Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E clar. Si pentru veniturile neimpozabile datoram CASS

29-Ian-2009
7304

 

Noutate
Recent s-a publicat o noua reglementare care aduce o serie de clarificari cu privire la modul de calcul al contributiei la
asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile, precum si pentru pensiile neimpozabile. Este vorba despre Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008.


Desi prin O.U.G. nr. 93/2008 s-a stabilit ca pentru veniturile neimpozabile datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate, totusi aceasta reglementare era practic inaplicabila, deoarece nu raspundea la o serie de intrebari precum:

- care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia;
- care este persoana obligata la plata contributiei: platitorul de venit sau beneficiarul venitului;
- cum si cine calculeaza contributia;


- cand se plateste contributia.

1. Care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate?

In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra acestor venituri realizate. Prin venituri care sunt neimpozabile se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.

Desi Codul fiscal nu defineste veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit, din textul art. 55 alin. (4) din Codul fiscal putem totusi conchide ca legiuitorul a avut in vedere urmatoarele categorii:

- veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;
- veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator.

2. Cine datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?

Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.

Prin fond de salarii realizat, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite de Codul fiscal.

Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.

Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi, aceste categorii de salariati plateau de asemenea contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu la venitul salarial realizat, ci la salariul minim brut pe tara. Acest fapt era posibil intrucat pentru aceste persoane ce realizau venituri salariale neimpozabile, nu se puteau retine contributii pentru aceste venituri, dar in acelasi timp acesti salariati nu faceau parte din categoriile de persoane scutite de plata contributiei.

Asadar, atat angajatorul cat si angajatul datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din salarii neimpozabile.

3. Cine plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?

Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator si se vireaza prin organele fiscale teritoriale la fel ca pentru orice alt venit de natura salariala.


4. Cand se plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate?

Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula si de a retine contributia. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.

Ca regula generala, contributia se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.

Prin derogare de la aceasta regula, contributia se plateste astfel:

a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;

b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Se elimina astfel necorelarile existente intre Codul de procedura fiscala si dispozitiile speciale cu privire la termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

5. Cand se depun declaratiile privind contributia la asigurarile sociale de sanatate?

Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. De asemenea, listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat.

Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.

6. Cum se calculeaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru pensiile neimpozabile?

Incepand cu 1 ianuarie 2009 se datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, respectiv sub limita sumei de 1.000 lei.

Concluzie
Vesti triste pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru programatori si pentru pensionari. Acestia vor plati
contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru intregul venit obtinut.

Acte normative aplicabile:
Art. 3, art. 5 alin. (6) si (7), art. 17 alin. (2), art. 32 alin. (1) si art. 34 din Normele metodologice privind stabilirea documentelor
justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate,
aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008, astfel cum au fost modificate prin Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008
Art. 55 alin. (4) litera k1) si l) si art. 69 din Codul fiscal
Art. 111 alin. (6) si (7) din Codul de procedura fiscala


Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol publicat in 29 ianuarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016