Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sunt afectate companiile daca se schimba prevederile pentru PFA-uri?

02-Iul-2015
4012

Am scris recent despre modificarile potrivit carora PFA-urile risca sa isi piarda circa 40% dintre venituri, amenintate de plata unor contributii retroactive pe ultimii cinci ani.

In ce priveste impozitarea specialistilor din domeniul IT, referitor la un articol scris de HotNews.ro pe aceeasi tema, Ministerul Finantelor Publice a transmis recent un mesaj prin care a precizat urmatoarele:

"Sistemul de impozitare a persoanelor fizice care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator nu a fost modificat. Astfel, daca aceste persoane fizice au statutul de angajati, sunt scutite de impozit asupra veniturilor din salarii conform prevederilor art.55 alin.(4) lit.l) din Codul fiscal, in conditiile stabilite prin ordinul comun nr.539225/1479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se acorda de catre angajatori in anumite conditii, conform prevederilor ordinului mai sus mentionat. Din cazul prezentat de HotNews.ro nu rezulta despre ce categorie de programatori este vorba".

Cu toate acestea, companiile se tem ca vor trebui sa majoreze cheltuielile in cazul in care se aplica noi conditii. Daca programatorii devin din PFA angajati, asta inseamna inevitabil costuri suplimentare pentru companii si venituri mai mici pentru noii angajati. Prin urmare, partile care muncesc nu au decat de pierdut. Castigator din aceasta ecuatie este doar statul, insa pe termen lung, iar efectele pe termen lung sunt nefavorabile pentru toata lumea.

Bogdan Tudor, fondator si CEO al Class IT Outsourcing, companie locala specializata in furnizarea de servicii IT cu circa 100 de angajati pe plan local, a declarat pentru Zf.ro de ce companiile vor avea de pierdut:

"In opinia mea, impactul fi­nan­ciar (al transformarii PFA-uri­lor in contracte de munca - n. red.) va fi suportat de angajatori. Avand atatea optiuni pe piata muncii, un programator nu va accepta sub nicio forma sa i se reduca venitul. Sa nu uitam totusi ca piata IT este o piata a angajatului, nu a angajatorului, iar un programator isi poate gasi de pe o zi pe alta un nou loc de munca, nu trebuie sa astepte nici macar o saptamana".

In domeniul IT, potrivit aceleiasi surse, existau in Romania la finele anului trecut, circa 14.280 PFA-uri.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016