Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exporturile de cartofi, de 30 de ori mai mici decat importurile

16-Aug-2013
1766
Importurile de cartofi au crescut de aproape 2,4 ori, in primele patru luni ale acestui an, fata de perioada similara din 2012, totalizand peste 84.840 tone, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Pe segmentul cartofilor vorbim despre legumele proaspete dar si cele in stare refrigerata.

Valoarea acestor importuri realizate din tarile intra si extra comunitare s-a apropiat de 12 milioane de euro, in primele patru luni din 2013, fata de cele 4,448 milioane de euro cheltuite in aceeasi perioada din 2012 pentru o cantitate de 35.655,8 tone. 

Exporturile insa au fost de aproximativ 30 de ori mai mici. In primele patru luni ale anului au fost livrate, in afara, numai 2.748 tone de cartofi romanesti, in valoare de 607.582 euro, in timp ce in perioada similara din 2012 incasarile au fost de numai 287.969 euro pentru o cantitate aproape similara, respectiv de 2.771,2 tone. Pretul cartofilor a inregistrat in primele sapte luni din acest an o crestere cu 10,69 la suta fata de decembrie 2012, desi in iulie cartofii s-au ieftinit cu 11,61 la suta, fata de luna anterioara. 

Romania produce, annual, undeva intre 3 si 4 milioane de tone, cantitate suficienta pentru asigurarea consumului intern - de circa doua milioane de tone anual - dar si pentru samanta (circa un milion de tone), procesare si furaje (circa 40.000 de tone) si cu toate acestea, importurile de cartofi sunt semnificative in ultimii ani. 

Suprafata cultivata cu cartofi ajunge anual la aproape un sfert de milion de hectare, existand un numar de aproximativ 200 de exploatatii cu suprafata de peste 10 hectare, majoritatea fiind producatori mici care detin suprafete de la 0,10 pana la 10 hectare. Romanii consuma anual, in medie, 92 de kg/cartofi pe locuitor, situandu-se pe locul IV in Uniunea Europeana. Suntem depasiti doar de Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an si Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016