale de sanatate: 6,5% sau 5,5%? Controversa a aparut odata cu intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 226/2008 privind unele masuri financiar-bugetare.

Astfel, inainte de acest act normativ, cota pentru persoanele fizice autorizate (PFA), necontroversata, era de 6,5%, fiind stipulata de art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Prin O.U.G. nr. 226/2008 s-a modificat cota, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, la 5,5%, precizandu-se insa expres ca este vorba despre cota datorata de angajat.

Aceasta situatie a generat confuzii in practica, unele case de asigurari aplicand initial cota de 5,5%, iar ulterior procedand la recalcularea retroactiva in baza cotei de 6,5%. Confuzia a fost sporita si de faptul ca si in registrul taxelor si impozitelor publicat de Ministerul Finantelor Publice s-a mentionat ca general aplicabila cota de 5,5%.

Nu putem sti daca din eroare legiuitorul s-a referit doar la angajati atunci cand a micsorat cota (la 5,5%) in cuprinsul O.U.G. nr. 226/2008 sau pur si simplu a vrut sa favorizeze numai categoria salariatilor. Pana la clarificarea legislativa a problemei, ramanem vulnerabili daca aplicam cota redusa.

1.4. Care este situatia in caz de cumul de calitati juridice pentru PFA?

Important
Daca persoana fizica autorizata (PFA) are si calitatea de salariat, aceasta are obligatia de a plati contributia la asigurarile sociale de sanatate asupra tuturor veniturilor obtinute, chiar daca le realizeaza in acelasi timp.

In cazul in care persoana fizica autorizata (PFA) nu are si calitatea de salariat, aceasta este obligata sa comunice direct casei de asigurari veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei.

1.5. Care este procedura de virare a contributiei pentru PFA?

Contributia pentru PFA se vireaza trimestrial calculata la venitul net estimat din declaratia de venit estimativ, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. Pentru aceasta perioada nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere. La expirarea acestui termen de 60 de zile, pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

In cazul in care venitul realizat din exercitarea activitatii pentru care a fost autorizata este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia, iar la finele anului se inregistreaza pierderi sau se realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna. Aceasta se achita in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

2. Contributia pentru concedii si indemnizatii in cazul PFA

2.1. Cine plateste contributia pentru PFA?

Persoanele fizice autorizate (PFA) datoreaza cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, dreptul la concedii si indemnizatii fiind conditionat de plata contributiei pentru acestea.

2.2. Care este cota de contributie pentru PFA?

Persoanele fizice autorizate (PFA) datoreaza cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.

2.3. Care este procedura de virare a contributiei pentru PFA?

Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele fizice autorizate (PFA) sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Totul despre PFA

 

Cum sa faci bani pe timp de criza si sa dispui de ei dupa bunul tau plac!

Am aflat de la guvernanti cum sa ocolesc impozitul forfetar si sa economisesc 500 ? anual. M-am hotarat: ma fac PFA!

Afla si tu mai multe despre PFA!

Ori de cate ori intervin modificari asupra elementelor care au stat la baza declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii este obligatorie depunerea comunicarii de modificare a acesteia, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia modificarii respective.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii se aplica asupra veniturilor supuse impozitului pe venit din deciziile de impunere estimative/anuale eliberate de unitatile fiscale teritoriale.

Atentie
Baza lunara de calcul a contributiei nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.

In cazul in care venitul realizat este diferit de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, casele de asigurari de sanatate vor proceda astfel:

a) in cazul in care venitul realizat este mai mare fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, suma realizata in plus se va distribui proportional pe cele 12 luni, contributia recalculandu-se in mod corespunzator, cu luarea in considerare a plafonului de 12 salarii minime brute pe tara. Diferenta de contributie ramasa de achitat conform deciziei de impunere anuale se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca suma rezultata in plus sa fie compensata cu obligatia de plata rezultata din decizia de impunere anuala sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz;

b) in cazul in care venitul realizat este mai mic fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia se recalculeaza, urmand ca diferenta achitata in plus de asigurat sa fie compensata cu obligatiile de plata viitoare. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, cuantumul indemnizatiei se recalculeaza, urmand ca indemnizatia platita in plus sa fie compensata cu diferenta de contributie achitata conform deciziei anticipate sau cu obligatii de plata viitoare, dupa caz;

c) in cazul in care asiguratul a realizat pierdere fiscala, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contributia achitata de contribuabil se restituie. In situatia in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate in anul financiar inchis, contributia achitata de asigurat se compenseaza cu indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, iar in cazul in care raman diferente, acestea se recupereaza sau se platesc, dupa caz.

Concluzie
Exista o stransa legatura intre veniturile supuse impozitului pe venit si obligatia de plata a contributiei la asigurarile sociale de sanatate precum si a contributiei pentru concedii si indemnizatii.

Cu toate acestea, persoanele fizice autorizate (PFA) care obtin pierdere intr-un an fiscal nu datoreaza impozit pe venit si nici contributia pentru concedii si indemnizatii, dar in schimb datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate, calculata la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna. Perfect normal avand in vedere ca aceste persoane beneficiaza in aceasta perioada de asigurari de sanatate.

Dar se pune intrebarea: persoanele fizice autorizate (PFA) care au, pe langa aceasta calitate, si pe cea de salariat, beneficiaza de conditii suplimentare in sistemul asigurarilor de sanatate avand in vedere ca acestea cotizeaza la sistem din ambele surse de venit?

Acte normative aplicabile:
Art. 7 alin. (1)-(3), art. 8 alin. (1)-(5) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 617/2007

Art. 257 alin. (2) si (3), art. 259 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

Art. 5 alin. (1) si (3), art. 9 alin. (1), (5) lit. a) si (6), art. 11 din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 32/2006

Art. 6 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

 Articol adaugat in 04 septembrie 2009

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016