Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Noutate
Recent s-a publicat o noua reglementare care aduce o serie de clarificari cu privire la modul de calcul al contributiei la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile, precum si pentru pensiile neimpozabile. Este vorba despre Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008.
Desi prin O.U.G. nr. 93/2008 s-a stabilit ca pentru veniturile neimpozabile datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate, totusi aceasta reglementare era practic inaplicabila, deoarece nu raspundea la o serie de intrebari precum:
- care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia; Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 Manualul Contabilului Incepator - stick USB Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
- care este persoana obligata la plata contributiei: platitorul de venit sau beneficiarul venitului;
- cum si cine calculeaza contributia;
- cand se plateste contributia.
1. Care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate?
In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra acestor venituri realizate. Prin venituri care sunt neimpozabile se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.
Desi Codul fiscal nu defineste veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit, din textul art. 55 alin. (4) din Codul fiscal putem totusi conchide ca legiuitorul a avut in vedere urmatoarele categorii:
- veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;
- veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator.
2. Cine datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
Prin fond de salarii realizat, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite de Codul fiscal.
Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi, aceste categorii de salariati plateau de asemenea contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu la venitul salarial realizat, ci la salariul minim brut pe tara. Acest fapt era posibil intrucat pentru aceste persoane ce realizau venituri salariale neimpozabile, nu se puteau retine contributii pentru aceste venituri, dar in acelasi timp acesti salariati nu faceau parte din categoriile de persoane scutite de plata contributiei.
Asadar, atat angajatorul cat si angajatul datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din salarii neimpozabile.
3. Cine plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator si se vireaza prin organele fiscale teritoriale la fel ca pentru orice alt venit de natura salariala.
4. Cand se plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula si de a retine contributia. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.
Ca regula generala, contributia se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Prin derogare de la aceasta regula, contributia se plateste astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;
b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Se elimina astfel necorelarile existente intre Codul de procedura fiscala si dispozitiile speciale cu privire la termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
5. Cand se depun declaratiile privind contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. De asemenea, listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat.
Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.
6. Cum se calculeaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru pensiile neimpozabile?
Incepand cu 1 ianuarie 2009 se datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, respectiv sub limita sumei de 1.000 lei.
Concluzie
Vesti triste pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru programatori si pentru pensionari. Acestia vor plati contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru intregul venit obtinut.
Acte normative aplicabile:
Art. 3, art. 5 alin. (6) si (7), art. 17 alin. (2), art. 32 alin. (1) si art. 34 din Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008, astfel cum au fost modificate prin Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008
Art. 55 alin. (4) litera k1) si l) si art. 69 din Codul fiscal
Art. 111 alin. (6) si (7) din Codul de procedura fiscala
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol publicat in 29 ianuarie 2009
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Avantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiReglementarea in CIM a transportului salariatilor la si de la locul de munca VS. Tichete cadou pentru cheltuieli socialeIntrebari & Raspunsuri ANAF cu privire la completarea Declaratiei Unice - venituri din chiriiPFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?Dividende repartizate si declarate prin D205. Mai este obligatorie completarea Declaratiei Unice?Ultimele articole
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiControale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustPersoane fizice care NU au depus Declaratia Unica in 2024. Cum trebuie sa procedeze in aceasta situatiePFA in 2024. Cum trebuie declarat CASS-ul in Declaratia Unica estimativaCategorii de persoane fizice exceptate de la plata CASSArticole similare
Indemnizatia pentru somaj tehnic, in cazul pensionarilor salariati cu timp partialRegimul fiscal aplicabil voucherelor de vacantaVladescu anunta Sfarsitul! ...cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileNoutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 13-19 noiembrie 2017Titlul I, Capitolul 4Ultimele articole
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiFirme care NU au terminale POS. Ce amenzi se aplicaControale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustNoi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Postasii vor asigura comunicarea intre persoane fizice si ANAFArticole similare
OUG 132/2020: Masuri de sprijin pentru angajati si angajatori. Reducerea timpului de lucru, acordarea indemnizatiilor si telemuncaBeneficii extrasalariale in 2023: Pentru un angajat cu salariu minim de 2.550 lei, plafonul lunar de 33% va ajunge la 841,50 leiDescentralizarea e testata de reorganizarea ANAFCASS Dividende 2023. Studii de caz utile privind veniturile din dividende si calculul CASSDeclaratia 010Ultimele articole
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiControale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustDiferente fiscale pentru argint si aur de investitiiDeclaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCum ajuta comunitatile achiziile publiceArticole similare
Fiscalitatea ONG-urilor: ce s-a schimbat in 2016?Control managerial detinut de un alt actionar. Situatii consolidateCum modificam ulterior declaratia de inregistrare fiscala?Cum vrea Ministerul Afacerilor Interne sa scape de coruptieIndrumare privind obligatiile fiscale: Lista intalnirilor ANAF cu contribuabilii (septembrie 2019)Ultimele articole
Deschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareProiecte de sprijin pentru firme si cetateni. Care sunt cele 4 masuri anuntate de finanteE-TVA: Amenzile care ar putea ajunge pana la 10.000 lei NU se aplica pana in ianuarie 2025Amnistie fiscala 2024. Modificari importante introduse prin OUG 112/2024Noi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaArticole similare
Cum se deconteaza cheltuielile cu combustibilul in cazul microintreprinderilor? Documente necesareCare e tratamentul fiscal al veniturilor realizate de o persoana juridica romana din valorificarea titlurilor de participare?Acoperirea pierderilor reportate si repartizare de dividende. Monografie contabilaAnaliza consultant: Venituri din arenda. Impozit si contributiiPFA in 2023. In contextul adoptarii Legii 296/2023, trebuie intocmit registru de casa si pentru PFA-uri?Ultimele articole
D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrieE-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Firme care NU au terminale POS. Ce amenzi se aplicaSfaturi de la experti
TVA rambursata fonduri europene
Intrebare: Multumim pentru raspuns, dar dorim sa adaugam urmatoarele: Avand in vedere ca TVA este nedeductibila pentru achizitiile facute din fonduri europene, nedeductibilitate dovedita prin Certficat emis de catre ANAF in acest sens ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Inregistram in intrari pentru ca facem NIR, nu vad cum sa creeam nota 3xx=7332. In plus, avem facturi de la furnizori, nu numai contracte de sponsorizare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatie
Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii
E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA