
Raportul Special
realizat de specialisti
Noutate
Recent s-a publicat o noua reglementare care aduce o serie de clarificari cu privire la modul de calcul al contributiei la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile, precum si pentru pensiile neimpozabile. Este vorba despre Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008.
Desi prin O.U.G. nr. 93/2008 s-a stabilit ca pentru veniturile neimpozabile datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate, totusi aceasta reglementare era practic inaplicabila, deoarece nu raspundea la o serie de intrebari precum:
- care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia; Cartea verde a Contabilitatii varianta online Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Manual de politici contabile - Stick USB
- care este persoana obligata la plata contributiei: platitorul de venit sau beneficiarul venitului;
- cum si cine calculeaza contributia;
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
- cand se plateste contributia.
1. Care sunt veniturile neimpozabile pentru care datoram contributia la asigurarile sociale de sanatate?
In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra acestor venituri realizate. Prin venituri care sunt neimpozabile se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.
Desi Codul fiscal nu defineste veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit, din textul art. 55 alin. (4) din Codul fiscal putem totusi conchide ca legiuitorul a avut in vedere urmatoarele categorii:
- veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;
- veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator.
2. Cine datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
Prin fond de salarii realizat, se intelege totalitatea sumelor constituite si utilizate de persoanele fizice si juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite de Codul fiscal.
Fondul de salarii realizat cuprinde si veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi, aceste categorii de salariati plateau de asemenea contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu la venitul salarial realizat, ci la salariul minim brut pe tara. Acest fapt era posibil intrucat pentru aceste persoane ce realizau venituri salariale neimpozabile, nu se puteau retine contributii pentru aceste venituri, dar in acelasi timp acesti salariati nu faceau parte din categoriile de persoane scutite de plata contributiei.
Asadar, atat angajatorul cat si angajatul datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din salarii neimpozabile.
3. Cine plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile neimpozabile?
Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator si se vireaza prin organele fiscale teritoriale la fel ca pentru orice alt venit de natura salariala.
4. Cand se plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula si de a retine contributia. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.
Ca regula generala, contributia se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Prin derogare de la aceasta regula, contributia se plateste astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;
b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Se elimina astfel necorelarile existente intre Codul de procedura fiscala si dispozitiile speciale cu privire la termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
5. Cand se depun declaratiile privind contributia la asigurarile sociale de sanatate?
Persoanele juridice si persoanele fizice, in calitate de angajator, care au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate in evidenta ca platitori de impozite si taxe. De asemenea, listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurari de sanatate la care acestia au optat.
Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.
6. Cum se calculeaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru pensiile neimpozabile?
Incepand cu 1 ianuarie 2009 se datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, respectiv sub limita sumei de 1.000 lei.
Concluzie
Vesti triste pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru programatori si pentru pensionari. Acestia vor plati contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru intregul venit obtinut.
Acte normative aplicabile:
Art. 3, art. 5 alin. (6) si (7), art. 17 alin. (2), art. 32 alin. (1) si art. 34 din Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 587 din 5 august 2008, astfel cum au fost modificate prin Ordinul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate nr. 509/2008
Art. 55 alin. (4) litera k1) si l) si art. 69 din Codul fiscal
Art. 111 alin. (6) si (7) din Codul de procedura fiscala
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol publicat in 29 ianuarie 2009
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Obligatii fiscale de plata si declarative privind CAS si CASS datorate de persoanele fiziceDepunere declaratie unica. In ce situatii se recalculeaza CAS si CASS in 2024-2025Obtineti venituri din chirii si nu ati primit decizia de impunere? Aflati ce obligatii aveti!Impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala in 2016Vouchere de vacanta. Care este tratamentul fiscal?Ultimele articole
Impozitul pe venit si CASS pentru PFA-uri in 2025. Noutati importante privind D. UnicaDeclaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea dividendelor in D212 si calcularea CASSTaxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din asigurari si dividendeTaxe PFA in sistem real. Plafoane CAS si CASS pentru 2025 + impozitul pe venitDeclaratia Unica in 2025: Cum sa regularizezi CASS pentru dividendele din 2023 si 2024Articole similare
MFP: Declaratia unica va aduce masuri de simplificare a birocratieiReducere temporara a activitatii unei firme cu angajati in somaj tehnic. Se poate dispune masura suspendarii CIM?Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate in 2012Operatiuni lichidare cooperatie de consumTratament fiscal aplicat tichetelor cadouUltimele articole
Declaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea dividendelor in D212 si calcularea CASSTaxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din ASIGURARI si dividendeLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025Venituri din chirii. Care este baza calcul CASS si cum se completeaza D. UnicaArticole similare
ANAF: CAS pentru indemnizatiile de SANATATEStudiu de caz privind modificarile la Codul fiscalAsigurari de SANATATE pentru salariati si administrator. Cum se deduc cheltuielile?Ministrul Finantelor: Vor fi luate masuri de restructurare in administratia publica centralaImpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. Care sunt obligatiile de plata?Ultimele articole
Declaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea dividendelor in D212 si calcularea CASSTaxe PFA in sistem real. Plafoane CAS si CASS pentru 2025 + impozitul pe venitDeclaratia Unica in 2025: Cum sa regularizezi CASS pentru dividendele din 2023 si 2024Depunere Declaratia Unica. In atentia PFA-urilor care vor sa se asigure voluntar la CASS si CASD212 estimativa, eliminata din 2025. Ce trebuie sa faca PFA-urile pentru a-si mentine calitatea de asigurat CASSArticole similare
Pierdere contabila si pierdere fiscalaSituatii financiare pentru anul 2021. Firmele trebuie sa depuna formularele pana pe 30 maiModalitatea sigura prin care primiti raspuns la orice intrebare legata de fiscalitateVanzare marfa sub pretul de achizitie si OG 99/2000. Cum se procedeaza?Venituri asimilate salariilor. Studii de caz utileUltimele articole
[Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, REGLEMENTARI cheie si studii de cazDeclaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si REGLEMENTARI cheieSANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025[RECTIFICATIVA D101] Cum poti corecta greselile din declaratiile de profit si REGLEMENTARI cheieArticole similare
Noul Cod fiscal, amanat. Ce planuri are GuvernulEchipament in conservare. Cum calculam amortizarea fiscala?Procedura de casare pentru mijloace fixe amortizate integralCe formulare se depun pana la 25 august?Vanzare imobil catre asociatul unic si compensare plata imobil cu dividende. Cum procedam?Ultimele articole
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corectImpozitul pe constructii 2025: cine il achita, cum se calculeaza + o speta utilaDeclaratia 101 in 2025. Cum se completeaza pierderile fiscale in formularul 101Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA