
Raportul Special
realizat de specialisti
Discutam in analiza urmatoare despre cotele maxime deductibile pentru pensii facultative si asigurari de sanatate private, stabilite pentru activitatile independente, in functie de salariati sau de titulari.
In cazul salariatilor - valoarea maxima care se deduce la pensii facultative este de 400 eur/an, conform art. 57 alin. 2 din Codul fiscal. Totodata valoarea de 400 eur /an/salariat nu reprezinta avantaj in natura.
"ART. 57
2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- deducerea speciala pentru credite;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
Examen Consultant Fiscal 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
- contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele reprezentand contributii la fonduri de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare participant;
- primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori, incheiate si suportate de societatea comerciala pentru care desfasoara activitatea, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art.49 alin. 5 lit g, sunt deductibile cheltuielile cu pensiile private pe fiecare salariat in limita a 400 euro/an.
"(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fondurile de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in materie, precum ?i cele la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in limita echivalentului in lei a 400 de euro pentru fiecare participant, intr-un an fiscal;
In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate:
In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor orice sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor. In baza art. 55 alin. (3) litera g) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie.
Pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.
De asemenea, potrivit punctului 117 din Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, nu se admit la deducere pentru calculul lunar al impozitului pe venitul din salarii primele de asigurare voluntara de sanatate.
In concluzie, din punctul de vedere al angajatului situatia este clara: asigurarile de sanatate private sunt considerate avantaje asimilate salariilor si sunt impozitate ca atare.
Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat. In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor, sub forma pachetelor de servicii, si sunt mentionate in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
Asigurarile de sanatate sunt incluse in veniturile de natura salariala, singurele exceptate de la aceasta regula sunt pensiile facultative in limita a 400 euro pe an.
Putem conchide astfel ca atat asigurarile voluntare de sanatate, cat si asigurarile de viata:
- la nivelul salariatului sunt asimilate salariului in vederea impunerii;
- la nivelul angajatorului sunt deductibile la calcul profitului impozabil.
Problema apare insa, la asigurarile voluntare de sanatate care ne limiteaza nivelul de deductibilitate la 250 euro. Desi, la o prima vedere pare a fi o facilitate fiscala oferita de legiuitor, in fapt se limiteaza nivelul de deductibilitate pentru asigurarile voluntare de sanatate la nivelul acestei sume. Modul de impozitare al asigurarilor voluntare de sanatate este descurajant. Legiuitorul nu stimuleaza acordarea sumelor angajatilor sub aceasta forma.
"(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana;"
Incepand cu anul 2016, conform noului cod fiscal - art. 76 alin.4 lit. t va fi considerata neimpozabila la salariat asigurarea voluntara de sanatate in limita a 400 euro/an si deductibila la angajator in aceeasi limita.
Asadar, incepand cu anul 2016 dispare necorelarea legislativa existenta in prezent.
Redam mai jos aceste prevederi:
"4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
"s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
t) primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana"
In ceea ce priveste titularul de PFA , nu exista astfel de faciltati pentru acestia – nici in cazul asigurarilor voluntare de sanatate nici in cazul pensiilor facultative. Toate aceste asigurari sunt impozabile la titular.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Suspendarea activitatii independente la ONRC. Care sunt implicatiile declarative pentru PFA?Noul Cod Administrativ a fost adoptat: Cele mai importante modificariRegistrul de evidenta fiscala pentru PFA-uri, publicat in Monitorul OficialDin ianuarie 2022 PFA-urile vor fi OBLIGATE sa plateasca CAS si CASS daca inregistreaza venituri de cel putin 30.600 leiMFP propune utilizarea SPV, SAF-T, PatrimVen si E-factura pentru digitalizarea administratiei publiceUltimele articole
Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importanteRegistrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?Taxe PFA. Plafoane CAS si CASS pentru PFAContabilitate PFA. Ce operatiuni trebuie completate in Registrul de incasari si plati in 2025Articole similare
Cheltuieli deductibile PFA. Exemple si studii de caz practiceTitlul III, Capitolul 1Regim fiscal din 1 ianuarie 2023 pentru indemnizatia de mobilitate, conform modificarilor aduse de OG 16/2022Tranzactii financiare suspecte, in domeniul imobiliar. Cand se depune raportul la ONPCSBDeterminarea impozitului pe venitul din salariiUltimele articole
Politici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiDeducerea personala de baza a crescut din ianuarie 2025. Impact asupra salariilor si impozitului pe venitPlafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Ce se intampla cu stocul de marfa la inchiderea unei societati. Studii de caz utileArticole similare
Titlul I, Capitolul 3Studiu de caz: Impozitul si contributiile datorate de societate in baza unei conventii civileNOU! A fost aprobat noul formular al Declaratiei unice in 2021! Iata ce modificari intra in vigoare si ce greseli trebuie sa evitatiTermen recuperare indemnizatii de asigurari sociale de sanatateCheltuieli deductibile PFA. Exemple si studii de caz practiceUltimele articole
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna augustDeclaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareProiect: ANAF actualizeaza D112 in urma cresterii sumei netaxabile din salariul minim la 300 leiCodul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarileGuvernul a adoptat! Anumite concedii medicale vor fi SCUTITE de la plata CASSArticole similare
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca. Decontarea sumelor. Tratament fiscalMasa acordata ca avantaje in natura SALARIATIlor. Includem cota de TVA? Cum inregistram in contabilitate?Fondurile de pensii private administreaza 3 miliarde de euroModificari impozit venituri microintreprinderi 2013Industria IT si-a dublat veniturile in 6 ani in Romania. Piata a ajuns la 5 miliarde de euroUltimele articole
Transferul de afacere. Reglementari cheie si implicatii fiscaleDeductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?[MODEL] Contract imprumut salariat, reglementari cheie si monografie contabila[MONOGRAFIE] Vouchere emag si reglementari cheieVenituri neimpozabile. Ce venituri intra in plafonul lunar de 33% in 2025Articole similare
Intentia Guvernului privind pensiile speciale poate corecta o situatie aberantaDeclaratia Unica in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?Care sunt obligatiile de inregistrare pentru administratorul nerezident?Declaratii fiscale cu termen in luna iunie 2016. Ce formulare se depun la ANAF?Contract inchiriere ANAF: A fost publicat noul model al Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune (Ordinul 2031/2022)Ultimele articole
Taxe PFA. Plafoane CAS si CASS pentru PFAVenituri din chirii. Care este baza calcul CASS si cum se completeaza D. UnicaVenituri din dividende. Ce schimbari se aplica in 2025 in privinta CASS pentru persoanele fiziceCe taxe plateste un SRL in 2025 si reglementari cheiePolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA