
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Noutate
Recent s-a publicat o noua reglementare care aduce o serie de clarificari cu privire la modul de calcul al contributiei la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile, precum si pentru pensiile neimpozabile. Este vorba despre Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008.
Desi prin O.U.G. nr. 93/2008 s-a stabilit ca pentru veniturile neimpozabile datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate, totusi aceasta reglementare era practic inaplicabila, deoarece nu raspundea la o serie de intrebari precum:
- care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia; Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita Cartea neagra a controlului fiscal Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- care este persoana obligata la plata contributiei: platitorul de venit sau beneficiarul venitului;
- cum si cine calculeaza contributia;
- cand se plateste contributia.
1. Care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate?
In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra acestor venituri realizate. Prin venituri care sunt neimpozabile se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.
Desi Codul fiscal nu defineste veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit, din textul art. 55 alin. (4) din Codul fiscal putem totusi conchide ca legiuitorul a avut in vedere urmatoarele categorii:
- veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;
- veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator.
2. Cine datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
Prin fond de salarii realizat, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite de Codul fiscal.
Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi, aceste categorii de salariati plateau de asemenea contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu la venitul salarial realizat, ci la salariul minim brut pe tara. Acest fapt era posibil intrucat pentru aceste persoane ce realizau venituri salariale neimpozabile, nu se puteau retine contributii pentru aceste venituri, dar in acelasi timp acesti salariati nu faceau parte din categoriile de persoane scutite de plata contributiei.
Asadar, atat angajatorul cat si angajatul datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din salarii neimpozabile.
3. Cine plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator si se vireaza prin organele fiscale teritoriale la fel ca pentru orice alt venit de natura salariala.
4. Cand se plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula si de a retine contributia. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.
Ca regula generala, contributia se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Prin derogare de la aceasta regula, contributia se plateste astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;
b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Se elimina astfel necorelarile existente intre Codul de procedura fiscala si dispozitiile speciale cu privire la termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
5. Cand se depun declaratiile privind contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. De asemenea, listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat.
Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.
6. Cum se calculeaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru pensiile neimpozabile?
Incepand cu 1 ianuarie 2009 se datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, respectiv sub limita sumei de 1.000 lei.
Concluzie
Vesti triste pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru programatori si pentru pensionari. Acestia vor plati contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru intregul venit obtinut.
Acte normative aplicabile:
Art. 3, art. 5 alin. (6) si (7), art. 17 alin. (2), art. 32 alin. (1) si art. 34 din Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008, astfel cum au fost modificate prin Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008
Art. 55 alin. (4) litera k1) si l) si art. 69 din Codul fiscal
Art. 111 alin. (6) si (7) din Codul de procedura fiscala
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol publicat in 29 ianuarie 2009
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Declaratia Unica va avea putere de titlu executoriu, potrivit Ministrului FinantelorVenituri din drepturi de proprietate intelectuala. Calcul si retinere impozit si contributii socialeFacilitati fiscale OUG 114/2018. Conturi care intra in calculul cifrei de afaceriProiect nou pentru modificarea Codului fiscal privind CASSCe obligatii fiscale au cei care incheie conventii civile?Ultimele articole
Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliImpozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independentePersoane care obtin venituri din chirii si din dividende. Cum se calculeaza CASS pentru 2023?Mijloacele fixe - ce intra in aceasta categorie, cum le diferentiezi de obiectele de inventar si studii de caz utilePFA in 2024. Cum se calculeaza CASS in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din dividende?Articole similare
Oportunitati pentru start-up-uri prin BIZ UP. Dezvoltarea mediului de afaceri prin investitii si formare antreprenorialaOUG 32/2020: Actele necesare pentru somajul tehnic de statDeclaratii fiscale cu termen in luna iunie 2016. Ce formulare se depun la ANAF?Depunerea D112 rectificativa, solutia in cazul persoanelor care si-au pierdut statutul de asigurat in SIUI (Informare CNAS)Noutati Monitorul Oficial: facilitati pentru platitorii contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in sanatateUltimele articole
Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliImpozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independentePersoane care obtin venituri din chirii si din dividende. Cum se calculeaza CASS pentru 2023?Proiect: ANAF actualizeaza formularul D112 in urma modificarilor fiscale introduse prin Legea 296/2023PFA in 2024. Cum se calculeaza CASS in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din dividende?Articole similare
CE: Romania a facut privatizari la stat, dar fara succesObligatii declarative si de plata pentru veniturile realizate de PFA?Avantaje de natura salariala. Ce inregistrarile contabile facem si cum completam D 112?Ministerul Finantelor Publice: Raportul privind executia bugetara pe trimestrul I 2016Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilorUltimele articole
Modificari privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliImpozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independentePersoane care obtin venituri din chirii si din dividende. Cum se calculeaza CASS pentru 2023?Proiect: ANAF actualizeaza formularul D112 in urma modificarilor fiscale introduse prin Legea 296/2023Articole similare
Corectare facturi emise in trimestrele anterioare. Impozit pe veniturile microintreprinderiiReferitor la timbrul de mediu pentru autovehiculeInregistrare bonuri fiscale. Cum facem inregistrarile tinand cont de OMFP 2634/2015?Ce trebuie sa stii despre arhivarea documentelor, conform Legii Contabilitatii, in 2015Testul IMM trebuie trecut de actele care influenteaza firmele mici si mijlociiUltimele articole
Situatii financiare anuale. Ce trebuie sa stii despre corectarea lor [PROCEDURA] si studiu de caz practicDomiciliul fiscal. Ce este si ce trebuie sa stii despre declararea/modificarea domiciliului fiscalCe sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliSGR Romania. Studii de caz utile oricarui contabil cu privire la Sistemul Garantie-ReturnareSGR Romania. Problema pe care o intampina contabilii legat de Sistemul Garantie-Returnare!Articole similare
Modelul si continutului formularului 301Nu luati amenzi in luna martie! 3 metode de prevenire a unor penalitati aplicate de ANAFSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207Noutati ANAF si MFP: Acte normative cu incidenta fiscalaImpozitarea tichetelor cadou de PastiUltimele articole
ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna DECEMBRIE 2023Microintreprinderi in 2024. Anumite firme pot plati in continuare cota de 3%, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euroSistemul RO e-Factura. Facturile pot fi trimise si de catre un tert? Daca da, in ce conditii?ANAF modifica D100 si D710, utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaModificari privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Sfaturi de la experti
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<